23/2/19

“Από μικρός φαινόμουνα, τι σόι μαλαπέρδας θα γινόμουνα” – Ο αυτοσαρκαστικός στίχος του Μπουλά που διαψεύστηκε…

Σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 2014, έφευγε από τη ζωή, χτυοημένος από την επάρατη νόσο ο Σάκης Μπουλάς. Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με ατόφιο, πολύπλευρο ταλέντο κωμικού, στιχουργού και τραγουδιστή, το οποίο επέλεξε δυστυχώς να… “σπαταλήσει” ως ένα βαθμό και να μας αφήσει με το ερώτημα πόσα ακόμα θα μπορούσε να είχε προσφέρει, αν είχε κάνει διαφορετικές επιλογές στην πορεία του.
Σε ένα δικό του στίχο τη δεκαετία του 80′, ο Μπουλάς έλεγε αυτοσαρκαστικά: “από μικρός φαινόμουνα, τι μαλαπέρδας θα γινόμουνα”. Δεν είχε δίκιο όμως. Τα πρώτα δείγματα που έδωσε ήταν παραπάνω από ελπιδοφόρα. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το Θάνο Μικρούτσικο, συνδέοντας τη μοναδική φωνή του με σπουδαίες δουλειές (όπως η Καντάτα για τη Μακρόνησο) και ακολουθώντας το συνθέτη σε συναυλίες και περιοδείες στο εξωτερικό.
Μαζί με το Ζουγανέλη, το Νικόλα Άσιμο και άλλους, δημιούργησε το “Σούσουρο”, το πρώτο καφωδείο στην Ελλάδα, που συνδύαζε τη μουσική με τα θεατρικά δρώμενα, στα πρότυπα των πολιτικών καμπαρέ της Γερμανίας -όπως σημειώνει ο 902. Άλλος μεγάλος σταθμός ήταν το στέκι “Αχ Μαρία” στα Εξάρχεια, όπου έγραψε ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα μαζί με το Ζουγανέλη, το Λάκη Παπαδόπουλο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και πολλούς άλλους καλλιτέχνες, με τους οποίους συνεργάστηκε σε διάφορα σχήματα.


Τα επόμενα χρόνια, φάνηκε να ακολουθεί κατά μία έννοια το κλίμα της εποχής και τον εκφυλισμό του ριζοσπαστισμού της Μεταπολίτευσης, με την έντονη πολιτικοποίηση. Μια στροφή που συντελέστηκε εν μέρει και μέσα από αυτά τα σχήματα, για να την σφραγίσουν στη συνέχεια οι προσωπικοί του δίσκοι, η συνεργασία με το Ρακιντζή ή εύθυμα τραγούδια, με απλό χαβαλέ, χωρίς προσχήματα.
Ακόμα και έτσι βέβαια, πρόσφερε πολλές εύθυμες νότες, τραγούδια που ακούγονταν ευχάριστα και χιουμοριστικές στιγμές με μια ποιότητα που τον καθιστούσε συμπαθή κι όταν δεν εμφανιζόταν σε αξιόλογες δουλειές. Ή ακόμα και με μια αίσθηση καλτ, σαν την κλασική σκηνή με το κίνημα της Βόλβης και τη Νέα Δημοκρατία που δεν έγινε ποτέ κόμμα αρχών, από την ταινία του Τσιώλη “Ας περιμένουν οι γυναίκες”.

Στο ευρύτερο τηλεοπτικό κοινό ο Μπουλάς έγινε γνωστός κυρίως ως δίδυμο με το Ζουγανέλη κι αργότερα με τους ρόλους του σε σειρές, όπως το “Δέκα λεπτά κήρυγμα”, τις “Σαββατογεννημένες” και το “Πενήντα-Πενήντα”, παραμένοντας ενεργός σχεδόν ως το τέλος της ζωής του.
Η “σχέση” του με το ΚΚΕ
Το χιούμορ του ήταν κάπως “αναρχικό”, και πιθανότατα δεν έκανε ποτέ δήλωση στήριξης για κάποιο κόμμα ή κάποια πολιτική δήλωση
Σε έναν παλιό του στίχο γράφει:
“Άγιος Βασίλης έρχεται από τη Σιβηρία,
Γριούλα επανάσταση, αρχόντισσα κυρία”
Στο “Δράκουλα των Εξαρχείων”, όπου κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, εμφανίζεται σε ένα σύντομο ρόλο, σε μια σκηνή που ξεκινά με ένα περίπτερο και το Ρίζο να προβάλει τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Εκεί ο Μπουλάς υποδύεται ένα μέλος του κόμματος που τα έχει πάρει με τις Μουσικές Ταξιαρχίες και τις αντικομματικές αιχμές τους, είναι έτοιμος να πλακώσει τον Πανούση, αλλάζει όμως στάση, όταν καταλαβαίνει πως τον τραβάει η κάμερα…
Παρόλα αυτά, είχε έρθει το 08′ στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΚΚΕ, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (η δεύτερη εμφάνιση τελικά ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας).
Έφυγε σε ηλικία 60 ετών, παλεύοντας με αξιοπρέπεια ενάντια στον καρκίνο, αλλά και κάποια ΜΜΕ που τον πέθαναν πριν την ώρα του, με μια ψευδή αναγγελία θανάτου. Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημείωνε πως “ήταν ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και ιδιαίτερα αγαπητός”

15/2/19

Περισσότεροι Πασόκοι απ’όσους είχε ο ΓΑΠ στο νέο υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το προοδευτικό μέτωπο που εξήγγειλαν οι Συριζαίοι είναι ολάνθιστο με καταπράσινα φύλλα
H Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι γραφείο εξεύρεσης υπουργικών Τχαρτοφυλακίων για την επόμενη κυβέρνηση” και “Αποκαλύπτουμε την μεγαλύτερη πολιτική απάτη που έχει γίνει ποτέ στον τόπο. Εμείς με αυτούς που εξαπάτησαν το ελληνικό λαό δεν θα συνεργαστούμε ποτέ” δήλωνε το όχι και τόσο μακρινό 2016 ο Θάνος Μωραΐτης, νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, πού αλλού; Μα στη μεγαλύτερη πολιτική απάτη που έγινε ποτέ στον τόπο. Σας αφήνουμε να απαντήσετε μόνοι σας για το νικητή του διαγωνισμού ξεφτίλας μεταξύ Μωραΐτη, Άδωνι που έλεγε όταν ήταν στο ΛΑΟΣ πως παίρνουν ναρκωτικά όσοι λέγανε πως θα πάει στη ΝΔ και Γιώργου Αμυρά, που δήλωνε ελάχιστα πριν την αποχώρησή του από το Ποτάμι πως όποιος τα λέει αυτά είναι “ένας γελοίος και μισός” και προχωράμε στην επόμενη μεταγραφάρα, τον νέο υφυπουργό μεταναστατευτικής πολιτικής, Άγγελο Τόλκα.
Ο Τόλκας λοιπόν, ΠΑΣΟΚ από το γεννοφάσκια του, μεγαλοπασπίτης, βουλευτής και μετέπειτα υφυπουργός επικρατείας του ΓΑΠ και του Παπαδήμου, ήταν με τη Φώφη μέχρι και τον Οκτώβρη του 2018. Βαθιές ιδεολογικές διαφωνίες, όπως η απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να αλλάξει μέσα σε δυο μέρες την απόφασή της να του δώσει το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχει Κεντρικής Μακεδονίας, οδήγησαν στην αποχώρησή του. Το προοδευτικό μέτωπο που εξήγγειλαν οι Συριζαίοι είναι ολάνθιστο με καταπράσινα φύλλα. Πλέον μόνο η Τίνα η Μπιρμπίλη μένει παραπονεμένη από τα παλιά σχήματα του ΓΑΠ, ελπίζουμε όχι για πολύ. Υπάρχουν τελικά διάφοροι τρόποι να γίνεις αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, κι ο Τσίπρας παρέδωσε μαθήματα, αν και του στοίχισε κάποια χρόνια αναμονής:
Τι ωραία που το έλεγαν το 2014 οι Συριζαίοι: Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν…
Εύφημος μνεία για την τοποθέτηση του Κατρούγκαλου στο υπουργείο εξωτερικών. Αν μη τι άλλο, οι κρίσιμες στιγμές στη γειτονιά μας και διεθνώς απαιτούσαν έναν πύρινο κομμουνιστή στη θέση αυτή. Γιατί αν υπάρχουν δυο πράγματα στα οποία πιστεύει ο νέας μας ΥΠΕΞ, είναι στην ταξική αποστασία και στη Φεντερίκα Μογκερίνι για τη Βενεζουέλα. 
Βρείτε πόσοι πασόκοι θα μπουν στο Σύριζα μέχρι τις βουλευτικές και κερδίστε το πορτρέτο του Βελουχιώτη απευθείας από το γραφείο του Σπίρτζη.


13/2/19

Μας συγχωρείτε, διακοπή για εμετό…

Mπορεί το ελληνικό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο να έχει τα μαύρα του τα χάλια, αλλά και το ελληνικό μπάσκετ δεν πάει πίσω. Παράγοντες και λοιποί ευεργέτες έχουν αναπτύξει μια ευγενή άμιλλα μεταξύ τους και μας θυμίζουν συνεχώς ότι το ψάρι του επαγγελματικού αθλητισμού βρωμάει από το κεφάλι. Κι όπως είπε τις προάλλες ο Κούδας, αν βγάλεις ένα γράμμα από τον αθλητισμό, αυτός γίνεται αλητισμός…
Πριν 25 χρόνια, οι αφοί Γιαννακόπουλοι απέσυραν τον μπασκετικό Παναθηναϊκό από τον τέταρτο τελικό της Α1 στο ΣΕΦ με τον αιώνιο αντίπαλο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία των προηγούμενων αγώνων. Ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές χρονιές στην ιστορία της Α1, με πέντε ομάδες να διεκδικούν στα ίσια τον τίτλο, και τον ΕΣΑΚΕ να διαφημίζει το προϊόν του ως το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, πριν φτάσουμε στο τέλος-παρωδία και την κόκκινη φιέστα, ερήμην του αντιπάλου.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και τραγωδία μαζί, με άλλους πρωταγωνιστές και τους ρόλους αντεστραμμένους. Στο σημερινό αγώνα Κυπέλλου, οι αφοί Αγγελόπουλοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα και απέσυραν τον Ολυμπιακό από τον αγώνα Κυπέλλου με τον αιώνιο αντίπαλο, στην έδρα του τελευταίου (ΟΑΚΑ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία στο πρώτο ημίχρονο. Το οποίο βρήκε τους πράσινους μπροστά στο σκορ με 15 πόντους, με 12-5 φάουλ υπέρ τους.
Ο κόσμος πανηγύριζε μια ανέλπιστα εύκολη πρόκριση στον τελικό -που θα γίνει στο Ηράκλειο με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ- και αποθέωσε το Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που έδειξε το φίλαθλο πνεύμα του αφήνοντας ένα κόκκινο γυναικείο εσώρουχο στον πάγκο των φιλοξενούμενων, μακριά από χουλιγκανικές πρακτικές και σεξιστικά υπονοούμενα.
Ο δημοσιογράφος-εκφωνητής της ΕΡΤ δεν αναφέρθηκε ποτέ στο περιστατικό και ζητούσε από το σχολιαστή-καλεσμένο του (ο προπονητής Βασίλης Φραγκιάς) να αναλύσουν τον αγώνα -δηλ το πρώτο ημίχρονο- σε μια απολύτως σουρεαλιστική στιγμή, καθώς θεωρούσε μάλλον ως προτεραιότητα να γυρίσει σπίτι σώος και αβλαβής, χωρίς να βρει τον μπελά του.
Αν τυχόν κάποιος διατηρούσε αμφιβολίες για την αιτία του κακού και τους υπεύθυνους της κατάντιας και της ανυποληψίας του ελληνικού μπάσκετ, σήμερα είχε όλες τις απαντήσεις που έψαχνε μαζεμένες στα ερωτήματά του.
Ο Γιαννακόπουλος έψαχνε έναν καλό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό για τη φετινή κακή χρονιά της ομάδας στην Ευρώπη, τα λάθη του καλοκαιριού στο χτίσιμο της ομάδας και τη φανερή αποδυνάμωσή της. Είχε κάνει σημαία του το σημερινό ημιτελικό με τον Ολυμπιακό και θεωρούσε πως η νίκη θα χάριζε εξιλέωση για την εικόνα της στην Ευρωλίγκα, όπου είναι με το ένα πόδι εκτός στόχων.
Από την άλλη πλευρά, οι Αγγελόπουλοι έψαχναν με τη σειρά τους μια κίνηση εντυπωσιασμού που θα έδειχνε πυγμή, ενθουσιάζοντας τους οπαδούς, και θα διασκέδαζε τις εντυπώσεις από το ηχητικό με τον Πρίντεζη, τη συζήτηση για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, την κάκιστη κατάσταση κάποιων παικτών κοκ.
Πολλοί φίλοι του αθλήματος θεωρούν τις δύο οικογένειες ευλογία για το άθλημα, γιατί αν δεν ήταν αυτές να βάζουν λεφτά σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο -για την… αγνή αγάπη τους για το μπάσκετ- δε θα είχαμε δει τόσους ευρωπαϊκόυς τίτλους και διακρίσεις, με Φάιναλ Φορ και συμμετοχές σε τελικούς.
Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο… δικομματικός καβγάς τους έχει δηλητηριάσει κάθε κύτταρο του μπάσκετ, διέλυσε κάθε ανταγωνισμό και ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα, που σα να μην είναι αρκετή η εμφανής διαφορά δυναμικότητας, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους (ως προς τη διαιτησία και το πρόγραμμα). Και ισορροπεί σε μια διελκυστίνδα τρόμου και μια εσωτερική διαμάχη για τον έλεγχο της Ομοσπονδίας και των διαιτητών, για έναν πρωτάθλημα που μοιάζει κάθε χρονιά πιο αδιάφορο και αποκρουστικό.
Και το χειρότερο είναι πως βρίσκουν και τα κάνουν. Βρίσκουν αποδοχή ή έστω συναίνεση. Απευθύνονται στο θυμικό των οπαδών, που χαίρονται για τη μαγκιά του προέδρου-παράγοντα, που έκανε επίδειξη δύναμης κι έβαλε επιτέλους κάθε κατεργάρη και κάθε εσώρουχο στον πάγκο του. Κι έχουν κατά κανόνα, με σπάνιες αλλά αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, τη συναίνεση των ακριβοπληρωμένων αστέρων, παικτών και προπονητών, που δε σηκώνουν το ανάστημά τους να βάλουν φρένο σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία και προτιμούν την ένοχη σιωπή και την ασφάλεια των συμβολαίων τους. Ας το θυμηθούμε αυτό την επόμενη φορά που θα μιλήσουμε για τις μεγάλες προσωπικότητες που φάινονται στα δύσκολα, καθαρίζουν τίτλους κοκ.
Κι όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, η διακοπή μπορεί να είναι προσωρινή. Η ταλαιπωρία όμως για όσους αγαπάνε το άθλημα, θα είναι μόνιμη.

8/2/19

8.2.1981. Η τραγωδία που έχει καταγραφεί ως μια από τις 20 μεγαλύτερες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η τραγωδία της Θύρας 7.

21 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους, 55 τραυματίστηκαν και 0 βρέθηκαν ένοχοι. Κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου οι σημαίες του Ολυμπιακού κυματίζουν μεσίστιες στο Καραϊσκάκη.
Ο κατάλληλος ποδοσφαιρικός καιρός, μια ηλιόλουστη μέρα για ένα ντέρμπι. Το πρόγραμμα της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος περιλαμβάνει το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ώρα έναρξης 15:15, 35.450 φίλαθλοι είχαν εξασφαλίσει το «μαγικό χαρτάκι» και από τις δυο ομάδες. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το παιχνίδι θα ήταν ο τάφος για 19 ζωές.

Οι νεκροί της Θύρας 7
Ο αγώνας αρχίζει, ο Ολυμπιακός επιβάλλει τον ρυθμό του και ο πίνακας του γηπέδου μετράει 6 γκολ. Οι σκόρερ Γαλάκος (τρία), Κουσουλάκης, Ορφανός και Βαμβακούλας. Όλο το «Καραϊσκάκη» παραληρεί. Οπαδοί της θύρας 7 κατευθύνονται προς την Θύρα 1 για να μπορέσουν να υποδεχτούν τους θριαμβευτές να γίνουν ένα. ‘Έπρεπε να περάσουν από ένα μακρύ διάδρομο και στην συνέχεια να στρίψουν σε ένα κατηφορικό τούνελ με πολύ μικρά σκαλιά. Όλη αυτή η διαδρομή σε σχήμα Γ ήταν τυφλή. Κάνεις δεν είχε οπτική επαφή με την έξοδο καθώς η θύρα ήταν στο αριστερό μέρος της σκάλας με αποτέλεσμα αυτοί που βρίσκονταν στο τέλος της σκάλας να ποδοπατηθούν από αυτούς που βρίσκονταν πίσω τους. Και αυτοί που ήταν πίσω πίεζαν να βγουν χωρίς να βλέπουν ότι η έξοδος είχε μπλοκάρει. Η πόρτα της θύρας 7 κλειστή ή μισάνοιχτη (από τις μαρτυρίες) με τα τουρνικέ να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την έξοδο.
Το ρολόι σταματάει στις 16:58. Κάποιος από τους φιλάθλους που έτρεχαν χαρούμενοι, πάτησε κάποιο μαξιλαράκι και γλίστρησε στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην έξοδο. Νεαροί πέφτουν και καταπλακώνονται από άλλους και η τραγωδία αναπόφευκτη. Τα πεσμένα σώματα όλο και πολλαπλασιάζονται. Ουρλιαχτά και πανηγυρισμοί γίνονται ένα, δεν ξεχωρίζουν. Το Καραϊσκάκη μετατρέπεται σε ανοιχτό τάφο.
Δεκαεννιά φίλαθλοι πεθαίνουν από ασφυξία, λίγο αργότερα θα ξεψυχήσει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο. Έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε.
Η δεύτερη πράξη της τραγωδίας θα συντελεστεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ώρα 17:50: Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες, μαζί και αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.
Οι νεκροί της Θύρας 7
Σκηνές αλλοφροσύνης και χάους διαδραματίζονται στο Τζάνειο από γονείς, συγγενείς και φίλους. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος.
Καταγράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σταυρόπουλος «Φτάνοντας στο Τζάνειο, βρέθηκα μπροστά σ ένα θέαμα που με συγκλόνισε. Έξω στο δρόμο αλλά και στο προαύλιο, υπήρχε λαοθάλασσα. Νεαροί οπαδοί με κόκκινα και κίτρινα κασκόλ, ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, οικογένειες με παιδιά και ανάμεσα τους οι συγγενείς των νεκρών των τραυματιών και των αγνοουμένων. Επικρατούσε χάος. Μπήκα με δυσκολία στο νοσοκομείο, όπου γιατροί και νοσοκόμοι έτρεχαν στα χειρουργεία και τους θαλάμους. Στον κεντρικό διάδρομο βρήκα τρία τηλεοπτικά συνεργεία. Τα δυο ήταν της ΥΕΝΕΔ και το τρίτο της ΕΡΤ. Λίγο αργότερα βρήκα και τη συνάδελφο από το κανάλι της Αγίας Παρασκευής, Νίτσα Θεοδωράκη που ως κοπέλα, έδειχνε σοκαρισμένη από το θέαμα, τις οιμωγές και την εικόνα των τραυματιών. Με τους συναδέλφους οπερατέρ και ηχολήπτες κάναμε μια μικρή σύσκεψη. Είπα στο ένα συνεργείο να κινηθεί αυτόνομα, να κατέβει στο υπόγειο όπου παιζόταν η τελευταία πράξη του δράματος με την αναγνώριση των νεκρών από τους οικείους τους, να βγει μετά στο δρόμο και να κάνει πλάνα, να πάει στο τμήμα αιμοδοσίας και στο τέλος στους θαλάμους με τους τραυματίες. Με το άλλο συνεργείο, αναζητήσαμε κάποιον υπεύθυνο, να μας πει πόσοι είναι οι αδικοχαμένοι, οι βαριά χτυπημένοι, πόσοι κινδυνεύουν, να μας δώσει τον θλιβερό κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών και να τον ρωτήσουμε τι πρέπει να μεταδώσουμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Μας μίλησε μπροστά στην κάμερα ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής. Εξαιρετικός άνθρωπος, ήρεμος και καλός ομιλητής, μας περιέγραψε τον φρικτό τρόπο που πέθαναν (από ασφυξία) όσοι βρέθηκαν στην μοιραία θύρα 7 πέφτοντας μπροστά στα τουρνικέ, ενώ πίσω τους κατέβαιναν τα σκαλιά οι υπόλοιποι, που ανύποπτοι έβγαιναν από το γήπεδο, πανηγυρίζοντας την μεγάλη νίκη της ομάδας τους. Ήταν ένα φοβερό και εντελώς άδικο δυστύχημα… Στο νεκροτομείο του νοσοκομείου οι εικόνες, έξω από κάθε περιγραφή. Είχαν λυγίσει ακόμα και οι γιατροί. Τα θύματα -όλοι τους νέα παιδιά- ήταν μελανιασμένοι στο πρόσωπο, με τα χαρακτηριστικά τους αλλοιωμένα και τα μάτια τους πεταγμένα από τις κόγχες, σε μια τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να αναπνεύσουν. Ο γιατρός μας έδωσε και τον κατάλογο που περίμεναν ν’ ακούσουν με αγωνία όσοι είχαν παιδιά, που δεν είχαν δώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή σημεία ζωής».
Η πρώτη επίσημη εκτίμηση ήταν πως επρόκειτο για ατύχημα. Ίδια και η άποψη του πρωθυπουργού, Γ. Ράλλη, ο οποίος τόνισε πως “δεν ευθύνεται κανείς”, για τις ψυχές που χάθηκαν. Την ίδια άποψη είχαν και τα δύο δικαστήρια. Κανείς ένοχος. Οι φίλαθλοι είχαν ένα ατύχημα, η «κακιά η ώρα». Γονείς και συγγενείς των θυμάτων εδώ και 37 χρόνια ζητάνε δικαίωση, όχι γι’ αυτούς, για τα παιδιά τους, τους συντρόφους τους, τους φίλους τους.
«Για μας είναι σαν να ήταν χθες, τα παιδιά μας είναι συνέχεια μπροστά μας, δεν μπορούν να φύγουν από τα μυαλό. Δεν μετράμε εμείς τα χρόνια μετράμε ώρες, όχι χρόνια γεμάτα δυστυχία γι όλες τις οικογένειες» θα δηλώσει η μητέρα του πιο νεαρού θύματος Παναγιώτη Τουμανίδη ετών 14 ετών. O Παναγιώτης όπως και τα υπόλοιπα 20 παιδιά, έχουν τη θέση τους στο Καραϊσκάκη. Στα μαύρα καθίσματα, που βρίσκονται στη Θύρα 7. Εκεί, για να θυμίζουν ότι είναι σε κάθε αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας.

Οι νεκροί της Θύρας 7
“ΠΑΡΩΝ”
1. Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
2. Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
3. Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),
4. Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ)
5. Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
6. Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
7. Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
8. Νίκος Φίλος (19 ετών)
9. Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
10. Βασίλης Μάχας (20 ετών)
11. Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
12. Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
13. Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),
14. Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),
15. Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
16. Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
17. Κώστας Μπίλας (28 ετών)
18. Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
19. Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
20. Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
21. Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

7/2/19

Σείστηκε η Πάτρα από τη συγκέντρωση Πελετίδη – Με Bella Ciao ξεκίνησε η εκδήλωση για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής

Aμεση απάντηση στις συκοφαντίες Νικολόπουλου περί “πιέσεων” σε δημοτικούς υπαλλήλους για να παραστούν στην αποψινή εκδήλωση απολογισμού της δημοτικής αρχής, που κατέκλυσε το γήπεδο του ΕΑΠ σε κάθε γωνία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με Bella Ciao (το αυθεντικό) και Federico Garcia Lorca από Θ. Μικρούτσικο – Ν. Καββαδία, σκορπίζοντας ενθουσιασμό.



Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της πενταετίας, αλλά και στους αντιπάλους του και τα “κουτοπόνηρα συμφέροντα” που συνασπίζονται εναντίον του, αλλά και τη δυνατότητα του πατραϊκού λαού να “κλείσει την πόρτα στους εχθρούς του από την πρώτη Κυριακή”. Έκανε λόγο για τον πακτωλό χρημάτων που πέρασε κατά καιρούς από τα χέρια των προηγούμενων διοικήσεων που “χρυσάφι έπιαναν και το έκαναν κάρβουνο”.
Άφησε αιχμές για τα τοπικά ΜΜΕ, από τα οποία ζήτησε να μη διαστρεβλώνουν τις θέσεις του δήμου, όταν τις προβάλλουν, και τόνισε πως δε θα ακολουθήσει το δρόμο της λάσπης και της συκοφάντησης των αντιπάλων του, που δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιτείνουν.

Αποστόμωσε όσους τον χαρακτηρίζουν ως “εχθρό της ανάπτυξης”: “Μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε με την ανάπτυξη. Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Έχουμε σε εξέλιξη τόσα έργα, πάρκα βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού. Μετά την ολοκληρωσή τους θα χρειαστούν κόσμο για να τα φροντίζει και να τα δουλεύει. Στη βιβλιοθήκη έχουμε 5 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3 θα βγουν στη σύνταξη και δεν θα μπορούμε να τους αναπληρώσουμε. Όμως για να λειτουργεί σωστά η βιβλιοθήκη χρειάζεται 25 εργαζομενους. Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες υπηρεσίες το Δήμου. Όταν, λοιπόν, έχουμε καταγεγραμμενες ανάγκες για 1000 υπαλληλους και διεκδικούμε την πρόσληψή τους, δηλαδή 1000 άνεργοι λιγότεροι, πώς είναι αυτό αντίθετο στην ανάπτυξη;”
Έπεσε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα όταν ο δήμαρχος Πάτρας αναφέρθηκε στο πάρκο που θα δημιουργηθεί μετά την υπογειοποίηση της γραμμής του ΟΣΕ Ρίο – Πάτρα, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργολάβων, που προτιμούσαν να παραμένει η πόλη κομμένη στα δύο.

6/2/19

Σάββας Κωφίδης – Ένας επαναστάτης με αιτία


Yπάρχουν παραπάνω από ένας τρόποι, για να προσεγγίσει κανείς το Σάββα Κωφίδη και την πολυσχιδή προσωπικότητά του.
Το… “πρώτο γκεστάλτ” είναι να τον μάθει ως παίκτη. Ο Κωφίδης ήταν ένα μηχανάκι στη μεσαία γραμμή με δυνατότητα να παίζει σε αρκετές θέσεις. Έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στη μεγάλη ομάδα του Ηρακλή, στο πλευρό του Βασίλη Χατζηπαναγή, με τον οποίο είχε ένα ακόμα κοινό, πέραν της μακριάς κώμης: γεννήθηκαν και οι δύο στη Σοβιετική Ένωση (ο Χατζηπαναγής στην Τασκένδη και ο Κωφίδης στο Αλμάτι).
Κατηφόρισε στον Πειραιά για τον Ολυμπιακό την περίοδο που ο Κοσκωτάς αγόραζε ό,τι κινείται, πετυχαίνοντας ωστόσο τα πέτρινα χρόνια της ομάδας. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη, ενώ την ίδια περίοδο ήταν μέλος και της Εθνικής ομάδας, την πρώτη φορά που αυτή κατάφερε να προκριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ – παρά τα άσχημα αποτελέσματά της στο USA 94′. Γύρισε για να κλείσει την καριέρα του στον αγαπημένο του Ηρακλή, στα 38 του χρόνια, έχοντας συνολικά σχεδόν 500 επαγγελματικές συμμετοχές, 37 γκολ κι ένα κύπελλο με τον Ολυμπιακό, το μοναδικό σπουδαίο τίτλο που κατέκτησε.
Το επόμενο κεφάλαιο της ζωής του ήταν ως προπονητής. Με τη δική του (τεχνική) καθοδήγηση, ο Ηρακλής έφτασε στην τέταρτη θέση, παίζοντας σπουδαίο ποδόσφαιρο, σε μια χρονιά όπου όλες οι ομάδες του ΠΟΚ έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι απ’ το Καυταντζόγλειο, ενώ ο Κωφίδης κέρδιζε τις εντυπώσεις με το ήθος, το χαμηλό προφίλ, την ηρεμία του και την ποιότητα των δηλώσεών του. Πέρασε στη συνέχεια από διάφορους σταθμούς χωρίς να μπορεί να στεριώσει κάπου (ούτε καν στον ίδιο τον Ηρακλή όταν επέστρεψε), ενώ η τελευταία είδηση γύρω απ’ το όνομά του ήταν η αποχώρησή του από τις ακαδημίες του Άρη, λόγω διαφοράς φιλοσοφίας με τον υπεύθυνο – όπως ανέφερε το ρεπορτάζ. Δε γνωρίζουμε σε τι ακριβώς συνίστατο η διαφορά, αλλά για τον Κωφίδη η βάση μπορεί να ήταν ίσως ο διαλεκτικός υλισμός, αν και διαβάζει επίσης Νίτσε, Σοπενάουερ κ.ά…
Μπορεί επίσης να τον προσεγγίσει κανείς ως φυσιογνωμία συνολικά κι ειδικότερα ως μεταλλά. Σε μια συνέντευξή του λέει πως έχει πάνω από δύο χιλιάδες βινύλια και άλλα τόσα CDs, ότι προτιμά τους Metallica, Dream Theater και Queensryche και πως όταν ήταν προπονητής στον Ηρακλή, οι παίκτες έβγαιναν στον αγωνιστικό χώρο του Καυτατζογλείου, ενώ στα μεγάφωνα έπαιζε το Victory is mine  των VIRGIN STEELE και το In Union We Stand των OVERKILL…
Μπορεί αυτό να παραξενεύει όσους σκέφτονται την κλισέ εικόνα με τους μεταλλάδες που χτυπιούνται, σε -φαινομενική μόνο- αντίθεση με το ήρεμο, μειλίχιο στιλ του Κωφίδη, που ακούει πάντως και κλασική μουσική, έχοντας ολοκληρωμένη μουσική καλλιέργεια. Πολύ πρόσφατα μάλιστα ήταν guest dj σε ένα μέταλ πάρτι της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη – και αυτή είναι η καλύτερη πάσα για την τελευταία και πιο σημαντική ίσως ιδιότητά του, την πολιτική.
Συμμετείχε στην ομάδα Hasta la Victoria Siempre και τους φιλικούς αγώνες που έδινε για κινηματικούς σκοπούς -όπως η καμπάνια “Ένα καράβι για τη Γάζα”. Έδωσε το “παρών” στην Υπατία, στον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας που ζητούσαν άσυλο. Συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως του Che Guevara Club (των φίλων του Πανσερραϊκού) για τη βία στα γήπεδα ή του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Κι ήταν από τους πρώτους που σήκωνε τις μπάρες στα διόδια, αρνούμενος να πληρώσει το χαράτσι στις εταιρίες.
Με άλλα λόγια αποδείκνυε στην πράξη, πως τα δικά του λόγια δεν έμεναν χωρίς πράξη.
Πχ όταν έλεγε σε αθλητικό ραδιόφωνο ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εξουσία, σε μια κοινωνία χωρίς τάξεις:
Δεν με πείθει καθόλου αυτή η νομοθετική εξουσία, οι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος. Μόνο όσον αφορά το να δημιουργήσουμε εντυπώσεις ή να καλύψουμε συμφέροντα. Δεν πιστεύω στους νόμους. Γράφονται από τον οποιοδήποτε. Πιστεύω σε αυτό που νιώθω εγώ ότι είναι άδικο. Δεν χρειάζεται να βγάλεις πανεπιστήμιο για να το καταλάβεις. Οι νόμοι φτιάχνονται για να δημιουργούν διάφορους δρόμους. Είναι μέρος του καπιταλιστικού συστήματος. Οι νόμοι βγήκαν για να εξουσιάζουν τον άνθρωπο. Κι αυτό χρησιμοποιούν και οι δικαστές και το κράτος.
Ή όταν σημείωνε στον “Εξαρχειώτη” ως μεγαλύτερο έπαθλο στη ζωή του ότι νίκησε το τέρας του φασισμού και του κράτους.
Τα πλούτη η δόξα και οι ηδονές – πάθη που συνάντησα πολύ νωρίς, στα χρόνια της νιότης μου, προσπάθησαν να κυριεύσουν τη ζωή μου και να σκοτώσουν τις ιδέες μου, μα δεν τα κατάφεραν… Όταν στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη μου.
Ή όταν διέψευδε κατηγορηματικά τα σενάρια που τον ήθελαν να κατεβαίνει υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ -άλλο που δε θα ήθελαν οι Συριζαίοι- λέγοντας πως η σχέση του με το ΚΚΕ παραμένει αδιάρρηκτη.
«Τις τελευταίες μέρες, δημοσιεύματα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με εμφανίζουν να έχω διαρρήξει τις σχέσεις μου ‘με τον Περισσό’, να έχω ‘προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ’ και να μετέχω ως υποψήφιος μαζί του στις ευρωεκλογές. Αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η σχέση μου με το ΚΚΕ ήταν και παραμένει αδιάρρηκτη».
Ή όταν στεκόταν με σεβασμό στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και μιλούσε στη δήλωσή του για τους επαναστατικούς αγώνες που πρέπει το Κόμμα να συνεχίσει σήμερα.
«Στέκομαι με περίσσιο σεβασμό μπροστά στην Ιστορία των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Δεν είναι όμως η ποσότητα σημαντικός λόγος για θριαμβολογίες, αλλά είναι εκείνα τα ονειρεμένα χρόνια των αληθινών επαναστατικών αγώνων που μας αναγκάζουν να σταθούμε με σεβασμό και να τιμήσουμε το ανώνυμο αίμα που χύθηκε στην πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στην κοινωνική αδικία, στην καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι σοβαρός λόγος για θύμηση, στοχασμό και ευθύνη του σημερινού ΚΚΕ για συνέχιση της επαναστατικότητας των ένδοξων εκείνων χρόνων!».
Κι αυτά είναι απλώς ενδεικτικά για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου, ενός επαναστάτη με αιτία…
Όλες οι ιδιότητες του Σάββα Κωφίδη είναι ξεχωριστές, κομμάτι αναπόσπαστο ενός ιδιαίτερου συνόλου, ενός ποδοσφαιρικού διαμαντιού που κοσμούσε το χώρο και μάλλον γι ‘ αυτό δεν άντεξε τη βρωμιά της σύγχρονης, επαγγελματικής εκδοχής του.


3/2/19

It’s coming home




H Λίβερπουλ και ο ΠΑΟΚ αποτελούν δύο μύθους του ποδοσφαιρικού σύμπαντος των χωρών τους. Η πρώτη, για πολλά χρόνια προπορευόταν στις κατακτήσεις του εγχώριου πρωταθλήματος. Ο δεύτερος, προπορευόταν σε μια κατηγορία που δεν την πιάνει η στατιστική: η πιο μοιραία ομάδα της χώρας. Φέτος και οι δύο έχουν αρχίσει από νωρίς μια ξέφρενη παράλληλη πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου μετά από δεκαετίες. Θα τα καταφέρουν; Θα ξορκίσουν τις κατάρες;
Η Λίβερπουλ έχει να αντιμετωπίσει το κομψοτέχνημα που λέγεται ποδοσφαιρο Πεπ. Κάτι που το καλοκαίρι θα έμοιαζε με τρελό όνειρο φαίνεται τώρα ρεαλιστικός στόχος. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο +5 και πιο έτοιμη από ποτέ να φτάσει στην κούπα. Με την καθοδήγηση του πιο συμπαθητικού ποδοσφαιρανθρώπου που κυκλοφορεί, με την επιθετική της γραμμή να κάνει γήινα αλλά υπέροχα πράγματα, παίζει θεαματικά, γρήγορα, σύγχρονα. Εκεί, στο πιο υψηλό επίπεδο στον κόσμο, ο Κλοπ έχει φτιάξει μια ομάδα που δεν σου φτάνουν 90 λεπτά να βλέπεις. Έχει στο τέρμα της έναν πραγματικά εξαιρετικό γκολκίπερ και λίγο μπροστά του εκείνον που μοιάζει τώρα να είναι ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο. Εκείνον που μοιάζει σαν να βγήκε από εργαστήριο, τον Ολλανδό Βάν Ντάικ. Θυσίασε κύπελλο, έπαιξε με φρένο στο Τσάμπιονς Λιγκ γιατί όλα τα σφυριά βαράνε στο Πρωτάθλημα. Αυτό που παραδοσιακά δεν μπορούσε να διεκδικήσει, όχι γιατί έχανε από τις υπόλοιπες μεγάλες αγγλικές ομάδες, αλλά γιατί χάριζε απλόχερα βαθμούς σε όλα τα «χωριά» της Premier League.
Κάτι παρόμοιο έκανε και ο ΠΑΟΚ επί δεκαετίες. Φέτος, θυσίασε τις ευρωπαϊκές βραδιές, προσφέροντας οργή και χλεύη κάθε Πέμπτη για να δίνει χαμόγελα τα Σαββατοκύριακα. Συνεχίζει μια ξέφρενη πορεία προς τον τίτλο, πορεία που ξεκίνησε πέρυσι αλλά φέτος φαίνεται να την αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ψυχραιμία και σοβαρότητα. Ακόμα κι αν έχασε τον πιο αξιόπιστο του σκορερ, συνεχίζει να βγάζει πρωταγωνιστές από το εξαιρετικό ρόστερ που διαθέτει. Την μπαγκέτα την κρατάει ένας περίεργος τύπος, όχι και τόσο συμπαθητικός στους αντιπάλους, αλλά σίγουρα ενθουσιώδης και ικανός. Και αν η Λίβερπουλ έχει να αντιμετωπίσει το ποδόσφαιρο του Πεπ, ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει όλον τον παλιό κόσμο, όλο το παλιό σύστημα που πεθαίνει, μέχρι να γεννηθεί ένα άλλο στη θέση του. Παράγκες, διαιτητοκουβέντα, ξυλοδαρμοί διαιτητών, ξένοι διαιτητές, δηλώσεις παραγόντων, υπονοούμενα και άλλα, που μόνο ποδοσφαιρικά δεν τα λες. Όμως κυρίως ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει τον κακό του εαυτό. Με διαφορά το πιο αυτοκαταστροφικό σωματείο του τόπου μας. Αυτό που έχει να θυμάται πολλά… παρά λίγο. Τα πέναλτι με την Μπάγερν, η λάθος πάσα του ακατανόμαστου και τα κλάματα του Μπάνε, η ήττα από την Παναχαϊκή, τα παραλίγο πρωταθλήματα της δεκαετίας του 70′, τα παρα-Γκάλη χαμένα πρωταθλήματα στο Μπάσκετ, το δίποντο του Ιακοπίνι, η εισβολή Σαββίδη μετά το καθαρό αλλά ακυρωμένο γκολ του Βαρέλα και άλλες τόσες και τόσες στιγμές που έχουν χαραχτεί στο ΠΑΟΚτσήδικο υποσυνείδητο τόσο βαθιά, που 15 βαθμούς μπροστά να είναι ο ΠΑΟΚ 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, οι οπαδοί του το μόνο που θα σκέφτονται θα είναι τα σενάρια με τα οποία θα το χάσουν.



Αυτά τα δύο πρωταθλήματα, αν τελικά κατακτηθούν, θα είναι μια επιστροφή των τίτλων σε δύο ναούς του ποδοσφαίρου. Από τη μια το ιστορικό Άνφιλντ. Η πιο όμορφη, η πιο ποδοσφαιρική έδρα στην Αγγλία. Εκεί που το You ‘ll never walk alone προκαλεί ρίγος σε φίλους και εχθρούς και θυμίζει ώρες-ώρες πως όσο και να το εμπορευματοποιήσουν το ρημάδι, πάντα θα υπάρχει μια ρωγμή που θα γεμίζει τις ψυχές μας με αυτό που μοιάζει πιο κοντά στο αυθεντικό ποδόσφαιρο. Από την άλλη η θρυλική Τούμπα. Ένα γήπεδο ανάδελφο. Ένα ζωντανό ηφαίστειο που πρώτα καίει αυτούς που κουβαλάνε την φανέλα της ομάδας και μετά τους αντιπάλους. Ένα γήπεδο που χτίστηκε από τους πρόσφυγες οπαδούς του και έγινε μύθος εκτός των άλλων και για τον παλμό της κερκίδας, τα συνθήματα, τα ντεσιμπέλ. Ένα γήπεδο όμως, που έχει και μελανά σημεία, όπως αυτά που τελευταία κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους και περιλαμβάνουν πανό και συνθήματα που προσιδιάζουν περισσότερο σε ακροδεξιές οργανώσεις παρά σε προσφυγικό σωματείο.
Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να ξεπεράσει χωρίς βαθμολογικές απώλειες τα δύο ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζει τη φιέστα. Αν η Λίβερπουλ καταφέρει να είναι το ίδιο σοβαρή τότε κι αυτή θα σπάσει την κατάρα και θα αποδείξει για μια ακόμα φορά γιατί θεωρείται ο ΠΑΟΚ της Αγγλίας.
Εντελώς αντικειμενικά, καλή τους επιτυχία…