1/9/20

Με τι όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα σχολεία;

  Δήμου Δωρίδας

Κορονοϊός - Σχολεία: ο Μαγιορκίνης για μάσκες, αποστάσεις και τάξεις με 15 μαθητές (εικόνες)

Με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο στις 21-08-2020 και το θέμα «Κατανομή πίστωσης για τις λειτουργικές ανάγκες στις Σχολικές Επιτροπές έτους 2020, Γ΄ Κατανομή,» η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσε το ερώτημα που βασανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των γονιών και εκπαιδευτικών στην περιοχή μας: «Με τι όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα σχολεία;»

Η επαναλειτουργία τωνσχολείων πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία τους, προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Η Λαϊκή Συσπείρωση  όσον αφορά   το ύψος του ποσού της πίστωσης θέτει ως ζήτημα  εάν αυτό τελικά επαρκεί , ειδικά στις συνθήκες αυτές και εν μέσω ενός  2ου κύματος της πανδημίας.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί αυτό σε σχέση με τη διασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Μια ανησυχία, που για όσους γνωρίζουν την κατάσταση των σχολείων μας και πριν την πανδημία, γίνεται βεβαιότητα πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες, δίχως τα αναγκαία κονδύλια, υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, δεν διασφαλίζουν καμία επιστροφή στην «εκπαιδευτική κανονικότητα». Απεναντίας δημιουργούν επιπλέον κινδύνους.

Για όλα αυτά που απαιτούνται από το Υπουργείο για το άνοιγμα των σχολείων και έχουν να κάνουν με την επάρκεια σχολικών αιθουσών και γραφείων, με τήρηση των αποστάσεων, καθημερινή καθαριότητα, αερισμό, απολύμανση των σχολικών μονάδων, μέσα ατομικής προστασίας μάσκες-γάντια-αντισηπτικά για όλους, η κυβέρνηση ρίχνει για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους Δήμους που έχουν την ευθύνη λειτουργίας και καθαριότητας των σχολικών μονάδων και στην «ατομική ευθύνη» γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως έκανε απ’ την αρχή της πανδημίας. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να επιρρίπτουν ευθύνες για τα μέτρα ατομικής προστασίας στα ανήλικα παιδιά, τα οποία πρέπει να καθοδηγούνται από επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό

Είναι ο Δήμος έτοιμος για το άνοιγμα των σχολείων ;

Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν :

Σχολικές καθαρίστριες: η μη πλήρωση θέσεων σχολικών καθαριστριών με συμβάσεις  μόνιμου χαρακτήρα και η διατήρηση ελλείψεων σε αριθμό θέσεων συμβασιούχων φανερώνει την κατάσταση που επικρατεί. Ενώ το παράδοξο είναι  πως ενώ ζητήθηκαννα αυξηθούν οι θέσεις των συμβασιούχων στη καθαριότητα από τον Δήμο ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Σχολικές τάξεις :  Παρόλο που στην περίπτωση του Δήμου Δωρίδας ο αριθμός μαθητών βρίσκεται πολύ πιο κάτω του ελάχιστου ορίου, όπως αυτό ορίστηκε από την κυβέρνηση, οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές δεν εξασφαλίζουν τον όρο των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών

Αναλώσιμα (μάσκες γάντια  κλπ):  Η κάλυψη τους δεν προβλέπονται από το ποσό της πίστωσης της γ’ κατανομής των σχολικών επιτροπών

Η ευθύνη της Δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης έγκειται  στο ότι αρκούνται σε ελλιπείς χρηματοδόσεις, δεν αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες των σχόλιών μας, της νέας γενιάς που ξεκινάει την νέα αυτή σχολική χρονιά.Αρκούνται σε ιδεολογήματα πως «πάλι καλά που έχουμε και αυτά», στηρίζοντας την πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση.

ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΣΕ 6 ΘΕΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ  ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ.!

Απαιτούμε:

1.       Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.

2.       Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.

3.        Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.

4.        Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα, κ.ά.).

5.       Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο και διασύνδεσή τους με τα σχολεία.

6.       Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα

7.       Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών.

 

                                                                    Οι Δ.Σ.

                                                            Δρόσος Χρήστος

                                                              Λάιος Γιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου