23/5/21

«Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει…» – Χαρίλαος Φλωράκης

 Στις 22 του Μάη 2005, έφυγε από τη ζωή ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ολόκληρη η πορεία του στο ΚΚΕ και το κίνημα, ολόκληρη η ζωή του, υπήρξε δοσμένη στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.


Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό από τη στήλη «Σαν σήμερα» του 902.gr:

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 του Ιούλη 1914, στο χωριό Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου, στα Άγραφα της Καρδίτσας. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1933 μπαίνει στη Σχολή Τηλεγραφητών των ΤΤΤ (Τηλεγραφίας – Ταχυδρομείων – Τηλεφωνίας). Οντας σπουδαστής κηρύσσεται η μεγάλη απεργία των «Τριατατικών». Οι σπουδαστές απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους και ο Χαρίλαος εκλέγεται στην Επιτροπή Αγώνα. Αργότερα, θα συγκροτηθεί Σύλλογος Σπουδαστών των ΤΤΤ, στον οποίο εκλέγεται και γραμματέας. Το 1934 προσλαμβάνεται ως τηλεγραφητής στην ΤΤΤ. Αρχίζει μια απίστευτη περιπλάνηση «μεταθέσεων» από πόλη σε πόλη, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης. Σε όποια πόλη και αν βρεθεί, θα επιδιώξει και θα έχει σύνδεση με πυρήνες παράνομων κομμουνιστών.

Μετά την κήρυξη του πολέμου ο Χ. Φλωράκης στέλνεται στο μέτωπο. Τη νύχτα της 27ης προς 28η του Οκτώβρη είναι βάρδια στο κεντρικό τηλεγραφείο. Από τις μηχανές που δούλευε πέρασαν τα πρώτα τηλεγραφήματα για την κήρυξη του πολέμου. Την επομένη το πρωί κατατάχτηκε μαζί με τα δύο του αδέλφια. Στις αρχές του Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, το Μάη του 1942 περνάει στην παρανομία και το Δεκέμβρη του ίδιου έτους ανεβαίνει στο βουνό. Το 1943-1945 αναλαμβάνει, διαδοχικά, λοχαγός και ταγματάρχης του ΕΛΑΣ, παίρνει μέρος στο Δεκέμβρη του 1944 και τον Οκτώβρη του 1945 συλλαμβάνεται.

Το Γενάρη του 1946 αμνηστεύεται από την κυβέρνηση Σοφούλη και το Δεκέμβρη ανεβαίνει στο βουνό, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Συμμετέχει σε δεκάδες μάχες, επικεφαλής στρατιωτικών ομάδων του Δημοκρατικού Στρατού. Ορίζεται στην αρχή αντισυνταγματάρχης και το Νοέμβρη του ’48 συνταγματάρχης του Δημοκρατικού Στρατού. Την άνοιξη του 1949 αναδεικνύεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Το Σεπτέμβρη περνάει στην ΕΣΣΔ, όπου φοιτά και ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Στρατιωτική Ακαδημία Φρούνζε.

Στις 5 του Απρίλη του 1954 επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεται στις 27 του Ιούλη, ενώ το Μάη του 1960 ξεκινά έπειτα από αρκετές αναβολές η μεγάλη δίκη του στο στρατοδικείο. Στις 20 του Απρίλη 1966 αποφυλακίζεται με όρους. Συλλαμβάνεται και πάλι ανήμερα του Απριλιανού πραξικοπήματος και εξορίζεται μέχρι και την άνοιξη του 1971. Μετά τη διάσπαση του Κόμματος, ο Χαρίλαος συμμετέχει και συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας. Τον Ιούνη του 1972, η 16η Ολομέλεια τον εκλέγει μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, το Δεκέμβρη, εκλέγεται Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος.

Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος το 1973 επανεκλέγεται Α΄ Γραμματέας της ΚΕ. Τον Αύγουστο του 1974, πριν τη νομιμοποίηση του Κόμματος, ο Χ. Φλωράκης έρχεται στην Ελλάδα. Στην πρώτη μεταπολιτευτική συνέντευξή του, απαντώντας στις – συνήθεις τότε – προβοκάτσιες περί «ΚΚΕ εξωτερικού» είπε στον Κρις Γουντχάουζ: «Κύριε Γουντχάουζ, εγώ είμαι του …εσωτερικού του εσωτερικού. Οταν έγινε η διάσπαση του ΚΚΕ, από την οποία προέκυψε το λεγόμενο ΚΚΕ (Εσωτερικού), εγώ προσωπικά βρισκόμουν στο …εσωτερικό του εσωτερικού – δηλαδή εξόριστος στο Παρθένι της Λέρου. Οπως και εκατοντάδες άλλοι σύντροφοι που βρίσκονται σήμερα στο ΚΚΕ, που εσείς το χαρακτηρίζετε ως ΚΚΕ εξωτερικού».

Στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978), στο 11ο (1982) και στο 12ο (1987) ο Χαρίλαος επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ. Το 1989, μια χρονιά γεμάτη από γεγονότα και σημαντικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, υπό το βάρος των πολιτικοοικονομικών σκανδάλων εκείνης της εποχής και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα δύο εκλογικών αναμετρήσεων, από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ορκίζονται διαδοχικά η κυβέρνηση Τζαννετάκη και η κυβέρνηση Ζολώτα. Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στις σοσιαλιστικές χώρες αποκτούν δραματικό χαρακτήρα, αφού τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των ανατροπών. Το καλοκαίρι (11 του Ιούλη) σε Ολομέλεια της ΚΕ ο Χ. Φλωράκης κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του Γραμματέα του Κόμματος. Ο ίδιος εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Φλεβάρη του 1991 πραγματοποιείται το 13ο Συνέδριο του Κόμματος, που οδήγησε στη διάσπαση του Κόμματος, που προκάλεσε η φραξιονιστική ομάδα στελεχών, η οποία έφυγε από το ΚΚΕ προς το ΣΥΝ. Το 14ο Συνέδριο (Δεκέμβρης) είναι το Συνέδριο της Ανασυγκρότησης. Το Κόμμα πάλεψε και κατάφερε να σταθεί όρθιο. Στο 14ο Συνέδριο, το ΚΚΕ επαναεπιβεβαιώνει τις αρχές του: Το σεβασμό του Καταστατικού του, τη διεθνιστική αλληλεγγύη του, τον επαναστατικό χαρακτήρα του, τη στρατηγική των συμμαχιών και των ανοιγμάτων, τον ταξικό χαρακτήρα του και γενικά την προσήλωσή του στις αγωνιστικές παραδόσεις του και στα ιδανικά του. Ο ρόλος του Χ. Φλωράκη και στη διάσωση του ΚΚΕ και στην ανασυγκρότησή του και στην επιστροφή στις αρχές του υπήρξε αποφασιστικός.

Ολα τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χαρίλαος Φλωράκης συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Με το κύρος που διέθετε στην ελληνική κοινωνία και την πείρα του, με το πείσμα του και το σοφό του λόγο, παρέμεινε πάντοτε στήριγμα για ολόκληρο το Κόμμα και σε κάθε του επιλογή. Δεκάδες και εκατοντάδες ήταν οι συναντήσεις που είχε με φορείς, με κατοίκους περιοχών, με οργανώσεις εργαζομένων, με νέους και με νέες. Ο λόγος του, πάντα μεστός και ουσιαστικός, αποτέλεσε σε όλες τις περιπτώσεις παρέμβαση – ύμνο για την πίστη στο Κόμμα, στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού.

Όταν, σύντροφοι και φίλοι του Χαρίλαου τού έλεγαν πως οι παλιοί αγωνιστές ένας ένας φεύγουν, εκείνος έλεγε:

«Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει. Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη. Και οι κύκλοι επαναλαμβάνονται. Ετσι νόμιζε και η γενιά του 1912-1913 ότι είναι η τελευταία ηρωική γενιά. Και τι θα γίνει ο τόπος μόλις φύγει. Μα ήρθε η γενιά του ’40, η νέα σπορά, και ανέβασε πιο ψηλά τη σημαία του αγώνα. Ετσι λέει κάθε γενιά – ταυτίζοντας τον εαυτό της με την Ιστορία. Και λησμονά τη σπορά. Που έρχεται πολύ βαθιά από το παρελθόν και πηγαίνει πολύ βαθιά στο μέλλον. Βλέπεις, μωρέ, αυτά τα νιάτα γύρω σου, που νομίζεις πως είναι ξεστρατισμένα και συμβιβασμένα; Κούνια που σε κούναγε. Μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο. Και θα αποδειχθούν καλύτερα από τη γενιά των πατεράδων τους και των παππούδων τους. Και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο. Είναι η σπορά, σου λέω…».

16/2/21

Περί νερού και όχι μόνο.........

 


Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας, στις 9-2-21, με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Αντιδημάρχου κ. Μαυρομάτη για το νερό και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ευπάλιο" με ημερ/νία 31/1 και 4/2/21

Κύριοι συνάδελφοι, όπως θα γνωρίζετε, από τις 28/1 και τις επόμενες μέρες, πάρα πολλοί κάτοικοι του Ευπαλίου εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Στις 31/1, κι ενώ τα κρούσματα πολλαπλασιάζονταν, πριν εξεταστεί κανένα δείγμα νερού,  διαβεβαίωνε ο αντιδήμαρχος πως δεν ευθύνεται το νερό. Παράλληλα στο δίκτυο έγινε κάποια εργασία αντικατάστασης σωλήνων.

Στις 4-2-2021 πάλι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακοινώνει ότι αρνητικά βρέθηκαν και  τα δείγματα των τριών επόμενων ελέγχων.

Όλα καλά λειτουργούν λοιπόν στην ύδρευση του Ευπαλίου, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τόσο του Δήμου όσο και των αρμόδιων  υγειονομικών υπηρεσιών του νομού, που καθοδήγησαν την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρεται.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις απαντήσεις του αρμόδιου εργαστηρίου, ούτε σας καταλογίζουμε κακή πρόθεση.

Κυρίως αμφισβητούμε την, από την πρώτη στιγμή στις 29/1, κατηγορηματική διάγνωση ότι για την γαστρεντερίτιδα δεν ευθύνεται το νερό,  ενώ δεν είχατε καμιά απάντηση από το εργαστήριο, που σας κοινοποίησε τη σχετική απάντηση στις 2/2/21, όπως φαίνεται στην "έκθεση δοκιμής του νερού" .

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια έγγραφη επικοινωνία σας με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ακολουθώντας τα σχετικά πρωτόκολλα, που καθοδήγησαν τις ενέργειές σας, ιδιαίτερα τις πρώτες κρίσιμες μέρες. Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν. Κατά την άποψή μας θα έπρεπε να ερευνήσουν πιο επισταμένα, από κοντά, τον αριθμό, τα συμπτώματα και τη διάρκειά τους, να μην επαναπαυτούν σε κάποια ελάχιστα κρούσματα που έφτασαν στο Κέντρο Υγείας.

Γνωρίζουμε πως το δίκτυο έχει σοβαρά προβλήματα. Στο Ευπάλιο δυο χιλιόμετρα περίπου κακοκατασκευασμένου δικτύου, με συνεχείς βλάβες, διακοπές λειτουργίας και πρόχειρες βελτιώσεις.

Σας έχουμε θέσει ερωτήματα, με δημόσιες ανακοινώσεις μας, για την εφαρμογή νόμων και εγκυκλίων που αφορούν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφάλειας του πόσιμου νερού. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

Δεν μας πείσατε ότι αντιμετωπίσατε σωστά το πρόβλημα. Τόσο εμάς όσο και τους δημότες Ευπαλίου, οι οποίοι, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους,  καταταλαιπωρήθηκαν για μια εβδομάδα, οι περισσότεροι.

Επί του θέματος θα επανέλθουμε, παρακολουθώντας και τη δικαστική διερεύνηση.

Επειδή η τηλεδιάσκεψη γίνεται με συχνές διακοπές, καταθέτουμε την τοποθέτησή μας γραπτά για τα πρακτικά, και  θα θέλαμε έγγραφα την τοποθέτηση των υπευθύνων για το θέμα στο  Δημοτικό Συμβούλιο με βάση τα ερωτήματα που θέσαμε.

1.       Τί περιλαμβάνει ο τακτικός έλεγχος; Ποιός έχει την ευθύνη συντήρησης; Υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος, καταρτισμένος ή κατά περίπτωση στέλνεται κάποιος, απλά να γεμίζει το χλώριο;

2.       Τηρείται κάποιο πρωτόκολλο συντήρησης και ελέγχου; Υπάρχει βιβλίο εργασιών, συμπληρώνεται;

3.       Ο μηχανισμός συντήρησης και  ελέγχου έχει κόστος; πόσο είναι αυτό κατ΄έτος;

4.       Γίνεται τακτικότερος έλεγχος σε έκτακτες καταστάσεις π.χ. σεισμούς, έντονες βροχοπτώσεις, διακοπές ρεύματος; Αποτυπώνεται η εικόνα στο σχετικό βιβλίο;

5.       Υπάρχει γεννήτρια για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, για την εξασφάλιση της σωστής δόσης χλωρίωσης του νερού; (αναφέρεται μαρτυρία πως το περασμένο καλοκαίρι τυχαία, διαπιστώθηκε πως δεν λειτουργούσε η χλωρίωση στη δεξαμενή).

6. Γίνεται αποστολή καθορισμένων αναλύσεων στους Τοπικούς προέδρους είτε εγγράφως είτεμε e-mail , επίσης οι προγραμματισμένες δειγματοληψίες γίνονται με  βάση τα προβλεπόμενα  με καταγραφή του σημείου της δειγματοληψίας και εις γνώση του τοπικού προέδρου

                                                                           9-2-2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δωρίδας στις 9/2/21, για το θέμα των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Ευπάλιο, ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εκτίμησαν πως για την εμφάνιση του προβλήματος ουδόλως έφταιγε το νερό της περιοχής. Ανέφεραν κατηγορηματικά πως όλοι οι έλεγχοι έδειξαν πως το σύστημα ύδρευσης λειτουργεί άψογα. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι εργαστηριακές εξετάσεις που ακολούθησαν, που τα αποτελέσματά τους εκδόθηκαν από τις 2/2 και μετά.

            Ο Δήμαρχος λοιπόν υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα, ακολούθησε τις οδηγίες της υγειονομικής υπηρεσίας του νομού, δεν πήρε κανένα πρόσθετο μέτρο, ούτε έδωσε οδηγίες στους πολίτες, γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους τα κρούσματα ήταν λίγα και τα συμπτώματα ελαφριά, κράτησαν μόνο ένα 24ωρο και κάτι.

            Αν ευθυνόταν το νερό, τους είπε η Υγειονομική υπηρεσία, τα κρούσματα έπρεπε να είναι στο 90% των δημοτών, πάνω από 500  και τα συμπτώματα να διαρκούν 4 ως 6 μέρες.

            Έτσι, από την πρώτη στιγμή εκτίμησαν πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία και πανικός, αφού σύντομα όλα θα περνούσαν.

            Η δική μας ενημέρωση στο Ευπάλιο καταγράφει πέρα από το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, πως η διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν πολύ πέραν του 24ώρου.

            Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

            Όσον αφορά τη Λαϊκή Συσπείρωση, με υπεύθυνη τοποθέτηση από την πρώτη στιγμή δεν αποκλείσαμε κανένα ενδεχόμενο. Κάναμε κριτική στη βιασύνη των αρμοδίων να αποκλείουν πιθανή ευθύνη του νερού για τη γαστρεντερίτιδα από τις 29/1, πριν καν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του πρώτου δείγματος, που κοινοποιήθηκε στις 2/2/21. Ταυτόχρονα θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα, σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργίας και ελέγχου του νερού ύδρευσης και τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του Δήμου για την εφαρμογή του νόμου.

            Εμείς θεωρούμε πως υποχρέωση όλου του συνδυασμού και των δημοτικών μας συμβούλων είναι να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις προτάσεις των δημοτών μας, να ελέγχουμε, να διεκδικούμε και να απαιτούμε λύσεις από τους αρμόδιους φορείς.

            Πολλά ακούστηκαν και για χρήματα που δαπανήθηκαν για επισκευές του δικτύου, για φιλόδοξους σχεδιασμούς με μεγάλες επιχορηγήσεις. Κι αυτά τα στοιχεία προβληματίζουν για την κατάσταση του δικτύου, όπως σε προηγούμενες ανακοινώσεις έχουμε επισημάνει. Το κρίσιμο θέμα της ύδρευσης θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα και θα επανέλθουμε ενημερώνοντας τους δημότες.

            Το ίδιο θα κάνουμε και για την υλοποίηση του ψηφίσματος που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υποχρέωση του ΝΗΡΕΑ να εφαρμόσει την περιβαλλοντική άδεια και να φροντίσει άμεσα ώστε τα νερά της απάντλησης των εγκαταστάσεων του ιχθυογενετικού σταθμού που βρίσκεται στον οικισμό Χιλιαδού, της τοπικής κοινότητας Μανάγουλης, να οδηγούνται σε δεξαμενή καθίζησης (η οποία υπάρχει και λειτουργεί) και από εκεί, με αγωγό σε απόσταση τουλάχιστον 200 μ. από την ακτή, κατάσταση που εκκρεμεί πάνω από 10 χρόνια.

            Επίσης βάλαμε θέμα για το εγκαταλειμμένο κτίριο δίπλα στον κεντρικό δρόμο στο Καστράκι, το οποίο έχει εμφανείς ρωγμές, είναι ανοιχτό και αποτελεί εστία ρύπανσης.  Ζητήσαμε  την άμεση γνωμοδότηση των τεχνικών υπηρεσιών και να αποφανθούν για την στατικότητα του κτιρίου καθώς και ο Δήμος να επιληφθεί για την υγειονομική κατάσταση. Περιμένουμε τις ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, που δήλωσε πως είναι υπόψη του και θα το αντιμετωπίσει.

                                                                                    10-2-2021