16/2/21

Περί νερού και όχι μόνο.........

 


Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας, στις 9-2-21, με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Αντιδημάρχου κ. Μαυρομάτη για το νερό και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ευπάλιο" με ημερ/νία 31/1 και 4/2/21

Κύριοι συνάδελφοι, όπως θα γνωρίζετε, από τις 28/1 και τις επόμενες μέρες, πάρα πολλοί κάτοικοι του Ευπαλίου εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Στις 31/1, κι ενώ τα κρούσματα πολλαπλασιάζονταν, πριν εξεταστεί κανένα δείγμα νερού,  διαβεβαίωνε ο αντιδήμαρχος πως δεν ευθύνεται το νερό. Παράλληλα στο δίκτυο έγινε κάποια εργασία αντικατάστασης σωλήνων.

Στις 4-2-2021 πάλι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακοινώνει ότι αρνητικά βρέθηκαν και  τα δείγματα των τριών επόμενων ελέγχων.

Όλα καλά λειτουργούν λοιπόν στην ύδρευση του Ευπαλίου, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τόσο του Δήμου όσο και των αρμόδιων  υγειονομικών υπηρεσιών του νομού, που καθοδήγησαν την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρεται.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις απαντήσεις του αρμόδιου εργαστηρίου, ούτε σας καταλογίζουμε κακή πρόθεση.

Κυρίως αμφισβητούμε την, από την πρώτη στιγμή στις 29/1, κατηγορηματική διάγνωση ότι για την γαστρεντερίτιδα δεν ευθύνεται το νερό,  ενώ δεν είχατε καμιά απάντηση από το εργαστήριο, που σας κοινοποίησε τη σχετική απάντηση στις 2/2/21, όπως φαίνεται στην "έκθεση δοκιμής του νερού" .

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια έγγραφη επικοινωνία σας με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ακολουθώντας τα σχετικά πρωτόκολλα, που καθοδήγησαν τις ενέργειές σας, ιδιαίτερα τις πρώτες κρίσιμες μέρες. Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν. Κατά την άποψή μας θα έπρεπε να ερευνήσουν πιο επισταμένα, από κοντά, τον αριθμό, τα συμπτώματα και τη διάρκειά τους, να μην επαναπαυτούν σε κάποια ελάχιστα κρούσματα που έφτασαν στο Κέντρο Υγείας.

Γνωρίζουμε πως το δίκτυο έχει σοβαρά προβλήματα. Στο Ευπάλιο δυο χιλιόμετρα περίπου κακοκατασκευασμένου δικτύου, με συνεχείς βλάβες, διακοπές λειτουργίας και πρόχειρες βελτιώσεις.

Σας έχουμε θέσει ερωτήματα, με δημόσιες ανακοινώσεις μας, για την εφαρμογή νόμων και εγκυκλίων που αφορούν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφάλειας του πόσιμου νερού. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

Δεν μας πείσατε ότι αντιμετωπίσατε σωστά το πρόβλημα. Τόσο εμάς όσο και τους δημότες Ευπαλίου, οι οποίοι, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους,  καταταλαιπωρήθηκαν για μια εβδομάδα, οι περισσότεροι.

Επί του θέματος θα επανέλθουμε, παρακολουθώντας και τη δικαστική διερεύνηση.

Επειδή η τηλεδιάσκεψη γίνεται με συχνές διακοπές, καταθέτουμε την τοποθέτησή μας γραπτά για τα πρακτικά, και  θα θέλαμε έγγραφα την τοποθέτηση των υπευθύνων για το θέμα στο  Δημοτικό Συμβούλιο με βάση τα ερωτήματα που θέσαμε.

1.       Τί περιλαμβάνει ο τακτικός έλεγχος; Ποιός έχει την ευθύνη συντήρησης; Υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος, καταρτισμένος ή κατά περίπτωση στέλνεται κάποιος, απλά να γεμίζει το χλώριο;

2.       Τηρείται κάποιο πρωτόκολλο συντήρησης και ελέγχου; Υπάρχει βιβλίο εργασιών, συμπληρώνεται;

3.       Ο μηχανισμός συντήρησης και  ελέγχου έχει κόστος; πόσο είναι αυτό κατ΄έτος;

4.       Γίνεται τακτικότερος έλεγχος σε έκτακτες καταστάσεις π.χ. σεισμούς, έντονες βροχοπτώσεις, διακοπές ρεύματος; Αποτυπώνεται η εικόνα στο σχετικό βιβλίο;

5.       Υπάρχει γεννήτρια για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, για την εξασφάλιση της σωστής δόσης χλωρίωσης του νερού; (αναφέρεται μαρτυρία πως το περασμένο καλοκαίρι τυχαία, διαπιστώθηκε πως δεν λειτουργούσε η χλωρίωση στη δεξαμενή).

6. Γίνεται αποστολή καθορισμένων αναλύσεων στους Τοπικούς προέδρους είτε εγγράφως είτεμε e-mail , επίσης οι προγραμματισμένες δειγματοληψίες γίνονται με  βάση τα προβλεπόμενα  με καταγραφή του σημείου της δειγματοληψίας και εις γνώση του τοπικού προέδρου

                                                                           9-2-2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δωρίδας στις 9/2/21, για το θέμα των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Ευπάλιο, ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εκτίμησαν πως για την εμφάνιση του προβλήματος ουδόλως έφταιγε το νερό της περιοχής. Ανέφεραν κατηγορηματικά πως όλοι οι έλεγχοι έδειξαν πως το σύστημα ύδρευσης λειτουργεί άψογα. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι εργαστηριακές εξετάσεις που ακολούθησαν, που τα αποτελέσματά τους εκδόθηκαν από τις 2/2 και μετά.

            Ο Δήμαρχος λοιπόν υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα, ακολούθησε τις οδηγίες της υγειονομικής υπηρεσίας του νομού, δεν πήρε κανένα πρόσθετο μέτρο, ούτε έδωσε οδηγίες στους πολίτες, γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους τα κρούσματα ήταν λίγα και τα συμπτώματα ελαφριά, κράτησαν μόνο ένα 24ωρο και κάτι.

            Αν ευθυνόταν το νερό, τους είπε η Υγειονομική υπηρεσία, τα κρούσματα έπρεπε να είναι στο 90% των δημοτών, πάνω από 500  και τα συμπτώματα να διαρκούν 4 ως 6 μέρες.

            Έτσι, από την πρώτη στιγμή εκτίμησαν πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία και πανικός, αφού σύντομα όλα θα περνούσαν.

            Η δική μας ενημέρωση στο Ευπάλιο καταγράφει πέρα από το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, πως η διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν πολύ πέραν του 24ώρου.

            Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

            Όσον αφορά τη Λαϊκή Συσπείρωση, με υπεύθυνη τοποθέτηση από την πρώτη στιγμή δεν αποκλείσαμε κανένα ενδεχόμενο. Κάναμε κριτική στη βιασύνη των αρμοδίων να αποκλείουν πιθανή ευθύνη του νερού για τη γαστρεντερίτιδα από τις 29/1, πριν καν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του πρώτου δείγματος, που κοινοποιήθηκε στις 2/2/21. Ταυτόχρονα θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα, σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργίας και ελέγχου του νερού ύδρευσης και τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του Δήμου για την εφαρμογή του νόμου.

            Εμείς θεωρούμε πως υποχρέωση όλου του συνδυασμού και των δημοτικών μας συμβούλων είναι να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις προτάσεις των δημοτών μας, να ελέγχουμε, να διεκδικούμε και να απαιτούμε λύσεις από τους αρμόδιους φορείς.

            Πολλά ακούστηκαν και για χρήματα που δαπανήθηκαν για επισκευές του δικτύου, για φιλόδοξους σχεδιασμούς με μεγάλες επιχορηγήσεις. Κι αυτά τα στοιχεία προβληματίζουν για την κατάσταση του δικτύου, όπως σε προηγούμενες ανακοινώσεις έχουμε επισημάνει. Το κρίσιμο θέμα της ύδρευσης θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα και θα επανέλθουμε ενημερώνοντας τους δημότες.

            Το ίδιο θα κάνουμε και για την υλοποίηση του ψηφίσματος που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υποχρέωση του ΝΗΡΕΑ να εφαρμόσει την περιβαλλοντική άδεια και να φροντίσει άμεσα ώστε τα νερά της απάντλησης των εγκαταστάσεων του ιχθυογενετικού σταθμού που βρίσκεται στον οικισμό Χιλιαδού, της τοπικής κοινότητας Μανάγουλης, να οδηγούνται σε δεξαμενή καθίζησης (η οποία υπάρχει και λειτουργεί) και από εκεί, με αγωγό σε απόσταση τουλάχιστον 200 μ. από την ακτή, κατάσταση που εκκρεμεί πάνω από 10 χρόνια.

            Επίσης βάλαμε θέμα για το εγκαταλειμμένο κτίριο δίπλα στον κεντρικό δρόμο στο Καστράκι, το οποίο έχει εμφανείς ρωγμές, είναι ανοιχτό και αποτελεί εστία ρύπανσης.  Ζητήσαμε  την άμεση γνωμοδότηση των τεχνικών υπηρεσιών και να αποφανθούν για την στατικότητα του κτιρίου καθώς και ο Δήμος να επιληφθεί για την υγειονομική κατάσταση. Περιμένουμε τις ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, που δήλωσε πως είναι υπόψη του και θα το αντιμετωπίσει.

                                                                                    10-2-2021




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου