9/9/16

Ραντεβού στη ΔΕΘ δίνουν οι συνταξιούχοι_ Έως 75% οι περικοπές στις συντάξεις του ΙΚΑ

Την προηγούμενη Παρασκευή αποδείχθηκε πραγματικά ότι ξημέρωσε η νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου για τις συντάξεις του ΙΚΑ, με τις νέες περικοπές που ήρθαν να προστεθούν σε προηγούμενες, οδηγώντας μεγάλη μερίδα συνταξιούχων να δει χαμηλομένη έως και κατά 75% τη σύνταξή της. Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ δεν το βάζει κάτω, καλώντας τα μέλη της να... υποδεχθούν δυναμικά τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στις 9-10 Σεπτεμβρίου.

Οι νέες περικοπές της 2ας Σεπτεμβρίου στις επικουρικές συντάξεις προκάλεσαν την οργή δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων του ΕΤΕΑ, όταν αρκετοί απ' αυτούς διαπίστωσαν, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των τελευταίων χρόνων, ότι οι συντάξεις τους οδεύουν προς εξαφάνιση. Έτσι, αν και σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΑ κάνει λόγο για μεσοσταθμικές μειώσεις στο 8% - 10%, στην πράξη χιλιάδες συνταξιούχοι διαπίστωσαν πως η επικουρική τους σύνταξη μειώθηκε μέχρι και πάνω από 40%!
Είναι χαρακτηριστικές οι  καταγγελίες συνταξιούχων  που είδαν την επικουρική τους σύνταξη να περικόπτεται κατά 85 - 100 ευρώ, αρθροιστικά. Σημειώνεται ότι οι  εν λόγω συνταξιούχοι, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν  με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης και μάλιστα στα Βαρέα Ανθυγιεινά, (ΒΑΕ) στο χώρο των μεταλλείων, λάμβαναν αρχικά σύνταξη (κύρια και επικουρική, κατά μέσο όρο ) 1.720 έως 2300 ευρώ και σήμερα, μετά τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων, η σύνταξη συρρικνώθηκε στα 1.164 έως 1200 ευρώ (μείωση 39,3% έως 43%). Με τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού πάμε στο 55%-64% και με ΕΝΦΙΑ, εφορία, ανατιμήσεις, τέλη , διόδια κλπ πάμε αισίως σε μειώσεις που αγγίζουν ακόμη και το 75%. Δηλαδή οι συνταξιούχοι έχασαν τα ¾ της αγοραστικής τους δύναμής.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τέτοια "ανακούφιση" εννοεί ο πρωθυπουργός ότι επιφυλάσσει στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μας ανακουφίζει από τον προβληματισμό «τι να τα κάνουμε τόσα πολλά». Ο χορός των περικοπών θα συνεχιστεί μέχρι να αφανιστούν οι επικουρικές και μετά βλέπουμε για τις κύριες..." και καλεί τα μέλη της σε αγωνιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου