24/9/16

Γιώργος Κουλούλας_ δημοτικός σύμβουλος Δ. Δωρίδας «Η δημοτική Αρχή αφήνει σε δεύτερη μοίρα την καθημερινότητα των δημοτών»

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συνεντεύξεων του ΔΩΡΙΣ Radical με τοπικούς φορείς, μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Κουλούλα, δημοτικό σύμβουλο του Δ. Δωρίδας, εκλεγμένο με την παράταξη ‘Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία Δωρίδας’, ο οποίος μας μίλησε για τις εκτιμήσεις της παράταξής του όσον αφορά στο μέχρι τώρα δημοτικό έργο, ενώ απαρίθμησε και μια σειρά ζητημάτων που κατά τη γνώμη του έχουν μείνει πίσω, προς όφελος –όπως είπε- «μεγάλων οραμάτων που δύσκολα υλοποιούνται»…

Δ.R. Με τη συμμετοχή σας στο δημοτικό συμβούλιο για πάνω από δυο χρόνια, θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα των πεπραγμένων. Πώς εκτιμάτε το έργο της δημοτικής αρχής; Θα χαρακτηρίζατε ομαλή τη συνεργασία σας με την δημοτική αρχή;


Γ.Κ. Η δημοτική αρχή στη συγκυρία που διανύουμε, είναι γεγονός ότι έχει τα προβλήματά της. Η γενικότερη πολιτικο-οικονομική κατάσταση δεν δίνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Ωστόσο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει, ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής νομίζω –και το έχω πει και ανοιχτά- χωλαίνει. Έργα στρατηγικής σημασίας δεν έχουν δρομολογηθεί, μένουν μόνο στα λόγια, ενώ έργα που έχουν ανακοινωθεί για την προώθηση της περιοχής δεν έχουν υλοποιηθεί. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πλάνο υλοποίησης κανενός σχεδιασμού!
Και για να μην είμαι μηδενιστής, θα ήθελα να πω πως με βάση την προσωπική μου εμπειρία, εκεί που η δημοτική αρχή χωλαίνει είναι στην καθημερινότητα. Ας μη γελιόμαστε όμως:  Η δημοτική αρχή κληρονόμησε ένα αξιοπρόσεκτο μηχανολογικό εξοπλισμό και από τους γύρω δήμους που ενοποιήθηκαν. Μια κατά βάση ορεινή κτηνοτροφική περιοχή με έντονα καιρικά φαινόμενα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του χρόνου, την ενδιαφέρει να μπορεί να είναι καθαροί οι αγροτικοί δρόμοι, να έχουν οι κτηνοτρόφοι πρόσβαση στη στάνη τους χωρίς να χρειάζεται οι ίδιοι να μεριμνήσουν απαραίτητα για αυτό, να υπάρχει αξιοπρεπής φωτισμός στο αγροτικό οδικό δίκτυο, να υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί. Σε αυτό το επίπεδο δεν γίνεται απολύτως τίποτα από την δημοτική αρχή, που βάζει μεγαλεπίβολους στόχους χωρίς να υλοποιεί τίποτα.


  • Δ.R. Ποια είναι τα κυριότερα σημεία τριβής; Υπάρχουν θέματα και αν ναι τι φύσης, στα οποία εκτιμάτε ότι θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετική πορεία;

Γ.Κ. Εμείς έχουμε μια πιο ρεαλιστική άποψη για τον δήμο. Ωραία τα οράματα, αλλά να είναι υλοποιήσιμα. Δεν χρειάζεται να παραμυθιάζουμε τον κόσμο. Σημεία τριβής με την έννοια της οξείας αντιπαράθεσης δεν θέλουμε να υπάρχουν. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον δήμο και τον κόσμο του. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα ζωτικής σημασίας που έχουν μείνει στα χαρτιά και ναι θεωρούμε ως παράταξη ότι θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετική πορεία. Για παράδειγμα, το ένα και τεράστιο θέμα του αγωγού περιμετρικά της λίμνης του Μόρνου. Ένα έργο που ήταν ενταγμένο σε προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Ένα έργο που δεν προχώρησε. Γιατί; Κάποιος πρέπει να μας απαντήσει.

  •        Δ.R. Μιας και θέτετε τέτοιο ζήτημα, ποια είναι η θέση σας αναφορικά με την προσπάθεια της δημοτικής αρχής γύρω από το θέμα του αντισταθμιστικού τέλους από την χρήση της Λίμνης του Μόρνου;


Γ.Κ. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι, κανείς σύμβουλος στη Δωρίδα, από όποια νομίζω πολιτική παράταξη και να προέρχεται, δεν διαφωνεί με την ουσία του αιτήματος για αντισταθμιστικά οφέλη προς τον δήμο μας από τη χρήση του Μόρνου. Είναι ένα θέμα παλαιό, το οποίο από το 1999 με την πρώτη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ είχε ανακινηθεί, χωρίς ωστόσο δυστυχώς να έχουμε καταφέρει να πάρουμε αντισταθμιστικό όφελος για την χρήση ενός κοινού αγαθού. Και οι παρελθούσες αρχές των τοπικών αυτοδιοικήσεων είχαν προσπαθήσει αρκετά, είχαν στηριχθεί και στο νομικό προηγούμενο πως και για τον λιγνίτη –αντιστοίχως φυσικό πόρο- η Πτολεμαϊδα και η Μεγαλόπολη παίρνουν αντισταθμιστικό τέλος.
Γενικώς λοιπόν αν δει κανείς το θέμα, προφανώς και συμφωνούμε όλοι σε τοπικό επίπεδο. Άλλωστε το αίτημά μας για αντισταθμιστικό τέλος 0,01 ευρώ ανά κυβικό, δεν είναι δα και τεράστιο ποσό. Με μια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, δεν θα επιβαρυνόταν δα η οικονομική κατάσταση του κράτους. Ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι και αντιστοίχως ορθής πολιτικής διεκδίκησης από μέρους μας.

  • Δ.R. Τι εννοείτε ‘ορθής διεκδίκησης από μέρους μας’;


Γ.Κ. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Προσφάτως ενημερωθήκαμε για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να διενεργήσει νέα αναλογιστική μελέτη που θα αφορά στην ‘Ζημιά της περιοχής από την χρήση της Λίμνης του Μόρνου και το αντισταθμιστικό όφελος που θα μπορούσε να υπάρχει για την περιοχή’, την στιγμή που μελέτη και μάλιστα έγκυρη υπάρχει από το ΤΕΔΚ νομού Φωκίδας, που είχαμε διενεργήσει εμείς το 2006 περίπου, στην οποία μάλιστα είχε επιμεριστεί και κοστολογικά τι θα έπρεπε ως αντισταθμιστικό όφελος να λάβει κάθε δημοτικό – τοπικό διαμέρισμα ξεχωριστά.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, η νέα μελέτη θα αφορά επικαιροποίηση της παλαιάς. Ωστόσο, δεν μας διευκρινίστηκε ποιος θα την κάνει, τι τελικό κόστος θα έχει, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε και τι κύρος θα έχει αυτή η μελέτη.
Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει λογική στο να τροποποιούμε λόγω συγκυριών τη μια μελέτη μετά την άλλη, γιατί περνούν τα χρόνια και δεν γίνεται τίποτα. Επιβάλλεται πλέον να μετατρέψουμε τη Λίμνη του Μόρνου, σε πλεονέκτημα για την περιοχή μας και όχι σε μειονέκτημα!


  • Δ.R. Θα θέλαμε συγκεκριμένα την τοποθέτησή σας, αναφορικά με το ζήτημα του νεοσύστατου Λιμενικού Ταμείου, που αν και συστάθηκε ως φαίνεται έχει μέλλον μπροστά του…



Γ.Κ. Για αυτό το θέμα αποδεδειγμένα από όσα έχετε γράψει, έχετε καλύτερη εικόνα από εμάς. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πάγια επιδίωξη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τα Λιμενικά Ταμεία να είναι μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τα «φιλέτα» κάθε περιοχής. Δεν μπορούν λοιπόν κατά τη γνώμη μου να λειτουργούν εκτός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάρα ταύτα, ως θεσμός, είναι καλή η προσπάθεια και η πρωτοβουλία να έχουμε πλέον δικό μας Λιμενικό Ταμείο, συμμετέχουμε όλοι και την ψηφίζουμε.



  • Δ.R. Η περιοχή μας, παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα σε βασικά ζητήματα υποδομών. Ποια προτεραιοποιείτε εσείς ως δημοτική παράταξη;  

Γ.Κ. Σχετικά με τις υποδομές θα επαναλάβω ότι απαιτείται η Λίμνη του Μόρνου να γίνει πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Απαιτείται περιμετρικός αγωγός. Είναι το βασικότερο έργο που πρέπει να κυνηγάμε και είναι απογοητευτικό ότι μετά από τόσα χρόνια δεν προχωρά. Δεν μπορούμε μετά από τόσες προσπάθειες να μιλάμε στο δημοτικό συμβούλιο για Τροποποίηση του Εθνικού Νομικού Πλαισίου, που πιθανώς θα περιλάβει και τον Μόρνο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν τέτοια πράγματα. Ας ακολουθήσουμε την εύκολη οδό.
Επίσης, επειδή μιλήσατε για έργα υποδομής. Τι θα γίνει με το οδικό δίκτυο; Γιατί δεν ακούμε τίποτα από την δημοτική αρχή; Πού πήγαν τα σχέδια για τη νέα χάραξη του δρόμου Λιδωρικίου – Ευπαλίου; Δεν μπορεί άραγε να συντηρηθεί ο παρών δρόμος για να λυθεί ένα βασικό ζήτημα σύνδεσης της ορεινής περιοχής;
Μην πούμε για το έργο στην Ορθοπλαγιά της Συκιάς.
Παράλληλα, επειδή τίθεται από αρκετούς πλέον δημότες. Τόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί το θέμα της δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνδέει την ορεινή με την παραλιακή Δωρίδα; Ειδικά τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός αυξάνεται είναι απαιτητική η ανάγκη. Ακόμη και το χειμώνα όμως, θα μπορούσαν πολύ εύκολα –εμείς ως πρώην δημοτική αρχή στο Λιδωρίκι είχαμε κάνει σχετική αναζήτηση- επιδοτούμενα προγράμματα για δημοτική συγκοινωνία.
Ακόμη περισσότερο, αν πάμε στην παραλιακή Δωρίδα, εκεί υπάρχουν έργα υποδομής που χρονίζουν. Το έργο για το Φράγμα Τολοφώνος καρκινοβατεί, η αποχετευτική μελέτη για τα παραλιακά του Ευπαλίου, απεντάχθηκε. Για το θέμα αυτό υπάρχει πολιτική υπαιτιότητα. Πώς ένα ενταγμένο σε ΕΣΠΑ έργο απεντάσσεται; Τι έγινε με την μελέτη; Ποιος ευθύνεται για αυτό…
Τέτοιου είδους μικρά ή μεγαλύτερα έργα υποδομής θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει. Μην ξεχνάμε ότι η δημοτική αρχή δεν είναι νεότευκτη. Εκτός των δύο χρόνων που μετράει τώρα, έχει και τα προηγούμενα. Δεν νοείται να δίνουμε σημασία σε μεγάλους στόχους δύσκολα υλοποιήσιμους, και να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα την καθημερινότητα του δημότη σε έναν δήμο που πλέον είναι γεωγραφικά τεράστιος και για αυτό το λόγο έχει μεγάλες ανάγκες.

  • Δ.R. Σε μελλοντικό επίπεδο, δηλώνετε πολιτικά παρών;


Γ.Κ. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκφράσει κάποιος τις πολιτικές του φιλοδοξίες, καθώς η θητεία του δημοτικού συμβουλίου είναι 5ετής. Εγώ προσωπικά έχω αποδείξει ποιος είμαι σε πολιτικό επίπεδο. Ως πρώην δήμαρχος Λιδωρικίου έχω πραγματικά πεπραγμένα. Οι δημότες, τουλάχιστον του ορεινού κομματιού του σημερινού δήμου, που γνώριζαν το έργο μου, με τίμησαν με το παραπάνω. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε, τελικώς κρίνεται από αυτό που έχει επιδείξει στην πράξη και όχι από την επικοινωνία του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου