9/6/17

Στο νόμο για την αλιεία τα νέα μνημονιακά μέτρα... Μας περνάτε για σαργούς;

Στο σχέδιο νόμου για την αλιεία -την ίδια αλιεία που παραμελούν κατά σύστημα εδώ και δεκαετίες- έμελλε να περάσουν τα νέα μνημονιακά μέτρα.. Μάλλον μας περάσαν για σαργούς (αυτούς τους ανοιξιάτικους που βγάζει ο Κορινθιακός μας)…

Ακολουθώντας ακριβώς το παράδειγμα των… προηγούμενων, που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε, η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου, να περάσει και τις 5 τροπολογίες που θα κλείσουν τις εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης, και παράλληλα θα στείλουν την… «εργασία» στον Καιάδα, στο νόμο για την «προστασία» της αλιείας…
Η διαδικασία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης (είναι η ίδια «τάξη» που προσβαλλόταν και στα προηγούμενα Μνημόνια, αλλά είπαμε τα «δικά» τους, των προηγούμενων, μνημόνια ήταν καλύτερα από των τωρινών!!!!).
Οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο κύρωσης διεθνούς σύμβασης σχετικά με την αλιεία επιλέγοντας την “αμφισβητούμενη” κοινοβουλευτική πρακτική των τροπολογιών, προκειμένου η κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες το ταχύτερο και, κυρίως, με την ελάχιστο – ει δυνατόν – επικοινωνιακό κόστος. Οι πέντε τροπολογίες που αποτελούν τη χαριστική βολή στην έννοια της «εργασίας» όπως τη γνωρίζουμε αλλά και στην προστασία των δικαιωμάτων του φορολογούμενου πολίτη, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων:
-Το αφορολόγητο και τον τρόπο υπολογισμού του
-Τις συλλογικές συμβάσεις
-Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
-Το συνταξιοδοτικό
-Τα οικονομικά των κομμάτων (αυτά, μην αγχώνεστε, προστατεύονται, βλ. ανάρτησή μας χθες για τις δωρεές).
Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες
Ήδη οι αντιδράσεις είναι έντονες, με το ΠΑΜΕ να καλεί σήμερα κιόλας στις 3.30 το μεσημέρι σε συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, ενώ αρκετές οργανωμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις προσανατολίζονται στην ίδια απόφαση.
Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας, ναυλώνει πούλμαν στις 15 Ιούνη (αναχώρηση στις 06.00 το πρωί από την πλ. Παιδικής Χαράς στην Άμφισσα) για την συμμετοχή στο Συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων την ίδια ημέρα στην Αθήνα.  

Τι αφορά το Σχέδιο Νόμου για την Αλιεία
Μιας και με το θέμα είχαμε ως ΔΩΡΙΣ Radical ασχοληθεί και προ μηνός, ας δούμε όμως τι προβλέπει και το σχέδιο νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο», για την ίδια την αλιεία.
Το σχέδιο νόμου, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται επαρκώς, βάζει στο στόχο τη μείωση του λαθρεμπορίου ψαριών και τις ολέθριες πρακτικές αλιείας. Πρόκειται ουσιαστικά για το Γενικό Συμβούλιο Αλιείας που πλέον με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετατρέπεται σε Γενική Επιτροπή Αλιείας και εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή. Το νομοσχέδιο αυτό έχει τη σημασία του για τους ψαράδες κυρίως των ακριτικών νησιών και του Έβρου αλλά και γενικότερα για όσους ψαρεύουν σε θαλάσσιες περιοχές, που γειτνιάζουν με ξένα κράτη ή σε διεθνή ύδατα.
Η Γενική Επιτροπή Αλιείας δεν περιλαμβάνει τον όρο «συνδέοντα ύδατα», αλλά κατά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στοχεύει στην εξασφάλιση των θαλάσσιων πόρων με το άρθρο 2 και στη βιώσιμη ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας. Με το άρθρο 5 μάλιστα έχει ως βασικό στοιχείο την περιφερειακή προσέγγιση για τη διαχείριση της αλιείας και τις υδατοκαλλιέργειες.
Πάντως την ίδια ώρα προβλέπεται με το άρθρο 18 και η δυνατότητα αλίευσης μη συμβαλλόμενων μερών, δηλαδή αλιέων, που ψαρεύουν στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ενώ εισάγεται με το άρθρο 19 και η έννοια της διαιτησίας για όλες τις περιπτώσεις, που δεν προβλέπεται παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Το ζήτημα του λαθρεμπορίου ψαριών και αθέμιτων πρακτικών από μέρους των γειτόνων μας έχει επανειλημμένα τεθεί στη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου