28/12/19

Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος…

 «Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».
Θάνος Μικρούτσικος: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη
O Θάνος Μικρούτσικος, τα τραγούδια του οποίου άνδρωσαν γενιές και γενιές, το έργο του οποίου μας συντροφεύει σε συγκεντρώσεις, σε συναυλίες, σε εκδηλώσεις, στις στιγμές του στοχασμού, δε ζει πια εδώ. Με τη ζωή και το έργο του, την παλικαρίσια στάση του απέναντι στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια μας έμαθε πολλά… με κυριότερο: «μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο».
Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Σπούδασε μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.
Βασικό θέμα που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής ήταν η μελοποίηση της ποίησης. «Πολιτικά Τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», «O Σταυρός του Νότου», «Εμπάργκο», «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Όλα από χέρι καμμένα», «Γραμμές των οριζόντων», «Στου αιώνα την παράγκα», «Ποίηση με μουσική», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Ο Σχοινοβάτης» και πολλοί ακόμα είναι δίσκοι που περιλαμβάνουν κομμάτια μελοποιημένης ποίησης.
Μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε και έβαλε στο στόμα των ανθρώπων λόγια του Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Φώντα Λάδη, Νίκου Καββαδία, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Τριπολίτη, Λάκη Λαζόπουλου, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Χριστόφορου Λιοντάκη Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών ακόμα. Πολλοί είναι και οι ξένοι ποιητές που είχε μελοποιήσει. Αλλωστε, η μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου είναι αυτή που επέτρεψε να κατανοηθούν τα «κρυμμένα» της ποίησης του Καββαδία, που μέχρι τότε θεωρούταν ως ελάσσονας ποιητής.
Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τεράστια ήταν και η παρουσία του στη δισκογραφία. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί από πολλές μεγάλες ορχήστρες και ορχήστρες μουσικής δωματίου και τα έχουν διευθύνει σπουδαίοι μαέστροι, ανάμεσά τους οι Αλέξανδρος Μυράτ, Jerzy Swoboda, Adrew Davis, Kazuyoshi Akiyama, Louis Devos, Λουκάς Καρυτινός, Αλκης Μπαλτάς κ.α.
Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές και μουσικούς, και με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες.
Το ταλέντο του, η σκληρή και συνεχής δουλειά, η συνεχής διεύρυνση των γνώσεών του, τον κατέστησαν και θα τον καθιστούν ως έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες που πέρασαν από τον τόπο μας. Η αναγνώριση και η αγάπη από τέσσερις κοντά γενιές θα κρατά το έργο του ζωντανό.
Η σχέση του Θ. Μικρούτσικου με το ΚΚΕ κρατά από τα νεανικά του χρόνια, όταν έγινε μέλος του. Στην πορεία, οι δρόμοι τους μπορεί να χώρισαν αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν περίοδοι που ο Θ.Μικρούτσικος συνέβαλλε σε εκδηλώσεις του Κόμματος. Οπως άλλωστε ο ίδιος δήλωνε: «Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβόμουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. Εκατό χρόνια ιστορία. Ενα Κόμμα θυσιών, ένα Κόμμα έπους».
Ξανασυναντήθηκε με το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια ενώ ήταν σταθερή η παρουσία του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις ξεχωριστές μουσικές του συναυλίες που πλαισίωναν τα Επιστημονικά Συνέδρια του Κόμματος.
Ο Θάνος Μικρούτσικος τιμήθηκε από το ΚΚΕ με την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη 12η τιμητική θέση, στις βουλευτικές εκλογές 7ης Ιούλη 2019.
Ο ίδιος, στην έναρξη της τελευταίας του συναυλίας, στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο αφιέρωμα στα πολιτικά τραγούδια, σημείωσε: «Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».

12/12/19

ΚΟΒ ΕΥΠΑΛΙΟΥ-ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ



Η ΚΟΒ Ευπαλίου του ΚΚΕ σας προσκαλεί στη συνεστίαση που θα γίνει στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2019
Ζωντανή Μουσική: Νατάσα Μωυσόγλου,
Φαγητό και άφθονο κρασί,
Χαιρετισμός από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ,
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ώρα 20:30
Ταβέρνα Γεωργακόπουλου το "Πατρικό" στο Καστράκι Δωρίδας

10/12/19

“Να φοβάσαι τους υπερεπαναστάτες και τους πουριτανούς” – Η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει για το Χαρίλαο Φλωράκη



Ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Νίτσας Λουλέ – Θεοδωράκη για το Χαρίλαο Φλωράκη -που έχει ως τίτλο το ονοματεπώνυμο του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη- στο οποίο η Αλέκα Παπαρήγα, ως ΓΓ τότε της ΚΕ του ΚΚΕ, εν έτει 1995, αναφέρεται στο Χαρίλαο, σε κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές του -όπως την αγάπη του για την τεχνολογία- και τη λάθος εκτίμησή του για κάποια πρόσωπα, που οφειλόταν ωστόσο στην αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλλε τους νεότερους.
Δέκατο τρίτο συνέδριο και μετά από πολλές φανερές και κρυφές διαμάχες, ψηφίζεται για Γραμματέας του Κόμματος η Αλέκα Παπαρήγα, μέχρι τότε υπεύθυνη της ΚΟ Αθήνας, από τα νεότερα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και η πρώτη γυναίκα που παίρνει αυτή τη θέση από ιδρύσεως ΚΚΕ.
Πολλοί δέχονται την απόφαση με επιφύλαξη. Άλλοι μιλούν για μοναδική λύση προς το παρόν. Λιγότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως θα τα καταφέρει. Ανάμεσά τους και ο Χαρίλαος, που είχε την πρωτοβουλία στην απόφαση «Θα τα καταφέρει», μου λέει την επομένη στο τηλέφωνο: «Θα τη βοηθήσουμε κι εμείς». Ο ίδιος το δείχνει ακόμα έμπρακτα με τις συνεχείς περιοδείες και ομιλίες του ανά την Ελλάδα. Τόσο πειθαρχημένα, που κάποια στιγμή του είπα αγανακτισμένη: «Τι κάνεις τώρα;» Το μικρό του μαγαζιού; Παίρνεις εντολές για το πού θα πας και πού θα μιλήσεις;» «Είμαι κομμουνιστής. Πειθαρχώ στις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου», μου απάντησε.
Τι λέει όμως η Αλέκα για εκείνον, που τη ρωτά ακόμη και για μιαν απλή βόλτα στους δρόμους της Αθήνας; Τι λέει για τη συνεργασία τους, το χαρακτήρα και τα λάθη του.
«Είμαι από τα στελέχη που γνώρισαν το Χαρίλαο με τη μεταπολίτευση, όταν επέστρεψε απέξω, σαν Γραμματέας του Κόμματος. Ένιωθα γι’ αυτόν ένα δέος, μπορώ να πω, όπως και για τους άλλους παλιούς αγωνιστές. Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στα γραφεία του κόμματος, που ήταν τότε στην οδό Καποδιστρίου. Αντίκρισα έναν άνθρωπο πολύ προσιτό και λαϊκό. Δύο στοιχεία, που πιστεύω ότι τον βοήθησαν στην ανοδική του πορεία, παρότι η ηλικία του ήταν ήδη προχωρημένη. Προσαρμόστηκε γρήγορα σε μια κοινωνία από την οποία έλειψε χρόνια μακριά της. Ακολουθούσε και ακολουθεί την εξέλιξή της σε όλους τους τομείς. Ποτέ δεν έδειξε ξένο σώμα σ’ αυτήν, κάτι που δεν συνέβαινε με άλλους συντρόφους του. Είναι τολμηρός. Παλεύει για κάτι που πιστεύει σωστό, χωρίς να φοβάται το ρίσκο του. Όπως έγινε με το Συνασπισμό, την κυβέρνηση Τζαννετάκη και όλα όσα ακολούθησαν”.
Τελικά, με όσα επακολούθησαν, ο Συνασπισμός έπρεπε να γίνει;
«Ναι. Μόνο που εμείς κάναμε ένα λάθος. Ζαλιστήκαμε από τις επιτυχίες μας σαν Κόμμα και δεν κοιτάξαμε το μέλλον. Σε αυτό όμως δε φταίει μόνο ο Χαρίλαος. Φταίμε όλοι μας. Μας ξέφυγε η πρόβλεψη για το τι θα επακολουθούσε στις σοσιαλιστικές χώρες, για την κατάρρευση του σοσιαλισμού,»
«Και με τα «παιδιά του»;
«Υπάρχει σίγουρα το αρνητικό μέρος. Όμως, δεν πρέπει να παραμερίσουμε ένα μεγάλο θετικό που είναι στα συν του Χαρίλαου σε αυτή την ιστορία. Το ότι θέλησε να αναδείξει νέα στελέχη. Το ότι πίστευε πως κάποια στιγμή η σκυτάλη έπρεπε να περάσει στους νέους. Κάτι που δεν το έχει κάνει  μέχρι τώρα κανείς αρχηγός κόμματος.»
«Εμείς, που είμαστε έξω από το ΚΚΕ, είχαμε ερωτηματικά για τα «παιδιά» του Χαρίλαου, από κάποιες συνεντεύξεις τους σε σταθμούς, εφημερίδες, ή και από λόγους που έβγαζαν δεξιά και αριστερά. Κανείς από σας δεν το είχε επισημάνει;»
«Το βλέπαμε και του το λέγαμε. Η απάντησή του ήταν: «Νεανικές αδυναμίες, ας τους δώσουμε μιαν ακόμη ευκαιρία,» Έπειτα, τα άτομα αυτά είχαν βρει ευαίσθητο σημείο του. Κάθε μέρα του έκαναν αυτοκριτική και ζητούσαν συγγνώμη, Και φυσικά ο Χαρίλαος την έδινε. Εκεί ήταν το λάθος του».
Σαν μέλος του ΠΓ και υπεύθυνη της ΚΟ Αθήνας, η Αλέκα Παπαρήγα είχε στενή συνεργασία μαζί του όταν ακόμη εκείνος ήταν Γραμματέας του Κόμματος. Πώς της φερόταν;
«Δεν αισθάνθηκα ποτέ αστυνόμευση. Μου είχε εμπιστοσύνη, όπως σε όλους άλλωστε, και μου άφηνε πρωτοβουλίες. Φυσικά δε χαριζόταν στις παρατηρήσεις του όταν πίστευε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Κάτι που με είχε εντυπωσιάσει από την εποχή εκείνη ήταν ότι κυριολεκτικά ρουφούσε όλα όσα του έλεγα πως έγραφαν τα ξένα περιοδικά και οι εφημερίδες, και όχι μόνο στον πολιτικό τομέα».
Καλοκαίρι ’90. Οι απανωτές εκλογές. Η εμφάνιση του Συνασπισμού. Οι κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα. Η νίκη της ΝΔ. Κόμματα, πρόσωπα και πράγματα γίνονται στόχος στα κείμενα των ελληνικών επιθεωρήσεων. Οι ηθοποιοί συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον. Ποιος θα κάνει καλύτερα τον Κύρκο, ποιος το Μητσοτάκη, ποιος το Φλωράκη. Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται στις πρεμιέρες. Άλλοι δεν απαντούν στις προσκλήσεις, άλλοι δηλώνουν φόρτο εργασίας. Ο Χαρίλαος βρίσκει χρόνο και πηγαίνει όχι σαν αγγαρεία. Το προχωρημένο χιούμορ των συγγραφέων δεν τον σοκάρει. Και η Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζει:
«Ένα ακόμη σημείο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους παλιούς του συντρόφους. Έχει χιούμορ, δεν σοκάρεται εύκολα. Ποτέ δεν καταδίκασε μια σχέση, ακόμη κι αν αυτή δεν ήταν μέσα στα πλαίσια της τρέχουσας “ηθικής”. Δεν κουτσομπόλευε την κοινωνική ζωή των άλλων και συχνά μου έλεγε: “Να φοβάσαι τους υπερεπαναστάτες και τους πουριτανούς”. Ο ίδιος για τον εαυτό του δεν έδωσε ποτέ δικαιώματα. Το γάμο δεν τον έμπλεξε με την πολιτική, και τη Μάγδα, τη γυναίκα του, σπάνια την έπαιρνε σε δημόσιες εμφανίσεις. Κι αυτό γιατί το κουτσομπολιό οργιάζει και μέσα στο Κόμμα”.
Έξω από το μέγαρο Μαξίμου οι δημοσιογράφοι κάνουν κλοιό γύρω από το Χαρίλαο.
-Τι έγινε, κύριε πρόεδρε; Τι είπατε με τον πρωθυπουργό;
“Κοιτάχτε, συζητήσαμε για τα τρέχοντα θέματα και για τη σύνταξη των αντιστασιακών. Ε, ναι, μου υποσχέθηκε ότι θα το δει θετικά. Αυτά”.
-Και για το Κυπριακό, κύριε πρόεδρε;
“Εσύ τώρα θέλεις να βγάλεις είδηση, αλλά δεν έχει. Αντέστε στο καλό”.
Η αγραφιώτικη ντοπιολαλιά του γίνεται αφορμή για διασκεδαστικές συζητήσεις, ενώ ξενίζει τη νεότερη γενιά μέσα στο Κόμμα. “Από τη μια να γεφυρώνει χάσματα και από την άλλη να μη λέει να στρώσει την ομιλία του”
“Ηταν ένα πρόβλημα για πολλούς”, λέει η σημερινή Γραμματέας του ΚΚΕ. “Όμως με τον καιρό συμβιβαστήκαμε όλοι”.
Στα στούντιο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, επικρατεί εκνευρισμός. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα εκφωνήσει τον πρώτο του λόγο. Τεχνικοί, δημοσιογράφοι, αλλά και οι συνοδοί του προσπαθούν να τον πείσουν να μακιγιαριστεί.
“Τρελαθήκατε, ωρέ, που θα βάλω τέτοια πράγματα στο πρόσωπό μου; Άμα θέλετε, όπως είμαι. Αν όχι, φεύγω”.
“Μα, θα γυαλίζετε”.
«Και σαν γυαλίζω; Για γαμπρός πάω;»
«Δε γίνεται»
«Ωρέ, θα αρχίσουμε κάποτε για να τελειώνουμε;»
Ίσως είναι ο μόνος πολιτικός ή τουλάχιστον αρχηγός κόμματος που δεν προσπάθησε ποτέ να μακιγιάρει το πρόσωπό του για να βγει πιο ωραίος, να αλλάξει την προφορά του για να ακούγεται πιο ευχάριστα.
Ωστόσο, έχει κι εκείνος το ευαίσθητο σημείο του σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις. Άγχος για τους κομματικούς κάθε φορά που πρέπει να μιλήσει από εξέδρα. Η Αλέκα θυμάται:
«Δυο ώρες κάναμε πρόβα στα μικρόφωνα. Βάζαμε το Δημήτρη Γόντικα, που έχει περίπου το ίδιο ύψος, να δούμε αν βλέπει καλά, αν φωτίζεται από τις κάμερες, κ.ά. Εκείνο το Σύνταγμα είχε αναστενάξει. Στο τέλος, κάναμε ένα αναλόγιο στα μέτρα του και το κουβαλούσαμε όπου είχαμε συγκέντρωση.
Το χόμπι του Χαρίλαου για ό,τι το μηχανικό δεν περιορίζεται μόνο στα χρόναι που ήταν φυλακή, ούτε στις εξορίες. «Θύμα» του φωτογραφικό αλλά και τηλεοπτικό υπήρξα κι εγώ και οι κόρες μου πολλές φορές.
«Τούτη τη μηχανή μανούλα μ’, μου την έφεραν απέξω. Έκανα οικονομίες και την πήρα μαζί με την κάμερα. Καθίστε εκεί. Όχι, όχι. Εσύ όρθια και τα κορίτσια καθιστά. Μετά θα δούμε στο βίντεο.» Σαν μικρό παιδί που του έφεραν παιχνίδι. Αναβοσβήνει το φλας και ανοικοκλείνει το κουμπί στην κάμερα.
«Τις φωτογραφίες θα σου τις δώσω την άλλη βδομάδα. Να δούμε τι κάναμε με την κάμερα.» Η κασέτα μπαίνει στο  βίντεο…αλλά άνθρακες ο θησαυρός. Χιόνια και άσπρες γραμμές πάνω στην οθόνη. Πατάει τα κουμπιά το ένα μετά το άλλο με πείσμα. «Δεν μπορεί, θα το βρούμε. Ξέρεις, χθες μου έδειξαν πώς χρησιμοποιείται», προσπαθεί να δικαιολογηθεί κι εμείς γελάμε με τα ετεροχρονισμένα χόμπι του.
«Ό,τι δεν έκανες στα δεκαπέντε σου θέλεις να τα κάνεις τώρα μου φαίνεται.»
«Χε, χε, καλά, θα ξαναρωτήσω και την άλλη φορά θα τα καταφέρουμε.»
Οι μηχανές, τα στυλό, τα ντοσιέ, ό,τι το περίεργο και το καινούριο του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Θέλει να το αποκτήσει αμέσως, άσχετα αν δεν ξέρει να το χρησιμοποιήσει.
«Κάπως έτσι έγινε πριν λίγο καιρό με ένα κομπιουτεράκι μνήμης που αγόρασα» λέει η Αλέκα Παπαρήγα. Είχαμε συνεδρίαση του ΠΓ. Μόλις το είδε δίπλα μου σκύβει και μου λέει: «Τι είναι αυτό πάλι που έχεις;»;
«Κομπιούτερ. Γράφεις τα ραντεβού σου και αυτό σε ειδοποιεί».
«Α, θα το πάρω κι εγώ».
Μετά από ένα μήνα έρχεται χαμογελαστός στο γραφείο μου.
«Το πήρα. Έγραψα τηλέφωνα, διευθύνσεις και τα ραντεβού της εβδομάδας».
«Ναι, αλλά πρέπει να το ρυθμίσεις να σε ειδοποιεί».
«Αυτό δεν το ξέρω».
Το κράτησε λίγες μέρες και μετά το παράτησε.
Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν εκείνη την Κυριακή μαζί με τις κόρες μου στο σπίτι της οδού Πυθίας δε βγήκαν ποτέ. Την επόμενη φορά που πήγα με τράβηξε μόνη κι εμφανίστηκαν…

4/12/19

Σαν Σήμερα..........



Γράφει η Ιωάννα Μάνθου.

“Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα”…
Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του ΕΑΜ στη μεγάλη διαδήλωση – απεργία της 4ης Δεκέμβρη του 1944.

Σήμερα επίκαιρο παρά  ποτέ το σύνθημα του ΕΑΜ  που βρίσκει  ένα μεγάλο μέρος του λαού να επιλέγει την αδιαφορία, τα του " οίκου του", την καραμέλα ότι τίποτα δεν αλλάζει,γιατί να απεργήσουμε γιατί να κατέβουμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε?

Και έρχεται πρωθυπουργός να εξαγγείλει απαγορεύσεις στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της διεκδίκησης. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να καταργηθεί με κανέναν νόμο ενώ τώρα πρέπει να γίνει η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Μετά την κατάργηση του ασύλου, τη βίαιη καταστολή και συκοφάντηση των αγωνιστικών διεργασιών των φοιτητών, έρχεται νέο νομοσχέδιο που εισάγει νέους ταξικούς κόφτες στη νεολαία που σπουδάζει.
 Έτσι, θα "ανταμείβονται" τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και Τμήματα εκείνα που "έχουν πέραση" στην αγορά, που προσελκύουν ιδιώτες χορηγούς, ενώ όσα Τμήματα "μένουν στα αζήτητα", δεν αξιολογούνται θετικά από τους επιχειρηματίες, θα υποχρηματοδοτούντε και τελικά θα κλείνουν. Το μάρμαρο για άλλη μια φορά θα το πληρώσουν οι φοιτητές, όπως το πλήρωσαν και με τις "πανεπιστημιοποιήσεις" της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής εξετάζεται η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, τη στιγμή που η Ελλάδα ήδη πληρώνει 4,3 δισ. το χρόνο για εξοπλισμούς που προορίζονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών ,άλλωστε η πορεία του ΝΑΤΟ έχει σημαδευτεί από δεκάδες ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις, απειλές και πραξικοπήματα.

Σε μια επίδειξη απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε ραβασάκι σε 1.300 εργαζόμενους διατυπώνοντας ουσιαστικά τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους «ή αποδέχεστε τη μετακίνηση ή απολύεστε» ........

Μετά από  χρόνια άγριας εκμετάλευσης και φτωχοποίησης του λαού μπαίνουμε όλοι σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου, θωρακίζοντας τις κατακτήσεις σε ένα συντονισμένο και ενιαίο αγώνα για να ανατρέψουμε στην πράξη το  "νόμος και τάξη " να κερδίσουμε την ζωή μου μας αξίζει.!!!

25/11/19

Συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα για την Κοινωνική Ασφάλιση.Kαι στην Άμφισσα


Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο με συνταξιουχους
 Άμφισσα: Στις 11 π.μ. στην πλατεία Ησαΐα
Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 30 Νοέμβρη εργατικά σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις, ενάντια στη νέα επέλαση για την κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.Τα συλλαλητήρια διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα στο πλαίσιο του κοινού αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων για ενιαία, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους!

23/11/19

Ρουφιάνεψε κι εσύ, μπορείς…


H τηλεφωνική γραμμή «1142», όπου μπορεί κάποιος να αναφέρει παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, δέχθηκε την πρώτη και τη δεύτερη μέρα λειτουργίας της 582 κλήσεις, από τις οποίες οι 145 αφορούν καταγγελίες.
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 582 άτομα θεώρησαν «κανονικότητα» να καλέσουν για να καταγγείλουν, να παραπονεθούν και γενικότερα να έρθουν σε επαφή με αυτό το καινούργιο «φρούτο» της κυβέρνησης.
Φήμες, μάλιστα, λένε πως μετά την ευρεία αποδοχή του μέτρου, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να λανσάρει κι άλλες τηλεφωνικές γραμμές μέχρι το τέλος του χρόνου για να καταγγέλλονται τα εξής:
  • – Το διπλοπαρκάρισμα
  • – Το να μην περνάς από τη διάβαση πεζών όταν διασχίζεις τον δρόμο
  • – Το ψάρεμα με παραγάδι και ψαροτούφεκο τον Μάιο
  • – Το κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου
  • – Το να μη βγάζεις το κατοικίδιό σου τρεις φορές την ημέρα από το σπίτι
Στόχος είναι οι 582 άνθρωποι να πολλαπλασιαστούν, ώστε να γίνουν αυτές οι γραμμές σύντομα μια καινούργια μορφή κοινωνικού δικτύου, όπου ο ένας θα καταγγέλλει και θα ρουφιανεύει τον άλλον. Και – γιατί όχι; –  να αποτελέσει κι έναν μοντέρνο τρόπο για να χτίζει κανείς το αφορολόγητο.
Σκεφτείτε το, κύριοι της κυβέρνησης.
Αν μέχρι τώρα 582 άνθρωποι πλήρωσαν για να καταγγείλουν («Η χρέωση αρχίζει από 0,15 ευρώ/λεπτό και μπορεί να ξεπεράσει και τα 0,30 ευρώ/λεπτό»), φανταστείτε τι έχει να γίνει αν δώσετε στον κόσμο ένα επιπλέον κίνητρο.
Εμείς, πάντως, δημιουργήσαμε πριν από εσάς για εσάς τη διαφημιστική σας καμπάνια: «Ρουφιάνεψε κι εσύ, μπορείς…»

22/11/19

Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή; – Ο Αχιλλέας Μπέος ομιλητής σε συνέδριο για τα στημένα παιχνίδια



Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο με πολυ γελιο
Aν ήταν μάθημα στο Πανεπιστήμιο, θα ήταν καθηγητής.
Κι αν ήταν τρολιά, θα έβαζε υποψηφιότητα για την καλύτερη της χρονιάς.
Η πραγματικότητα όμως ξεπερνά τη φαντασία. Και έτσι ο Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Βόλου, θα μιλήσει σε Συνέδριο για τα στημένα παιχνίδια -χωρίς να διευκρινίζεται με σαφήνεια αν θα πάρει θέση εναντίον τους ή όχι.
Όπως διαβάζουμε στο Magnesianews:
Η Ένωση Σηματούχων Εταιρειών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Συνθήκη Μακολέν για την καταπολέμηση των Χειραγωγημένων Αγώνων – CLEAN SPORTS www.cleansports.net – διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΑΚΟΛΕΝ (MACOLIN). ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟ, ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ/Macolin Convention. IP, Sports and Commerce» στην Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Ξενοδοχείο THE MET HOTEL.
Το συνέδριο βρίσκεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικού Δικαίου και του Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUINIP).
Με την ευγενική συμμετοχή και υποστήριξη της ΕΑΝΔΑ και της ΕΑΝΔΙΘ και με την υποστήριξη του ISDE- LAW BUSINESS SCHOOL – ΙΣΠΑΝΙΑ.
Μεταξύ των Keynote Speakers και ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα ήταν εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Κοριόπολις, που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο, οπότε και αθωώθηκε, σε δεύτερο βαθμό. Συντονιστής θα είναι ο Κυριάκος Θωμαΐδης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της αθλητικής εκπομπής Η ΔΙΚΗ.
Ε, αφού αθωώθηκε, τότε εντάξει…
Και αν κάποιος πιστεύει ότι είναι πχ μια εκδήλωση του Δήμου, όπου θα μιλήσει μόνος του ο Μπέος -και ο καθένας έχει δικαίωμα να μιλάει μόνος του- είστε γελασμένοι. Στο ίδιο συνέδριο θα μιλήσουν διάφοροι Πανεπιστημιακοί, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και υπουργοί παλιότερων κυβερνήσεων, που περιβάλλουν με κύρος τις εργασίες του…
Τώρα το γλυκό έχει δέσει…

20/11/19

Όταν πλακώνονται τα βουβάλια στη λίμνη, τα βατράχια γίνονται οπαδοί και διαλέγουν πλευρά…


O χαρτοπόλεμος και οι επιστολές μεταξύ Κόκκαλη και Μαρινάκη έδωσαν άλλη διάσταση στην επιχειρηματική τους κόντρα. Και πολλοί οπαδοί στα σχόλια των διαδικτυακών ΜΜΕ σπεύδουν να πάρουν το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς, με δανεικά επιχειρήματα που έχουν ετοιμαστεί από άλλους και κωδικοποιηθεί από καιρό.
-Ναι αλλά ο Σωκράτης πήρε την ομάδα με χρέη και την έκανε μεγάλη, έφερε τίτλους, παιχταράδες, κυριαρχία σε κάθε επίπεδο, δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω.
-Ναι αλλά άφησε την ομάδα με άλλα χρέη, το μπάσκετ διαλυμένο, τον Ερασιτέχνη στην τύχη του. Και αν δεν ήταν ο πρόεδρος, θα είχαμε την τύχη του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο.
Τα βουβάλια πλακώνονται στον βάλτο, με φόντο το λιμάνι του Πειραιά ως φιλέτο κερδοφορίας. Ο Κόκκαλης κατηγορεί τον Μαρινάκη πως χρησιμοποιεί τον Ολυμπιακό και τα ΜΜΕ που ελέγχει, για να προωθεί τα συμφέροντά του -υπονοώντας πως ο ίδιος είχε άλλη τακτική- και γελάνε μέχρι και τα δοκάρια στο Καραϊσκάκη. Την ίδια ώρα το διαβόητο No Politica παραπέμπεται στις καλένδες, και οι διάφορες μερίδες της αστικής τάξης επιλέγουν το δικό τους άλογο στην κούρσα του δικομματισμού.
Και εμείς; Πότε θα σταματήσουμε να επιλέγουμε πλευρά, για να σκεφτούμε τη δική μας; Πότε θα πάψουμε να ταυτίζουμε την αγάπη μας για μια ομάδα, με το εκάστοτε αφεντικό της; Κι αυτό δεν αφορά προφανώς μόνο τους ερυθρόλευκους, αλλά τους οπαδούς κάθε απόχρωσης, που έχουν άλλη κοινωνική θέση και άλλα συμφέροντα από τα βουβάλια που πλακώνονται στο λιμάνι.

13/11/19

"Το Πολυτεχνείο του Σήμερα...."

Μένουμε "ζωντανοί".....Εκδήλωση στην Παραλία Σεργούλας στην ταβέρνα "Στου Θωμά" την Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019 στις 14:00 το μεσημέρι.
Η Νατάσα Μωυσόγλου (πιάνο-τραγούδι) σε ένα πρόγραμμα εφ'όλης της ύλης... Από τον Χατζιδάκι ως τον Μάρκο και τον Τσιτσάνη... ενδιάμεσες στάσεις με τραγούδια από τον Καββαδία, Άσιμο, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Ξυλούρη μέχρι Μάλαμα, Αλκίνοο και ΣΙδηρόπουλο...  

Κείμενα-παρουσίαση: Radical music festival.  

15/10/19

Πόδι πήρε από την Ζανκτ Πάουλι ο Τούρκος εθνικιστής Τζενκ Σαχίν που υποστηρίζει την εισβολή στη Συρία

Παρελθόν αποτελεί από τον ιστορικό σύλλογο του Αμβούργου ο Τούρκος παίχτης Τζενκ Σαχίν, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ομάδας χθες το απόγευμα. Ο 25χρονος Τούρκος ποδοσφαιριστής προκάλεσε τεράστια οργή στους κόλπους των φιλάθλων της ομάδας, γνωστή για τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές της παραδόσεις, όταν προ ημερών ανάρτησε την τουρκική σημαία προσευχόμενος για την επιτυχή έκβαση της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Αμέσως εκπρόσωπος της ομάδας έσπευσε μέσω ΜΚΔ να αποστασιοποιηθεί από τη δημοσίευση του Σαχίν, προαναγγέλοντας συζητήσεις εντός συλλόγου για το ζήτημα.
Συζητήσεις που έλαβαν τέλος χθες, με την αυτονόητη απόφαση της αποδέσμευσης του Σαχίν από τα αγωνιστικά του καθήκοντα. Οι παράγοντες που οδήγησαν στην αποπομπή ήταν η “επαναλαμβανόμενη ασέβεια προς τις αξίες του συλλόγου και η ανάγκη προστασίας του παίκτη”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Μετά από πολλές συζητήσεις με οπαδούς, μέλη και φίλους με ρίζες από την Τουρκία, μας έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κρίνουμε αναλυτικά αποχρώσεις σε αντιλήψεις και απόψεις από άλλα πολιτισμικά υπόβαθρα. Ωστόσο δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση ή εν αμφιβόλω πως απορρίπτουμε πολεμικές ενέργειες. Τέτοιες ενέργειες και η έκφραση αλληλεγγύης προς αυτές, αντιστρατεύονται τις αξίες του συλλόγου. Το υπάρχον συμβόλαιο θα παραμείνει κατ’αρχάς σε ισχύ. Για την προστασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, η Ζανκτ Πάουλι δίδει στον Τζενκ Σαχίν την άδεια να προπονηθεί και να παίξει για άλλους συλλόγους.

4/10/19

Πάει πολύ ο πρωθυπουργός του 30% να μιλάει για μειοψηφίες απεργών – Απάντηση ΚΚΕ στις προκλητικές δηλώσεις Μητσοτάκη


Η εικόνα της ημέρας - Η 95χρονη αντάρτισσα του ΔΣΕ στην απεργία του ΠΑΜΕ
Η Κατίνα Μανιτάρα, η παλαίμαχη αντάρτισσα του ΔΣΕ που έχει πατήσει προ πολλού τα 90, μένει όρθια και δίνει το παρών σε μια ακόμα μάχη.
Tο Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την απεργία:
«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.
Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του».

16/9/19

Φεστιβάλ ΚΝΕ; Ποιο Φεστιβάλ; Ας μείνει “μεταξύ μας…”

Tα Φεστιβάλ περνάνε και φεύγουν, χωρίς να κοιτάνε τη δική μας μελαγχολία. Και όταν ξεστήνεις ένα Φεστιβάλ, νιώθεις σαν ένα παιδί που έχει στήσει μια πολιτεία ολόκληρη με τα παιχνίδια του, και το μαλώνει η μαμά του πως δεν μπορεί να μείνουν έτσι και πρέπει να τα μαζέψει.
Αλλά όποιος θέλει ένα ανκόρ, για να ευχαριστηθεί, μπορεί να πάει στην Αθήνα, και να γεμίσει το μυαλό του με αναμνήσεις για 12 μήνες, όπως άλλοι γεμίζουν μπαταρίες στις διακοπές τους -όταν μπορούν να πάνε. Ή αλλιώς, να του φανεί αχανής ο χώρος, να πάθει αγοραφοβία από τον άπειρο κόσμο, και να αρχίσει να φωνάζει κλαίγοντας τη μαμά του, σα μικρό παιδί, που το βγάζει πάντα από μέσα μας το Φεστιβάλ -είτε έτσι είτε αλλιώς.
Και τι μένει πίσω σε όσους έζησαν το τριήμερο της Θεσσαλονίκης; Μήπως είμαστε απλώς μια απλή προφεστιβαλική για τις εκδηλώσεις της Αθήνας; Όχι σύντροφοι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Προφανώς μιλάμε για τελείως διαφορετικά μεγέθη, αλλά τα… “προβλήματα” είναι τα ίδια, όπως σε όλες τις μεγαλουπόλεις. Κοσμοπλημμύρα, ουρές στην ταβέρνα, και αν αργήσεις λίγο, δύσκολα βρίσκεις να κάτσεις ή καλή θέση για να παρκάρεις.
Το καλό εδώ στο Βορρά είναι πως όλα είναι πιο κοντά, οι αποστάσεις μικρότερες, και δεν είναι δύσκολο να μοιράσεις στα δύο και στα τρία το χρόνο σου, ανάμεσα στις σκηνές του Φεστιβάλ. Ακριβώς όπως κι η Θεσσαλονίκη σαν πόλη. Αλλά η Αθήνα σου δίνει σαφώς περισσότερες επιλογές, όπου μπορεί να στέκεσαι σαν τον Τραβόλτα στο γνωστό meme και να μην ξέρεις πού να πρωτοπάς.
Η Θεσσαλονίκη -και οι άλλες πόλεις αυτό το διήμερο- είναι κάτι παραπάνω από μια προφεστιβαλική. Και της Αθήνας είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό Φεστιβάλ. Και ας το θάβουν κανονικά τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για να κρατήσουν το μυστικό μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που απομονώνονται από τους άλλους. Καλύτερα παιδιά, γιατί δε χωράμε πολλοί ακόμα. Ας μείνει “μεταξύ μας”.
Τακτοποιώντας τις αναμνήσεις της τρίτης μέρας -εκτός από τη χιπ-χοπ ενότητα– στα συρταράκια της μνήμης, θα σταθούμε τροχάδην στα εξής.
-Στην ανώδυνη εμφάνιση της Τζώρτζια των Μπλε, που όσο φωνάρα είναι, τόσο τρέμεις τι θα πει, όταν πιάνει το μικρόφωνο ανάμεσα στα τραγούδια, και μπαίνει μέσα της η Σώτη Τριανταφύλλου. Τώρα όμως την βγάλαμε καθαρή, με ένα σχόλιο ότι πρέπει να αλλάξουμε για να προκύψει κάτι διαφορετικό*. Και ένα νάζι στο Λάκη, όταν τελείωνε το “Παλτό”, ότι μοιάζει (η Τζώρτζια) σε αυτόν (τον Λάκη). Έχουμε το ίδιο μαλλί, της απάντησε αυτός.
*Αφιερωμένο
Άλλο να λες ότι είσαι η διαφορά

Άλλο να φτιάχνεις την διαφορά
Και είναι αντιφατικό ίσως -σαν τη ζωή και τη διαλεκτική που κινεί τους νόμους της- ότι ένα 70χρονο παιδί σαν το Λάκη μάζεψε τον πιο πολύ κόσμο. Αλλά η δική του σχέση με το κοινό δε γερνάει ποτέ. Ακόμα και όταν δεν έχει πολλή όρεξη για πλάκες, και τραγουδάει σοβαρά τα δικά του τραγούδια ή αφήνει στη μέση αυτά που ξεκίνησε, γιατί δεν του άρεσαν…
Την ίδια στιγμή στην Κεντρική Σκηνή γινόταν ο απόλυτος πανικός για το αφιέρωμα στο Μητροπάνο, αντίστοιχος της προηγούμενης μέρας, στη συναυλία του Βασίλη. Η σκηνή ήταν τόσο γεμάτη, που ακόμα και οι κλασικοί θαμώνες της Λαϊκής Σκηνής, που βγάζουν όλο το βράδυ εκεί, με τη ρετσίνα στο χέρι, έπαιρναν στην πλάτη τραπέζια και καρέκλες, για να μετακομίσουν λίγο παραπέρα. Ακόμα και τώρα που δεν είναι εδώ, ο Μητροπάνος μαζεύει και μαγεύει τα πλήθη, όσο λίγοι.
Μια γεύση μπορείτε να δείτε και εδώ.

Πριν μπουν όμως τα παιχνίδια στο κουτί, αξίζει να πάρει κανείς μια τελευταία γεύση, το πριν και το μετά, από τα βίντεο που ανέβασε η ΚΝΕ.
Εδώ είναι ο χώρος λίγο πριν την έναρξη.
Και εδώ τα πλάνα που έβγαλε το drone των συντρόφων, με το λαϊκό προσκύνημα στην κεντρική για το Βασίλη, στο αποκορύφωμα ίσως της προσέλευσης.
Κι όταν κοιτάς από ψηλά…


13/9/19

Για εκείνο το παιδί που ήσουν κάποτε

Θυμήθηκα προχθές που ήμασταν μικροί και τρέχαμε όλοι μαζί στη γειτονιά. Γλιστρούσαμε στα πεσμένα μούρα και τα γόνατά μας σκίζονταν και δε ξεχώριζες το αίμα μες στο μπλαβί το χρώμα απ’ τους γλυκούς καρπούς. Τρέχαμε σα να θέλουμε από κάπου να ξεφύγουμε. Κάναμε πως ξεχνούσαμε τα ρολόγια στο σπίτι για να κάτσουμε λίγο παραπάνω ”στο δρόμο”. Έτσι λέγαμε τη γειτονιά μας. Έπεφτε η νύχτα κι εμείς τότε παίζαμε κρυφτό. Ήταν ακόμα πιο δύσκολο να σε βρει κανείς μες στο ημίφως.
Θυμήθηκα, άλλοτε, που παίζαμε μπουγέλο και χτυπούσαμε ο ένας τον άλλον για πλάκα με τις νερόμπομπες και δε μας ένοιαζε που μούσκευαν τα ρούχα μας. Την τελευταία μέρα κάθε σχολικής χρονιάς, ανυπομονούσαμε λίγο πριν το μεσημέρι για την “ελεύθερη ώρα” για να βγάλουμε τα σακουλάκια με τα πολύχρωμα μπαλονάκια και να τρέξουμε στην αυλή. Τι συναίσθημα! Ο ήλιος να καίει και εμείς να νιώθουμε σα να είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο. Στήναμε μικρά φρούρια και νιώθαμε πιο άτρωτοι από ποτέ.
Θυμήθηκα που λίγο μετά φεύγαμε για τις διακοπές μας. Ο ένας στο νησί, ο άλλος στο χωριό, κάποιοι έφευγαν στην κατασκήνωση. Δίναμε ραντεβού αρχές Σεπτέμβρη, για το πρώτο παιχνίδι της νέας – σχολικής – χρονιάς. Ανυπομονούσαμε για την επιστροφή και μέχρι να έρθει η ώρα της, μετρούσαμε τα παγωτά και τα μπάνια. Στέλναμε γράμματα και κλείναμε μέσα άμμο, αρμυρίκια και βότσαλα. Βρέχαμε το χαρτί με θαλασσινό νερό.
Ήταν παλιά που οι τηλεοράσεις ήταν ασπρόμαυρες και τα όνειρά μας έγχρωμα. Είναι και τώρα, που οι οθόνες μας είναι έγχρωμες και τα όνειρά μας γκρίζα. Να θυμάσαι λένε, να μη ξεχνάς. Να παίρνεις δύναμη, να ξαναρχίζεις. Οι μνήμες. Ύπουλο πράγμα. Μα και τι βάλσαμο…
Τώρα μεγαλώσαμε και είμαστε σκορπισμένοι πάνω στην υδρόγειο. Ο ένας στην Αγγλία, ο άλλος Γερμανία, κάποιοι έμειναν εδώ και άλλοι θα φύγουν όπου να ‘ναι.
Τώρα τρέχουμε κάτι για να προλάβουμε, χωρίς να παίζουμε κυνηγητό. Μας χτυπάνε από παντού, χωρίς νερόμπομπες: είναι το άγχος κι οι υποχρεώσεις. Φεύγουμε για να βρούμε ένα καλύτερο αύριο – γιατί πια είναι το αύριο που μας νοιάζει και χάνουμε το τώρα.
Τώρα δε ξέρουμε πότε θα γυρίσουμε. Μήτε κι ανυπομονούμε για την επιστροφή. Μεγαλώσαμε, βλέπεις, και τώρα μιλάμε σπάνια. Δεν ανταλλάσσουμε πια γράμματα, ούτε μετράμε τα παγωτά.
Κι όμως, πριν λίγο καιρό επέστρεψα “στο δρόμο”. Στο δικό μας δρόμο. Ήταν όλα εκεί. Όπως τα είχαμε αφήσει. Μπορεί κάποιοι από τους μεγάλους να λείπουν, μα είμαι σίγουρη πως είναι ακόμα εκεί. Τα πεσμένα μούρα ήταν ακόμα εκεί. Έσκυψα κι έβαλα στο χέρι μου μερικά κι εκείνα γίνανε μπλαβιά. Κι εμείς, τα παιδιά. Ήμασταν ακόμα εκεί. Άκουσα τις φωνές μας και τα ξεκαρδίσματά μας μου τρύπησαν τ’ αυτιά. Είχα ξεχάσει το ρολόι μου κι έτσι δεν πρόσεξα πως τα χρόνια είχαν περάσει κι έπρεπε να γυρίσω πίσω στο σπίτι. Είχαν βγει οι γονείς μας στα μπαλκόνια και μας γύρευαν. Έτρεξα να προλάβω μη με δουν και σου μαρτυρήσουν πού έχω κρυφτεί.
Φώναξα “φτου ξελευθερία” και το παιχνίδι τελείωσε. Έπρεπε να σηκωθώ για να πάω στη δουλειά.

24/8/19

Cristiano Lucarelli, o comandante της Livorno


Aπό τα μεγαλύτερα ανέκδοτα που υπάρχουν είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν συνδέεται με την πολιτική. Είτε μας αρέσει είτε όχι η πολιτική υπάρχει παντού. Το ποδόσφαιρο ως όπιο του λαού ανέκαθεν προκαλούσε ένα ισχυρότατο μέσο ώστε να εξυπηρετηθούν πολιτικά συμφέροντα και φυσικά από την άλλη ήταν και το μέσο να ακουστεί η φωνή του λαού, όπως π.χ. με τους οπαδούς της Ζανκτ Πάουλι.
Και αν εδώ στην Ελλάδα λίγο πολύ όλες οι ομάδες παίρνουν θέση για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα μέσω των οπαδών τους (χωρίς να εκφράζουν αυτές τον σύλλογο συνολικά πάντα), στην γειτονική μας Ιταλία υπάρχουν δύο σύλλογοι που όχι μόνο είναι γνωστοί για τις πολιτικές θέσεις των φανατικών τους, αλλά εκπροσωπούν και τα δύο πολιτικά φάσματα που είναι εξ’ολοκλήρου αντίθετα: τον κομμουνισμό και τον φασισμό. Οι ομάδες είναι η Λιβόρνο και η Λάτσιο αντίστοιχα. Κάθε παιχνίδι τους ήταν περισσότερο μια μάχη ιδεών, ένας πόλεμος, παρά ποδοσφαιρικό παιχνίδι.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας γεννήθηκε στην πόλη του Λιβόρνο επομένως οι οπαδοί της ομώνυμης ομάδας δεν θα γινόνταν να μην είναι βαμμένοι «κόκκινοι». Αυτό που γουστάρουν να κάνουν είναι να ανεμίζουν ψηλά σημαίες του Τσε Γκεβάρα, να τραγουδούν  τα «Bella Ciao» και το «Bandiera Rossa» και να δείχνουν το μίσος τους προς τον φασισμό. Εννοείται δεν αφήνουν κοινωνικές εξελίξεις αναπάντητες και δεν έχουν ξεχάσει και τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί και στην χώρα μας (άνοδος Χρυσής Αυγής, αποδοκιμασίες εναντίον Κατίδη, δολοφονία Παύλου Φύσσα). Το 1999 σχηματίστηκε η “Brigate Autonome Livornesi” (BAL99), η οποία ένωσε τους οπαδούς της ομάδας και ουσιαστικά αντιπροσώπευε τους ultras μέχρι την διάλυσή της το 2003.
Όπως αναφέραμε πριν, κάθε αγώνας της Λιβόρνο και της Λάτσιο ήταν μια μάχη. Κάθε στρατός έχει τον δικό του ηγέτη που βλέπει στο πρόσωπό του όλα όσα αντιπροσωπεύει και περιμένει από αυτόν να τον ανεβάσει επίπεδο. Γι’αυτές τις δύο ομάδες ηγέτες και αντιπρόσωποι των οπαδών στο γήπεδο ήταν ο Κριστιάνο Λουκαρέλι και ο Πάολο Ντι Κάνιο αντίστοιχα.
Γέννημα θρέμμα του Λιβόρνο, ο Κριστιάνο Λουκαρέλι (4-10-1975) θα περίμενε μέχρι τα 28 του να παίξει στην ομάδα της καρδιάς του και να γίνει το παντοτινό της ποδοσφαιρικό είδωλο. Μέχρι να πάει εκεί είχε αλλάξει 8 ομάδες (πέρασε και από Ισπανία) και το 2003 επιτέλους μεταγράφεται στην Λιβόρνο που μόλις είχε ανέβει στην Serie B. Πριν μεταφραφεί εκεί, ενώ έπαιζε στην Τορίνο, προσποιήθηκε τραυματισμό και παρακολούθησε τον αγώνα που εξασφάλισε την άνοδο της Λιβόρνο μαζί με τους φανατικούς οπαδούς στο πέταλο και μετά το τέλος του αγώνα εισέβαλε μαζί τους στο γήπεδο για τα πανηγύρια. To τι θα ακολουθούσε ήταν μαγικό. 29 γκολ σε 38 αγώνες υπογράφουν τον άμεσο προβιβασμό της Λιβόρνο στην Serie A και την επόμενη χρονιά συνεχίζει ακάθεκτος με 24 γκολ και την Λιβόρνο να καπαρώνει την 8η θέση. Tην τρίτη χρονιά την οδηγεί στην 6η θέση και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Με 92 γκολ σε μια τετραετία γίνεται οριστικά ένας θρύλος του συλλόγου.
Όπως όλα τα παραμύθια, έτσι και του Λουκαρέλι είχε ένα πικρό τέλος, αλλά μόνο ποδοσφαιρικά μιλώντας. Το 2007 η απομάκρυνση του κόουτς Αριγκόνι τον φέρνει σε κόντρα με την διοίκηση και εκφράζει την επιθυμία του να φύγει, προκαλώντας την αποδοκιμασία των οπαδών που τον είχαν σαν θεό. Τελικά μεταγράφεται στην Σαχτάρ, γίνοντας ο πρώτος Ιταλός που αγωνίζεται ποτέ στην Ουκρανία. Το συμβόλαιό του πλέον θα ήταν 10ψήφιο όπως και το επόμενο με την Πάρμα, με την φανέλας της οποίας αποθεώθηκε όταν γύρισε στο Λιβόρνο. Δεν ήταν ποτέ ξανά ο μπόμπερ που ήταν στην Λιβόρνο αλλά αναγεννήθηκε όταν πήγε δανεικός στην ομάδα του το 2009 σκοράροντας 10 γκολ. Το 2012 αποσύρθηκε απο την ενεργό δράση.
Πανύψηλος, παντοδύναμος, με την εξαίρετη αίσθηση του γκολ που έχουν οι Ιταλοί επιθετικοί, μπορούσε να σκοράρει από όπου ήθελε.
Δεν ήταν μόνο τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα και το τατουάζ του σήματος της Λιβόρνο που τον έκαναν θρύλο στην γενέτειρά του. Γεννημένος σε μια φτωχογειτονιά που ονομάζονταν «Σανγκάη», το ποδόσφαιρο ήταν από νωρίς μια δραπέτευση γι’αυτόν. Ο ίδιος περιγράφει τις μέρες του να αποτελούνται από ποδόσφαιρο από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί με τον αδερφό του Alessandro. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τον Τσε Γκεβάρα και οι πολιτικές του πεποιθήσεις θα τον ακολουθούσαν σε όλη του την ζωή.  Αυτές που τον εναρμόνιζαν με τους οπαδούς της ομάδας που αγαπούσε. Αυτές που τον έκαναν έναν τελείως διαφορετικό ποδοσφαιριστή από τον τυπικό εκατομμυριούχο. Αυτές που τον απέκλεισαν από την Εθνική ομάδα της Ιταλίας για 8 χρόνια όταν έπαιξε με την Κ21 και μετά από γκολ φανέρωσε το μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα.
Τότε που είχε δηλώσει «ήταν ένα εθνικό σκάνδαλο. Ήθελα απλά να εξηγήσω ότι είναι το σύμβολο των οπαδών της Λιβόρνο και ήταν ο τρόπος μου να πω ευχαριστώ αλλά όλες οι προσπάθειές μου ήταν μάταιες. Ωστόσο εκείνη την μέρα έγινα κάπως ο ήρωας των οπαδών της και ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα».

Ο Κριστιάνο δεν πουλούσε οπαδιλίκι. Το αίμα του ήταν απλά «πιο κόκκινο» γιατί έτσι γεννήθηκε. Όταν πανηγύριζε σήκωνε την γροθιά ψηλά. Είχε γνωρίσει την κόρη του Τσε Γκεβάρα από κοντά. Η φήμη το χε να έχει το «Red Flag» ή την » Bandiera Rossa» σαν ήχο κλήσης στο κινητό. Να γιορτάζει τα γενέθλια του Στάλιν (πάλι φήμη). Όταν έφτασε στην Λιβόρνο δήλωσε «άλλοι υπογράφουν σε ομάδες για να αγοράσουν μια Φερράρι, ή ένα γιώτ που κοστίζουν εκατομμύρια λιρέτες. Εγώ αγόρασα την φανέλα της Λιβόρνο…». Όταν έπαιζε και έβαζε το ένα γκολ μετά το άλλο δήλωσε:«στην Λιβόρνο παίρνουμε εχθρικά σφυρίγματα επειδή είμαστε κομμουνιστές» . Δεν έμενε στα λόγια φυσικά. Είχε κόψει κατά 50% τον μισθό του για να παίξει στην Λιβόρνο μετά την Τορίνο .Είχε διαλέξει τον αριθμό 99 στην φανέλα του (το έτος ίδρυσης της BAL99), είχε πληρώσει λεωφορείο να μεταφέρει οπαδούς της Λιβόρνο που είχαν εμπλακεί σε επεισόδια, είχε γίνει και γραφικός σε πανηγυρισμό. Γιατί εκεί που άλλοι φιλάνε το σήμα, ο Κριστιάνο έβγαζε την φανέλα του και προσποιούνταν πως έκανε έρωτα μαζί της.
Μεγάλο ποσό της μεταγραφής του όταν πήγε στην Σαχτάρ το έδωσε στην πόλη για να φτιαχτούν θέσεις εργασίας ενώ το 2007 ίδρυσε μια τοπική εφημερίδα, την Corriere di Livorno, η οποία κράτησε μέχρι το 2010. Μαντέψτε τι ημερομηνία κυκλοφόρησε. Ναι 9 Σεπτεμβρίου του 2007 (9/9), που παραπέμπει στο γνωστό 99 που είπαμε πάνω. Στόχος της εφημερίδας ήταν να προσφέρει αντικειμενική ενημέρωση που δεν θα είχε καμία μεροληψία από την πλευρά του βαμμένου κόκκινου Λουκαρέλι.
Άλλες δηλώσεις όπως «δεν ανέχομαι να λέει ένας ποδοσφαιριστής ότι είναι κουρασμένος. Είναι προσβολή για την εργατική τάξη» τον κατατάσουν αυτόματα σαν έναν αθλητή που είχε ξεφύγει προ πολλού από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια. Γιατί μπορεί να ναι πλούσιος και διάσημος όπως έχει πει, αλλά δεν έχει ξεχάσει ποτέ τις καταβολές του.
Κάποτε σε ομιλία του είχε τονίσει ότι ο ηρωικός loser είναι κατάρα για τον σύγχρονο ποδοσφαιριστή, σε μια εποχή που η νίκη είναι ταυτόσημη με την επιτυχία. Το παιδί που έφυγε από το Λιβόρνο με το τραίνο κλαίγοντας για την πρώτη του ομάδα έγινε θρύλος. Ένας comandante, ο απόλυτος ηγέτης και είδωλο των οπαδών. Όπως είχε πει και ο Σέρζε Κόσμι μετά από ένα 3-3 της Ρόμα με την Λιβόρνο την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 και το χατ-τρικ του πρώτου, ο Λουκαρέλι ΕΙΝΑΙ η Λιβόρνο. Όλα όσα αντιπροσωπεύει αυτός ο σύλλογος, εντός και εκτός γηπέδου. Τόσο ψηλά που ενώ κατηγορήθηκε ακόμη και για συμμετοχή σε στημένα από τους οπαδούς της αγαπημένης του ομάδας, γύρισε και αποθεώθηκε. Οι ιστορίες ποδοφαιριστών σαν αυτόν και τον Χοσέμπα Ετσεμπερία της Αθλέτικ Μπιλμπάο θα αφηγούνται από πατέρες σε γιους στις πόλεις που τους γνώρισαν και τους λάτρεψαν. Τα πρωταθλήματά τους και το κοινό της χώρας τους ωστόσο ίσως θα τους ξεχάσει κάποτε. Η περίπτωση του Λουκαρέλι ίσως είναι διαφορετική λόγω και των πεποιθήσεών του. Τραγικά υποτιμημένοι όπως και να χει. Δεν πήραν τρόπαια με τις ομάδες που αγάπησαν αλλά κέρδισαν μια παντοτινή θέση στην ιστορία τους. Ξεχώρισαν, διέλυσαν άμυνες και ας έπαιζαν σε μικρομεσαίες ομάδες, πράγμα που τους κάνει ακόμη σπουδαιότερους.

24/7/19

“Ψυχάρα δήμαρχε σ’ευχαριστούμε για όλα” – Δικαίωση συμβασιούχων του Δήμου Πατρέων με στήριξη Κώστα Πελετίδη




Mια πρώτη νίκη πέτυχαν 289 συμβασιούχοι του Δήμου Πατρέων από τη β’ φάση του Κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, που είχαν προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για να εξασφαλίσουν την παραμονή στις θέσεις εργασίας τους. Στο πλευρό τους είχαν διαρκώς τη δημοτική αρχή με μπροστάρη των Κώστα Πελετίδη. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, παραμένουν στις εργασίες τους μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει στις 12 Νοέμβρη. Θα παραμείνουν έτσι 14 μήνες στη δουλειά, θεμελιώνοντας δικαίωμα επιδόματος ανεργίας, όπως ζητούσαν.
Ο δήμαρχος εκτός από την ηθική του συμπαράσταση, βοήθησε και έμπρακτα τους εργαζόμενους, καταθέτοντας ως μάρτυρας. Στόχος παραμένει φυσικά η εξασφάλιση μόνιμης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του δήμου, με την πάλη ενάντια στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το διορισμό συμβασιούχων.
Οι συμβασιούχοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Κώστα Πελετίδη, ενώ κάποιοι από αυτούς έγραψαν εγκωμιαστικά σχόλια στο διαδίκτυο, όπως “ψυχάρα δήμαρχε σ΄ευχαριστούμε για όλα. Ήσουν δίπλα μας μέχρι τέλους”, αναφέρουν.
Με πληροφορίες από Ρεπορτερ

15/7/19

3o Radical 2019 !!!

Το Radical 2019 είναι εδώ!!!





Στις 13 Αυγούστου 2019 στις 9:30μμ στα "κτίρια"στο Ευπάλιο συναντόμαστε ξανά μουσικά και όχι μόνο.Η μοναδική διαφορετική μουσική εκδήλωση σε ύφος κάνει τη τρίτη της στροφή και με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε στις προηγούμενες δυο υπόσχεται μια μαγευτική βραδιά σε μια ονειρική τοποθεσία.Το ρόλο αυτό στο 3o RADICAL 2019 έχουν αναλάβει η θρυλική μπάντα ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC μια μπάντα που μας έρχεται από τη Θράκη και μας παρουσιάζει με εναλλακτικό τρόπο τη μουσική τους τοπική παράδοση σε πολύ δυνατούς ήχους,ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ με τους φίλους του την Αγγελίνα και το Βασίλη όπου θα μας πάνε μέχρι το πρωί με μουσικούς ήχους λαικού και ρεμπέτικου.
Τι άλλο λοιπόν από το να απολαύστε όλη αυτή τη μουσική πανδαισία από 3 μπάντες και με το BAR που θα υπάρχει στο χώρο του festival και όλη την ομάδα του RADICAL να σας σερβίρει ποτά,παγωμένες μπύρες και φανταστικά δροσερά ΜOJITO !!!!!!!


Τιμή εισιτηρίου 8 Euro.

Σημεία προπώλησης:

ΑDAGIO  II
Ν.ΜΠΟΤΣΑΡΗ 10 - ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ - 2634038215

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο



ON THE ROCKS
ΚΑΝΑΒΟΥ 10 ΣΤΕΝΟΠΑΖΑΡΟ - ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ - 6937 236030

Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα κάθονται, νύχτα, πίνακας και εσωτερικός χώρος

"EΥΠΟΛΙΟΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ"
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -6987 685618

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα

"ΑΛΑΤΙ" BEACH BAR
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ - 6933 302289
Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, σύννεφο, λυκόφως, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

8/7/19

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλο τα ίδια μένουν.........???

Καιρός να το δούμε και να το πάρουμε αλλιώς κοιτάζοντας ότι απέμεινε ζωντανό στο χώρο της πολύπαθης αριστεράς,βλέποντας ότι τα πολλά ¨μαγαζάκια¨τα έφαγε η μοναξιά,βλέποντας ότι το 44% έκλεισε μάτια και αυτιά.Ας κάνουμε ο καθένας και η καθεμιά ατομική αυτοκριτική,ας κοιτάξουμε πρώτα από μέσα από τις ίδιες μας τις οικογένειες τον "νέο πλούτο"τα νέα παιδιά μήπως τα "μάθουμε"να μιλάνε για πολιτική με το δικό τους τρόπο,ας παραμερίσουμε το κακό μας εγώ και ας καταθέσουμε ότι μας έχει απομείνει στο συλλογικό και στο κίνημα.Ας παραδεχτούμε ότι εμείς αποτύχαμε αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια να μην αποτύχουν και τα νέα παιδιά!Τα χρόνια που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και πρέπει να αποφασίσουμε να πετάξουμε ότι σκουριά μας κρατά καθηλωμένους.Τρεις "φρέσκες"εικόνες προς προβληματισμό και τροφή για σοβαρή σκέψη.

Καλήν αντάμωση!!!



23/6/19

Χαμόγελο του παιδιού..... Χαμόγελο ζωής ! ! !





Την χαρά και την τιμή έχουμε τις τελευταίες ημέρες να ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο οι παραλίες της περιοχής μας, με την παρουσία μιας ομάδας παίδων που μας επισκέφθηκε από το σπίτι της Κυλλήνης.
Μετά από πρωτοβουλία της καινούργιας διεύθυνσης του Alati Guesthouses/Bar Restaurant κυρίας Βιβης Ανδρίτσου και την εξ ολοκλήρου φιλοξενία στην παραλία Σεργούλας, το χαμόγελο ήρθε και κατάφερε να φωτίσει όχι μόνο τις παραλίες και τα καταστήματα της περιοχής που τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς καιρικές μεταπτώσεις.. Κατάφερε το χαμόγελο αυτών των παιδιών να φωτίσει και τις καρδιές μας, από τις μεταπτώσεις τής σκληρής καθημερινότητας μας.. Ακόμη και με τίς γυρισμένες πλάτες τους, αφού η τακτική τού οργανισμού για ευνόητους λόγους είναι μην φωτογραφίζονται τα πρόσωπα των παιδιών. Ακόμη και έτσι η αύρα που χαρίζουν αυτά τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί - λειτουργοί στον χώρο είναι μοναδική. Πέρα όμως, απο την ανάγκη μιας αγκαλιάς σε αυτά τα παιδιά και μιας κίνησης ανθρωπιάς σε όλη αυτήν την προσπάθεια καί το έργο που επιτελείται απο όσους απαρτίζουν αυτόν τον οργανισμό, οι ανάγκες όπως καταλαβαίνετε δεν σταματούν εδώ. Η ανταπόκριση της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας, σε ακόμη ένα κάλεσμα ανθρωπιάς, στάθηκε για ακόμη μια φορά ιδιαίτερα ενθαρρυντική, έως συγκινητική θα έλεγα. Επαγγελματίες πρόσφεραν από την καρδιά τούς, αυτό το ελάχιστο που ήταν αρκετό για λίγες στιγμές πραγματικής διασκέδασης για τα παιδιά και τις συνοδούς. Η προσφορά των απλών πολιτών είναι αυτή που πάντα συγκινεί περισσότερο. Μέσα σε μια μέρα μαζεύτηκαν αρκετά ρούχα, που σίγουρα ξεμπλοκαραν και παραπάνω χώρους στα ντουλάπια μας. Είναι σαφώς αποδεδειγμένο πως η προσφορά πάντα οφελει ταυτόχρονα και αυτόν που προσφέρει.


Εμείς πάντως έχουμε μόνο κέρδος από αυτή την μικρή μας συναναστροφή με αυτούς τους μικρούς αγγέλους και σίγουρα μας δίδαξαν πολλά.. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ανάγκες του οργανισμού και του σπιτιού της Κυλλήνης. Οι ανάγκες του σπιτιού είναι καταγεγραμμένες. Οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε.. Παρακάτω αναφέρονται οι τοπικές επιχειρήσεις που στάθηκαν δίπλα στα παιδιά έστω γι' αυτές τις λίγες στιγμές.. Κωνσταντίνος Βελιγκος intalio Παραλία Σεργούλας Ντάριο Καζάκος Φαρμακείο Γλυφάδας Αγγελική Παπαγεωργίου ταβέρνα του Θωμά Παραλία Σεργούλας Νικολέτα Παπαγεωργίου Γλυκοπωλειο Γλυφάδα Ευθύμιος Σκρεκας island beach Bar Τριζόνια Δημήτρης Σχίζας κρεατοταβερνα του Μητσαρα Οι συνοδοί των παιδιών Αντριάνα και Κατερίνα..