28/7/16

Και να σου ο ΕΝΦΙΑ που θα.... καταργούνταν. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.

Η καταλληλότερη περίοδος ήταν ανέκαθεν η καλοκαιρινή, ακριβώς εκεί στα 'μπάνια του λαού' για να περάσουν μέτρα και υπο-μετρα, με τα οποία -η εκάστοτε κυβέρνηση- γνώριζε ότι ο κόσμος θα αντιδράσει... Έτσι και τώρα, τέλη Ιουλίου αναμένουμε όλοι την λυπητερή για τον ΕΝΦΙΑ, που θα... καταργούνταν, αλλά ως φαίνεται παραμένει και ενισχύεται, ως άλλη μια "αναπτυξιακή" πολιτική...
Για να μην γράφουμε αμπελοφιλοσοφίες, αναδημοσιεύουμε παρακάτω, μέρος του πολύ κατατοπιστικού ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, ολόκληρο το κείμενο του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8984700). 

ΕΝΦΙΑ_ Χειρότερο και από πέρυσι το αντιλαϊκό χαράτσι
Να «χρυσώσει το χάπι» επιχειρεί η κυβέρνηση για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με τα εκκαθαριστικά του οποίου για το 2016 θα έρθουν αντιμέτωπα το αμέσως επόμενο διάστημα τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς από φέτος μπαίνουν σε εφαρμογή μια σειρά διατάξεων που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι οποίες καθιστούν ακόμα χειρότερο το χαράτσι που τάχα... θα καταργούσε, προχωρά στο «παρά 1» στην προσωρινή αναστολή ορισμένων από αυτές, γεγονός που φυσικά δεν αλλάζει ούτε τη μονιμοποίηση ούτε τη χειροτέρευση του χαρατσιού που επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή της μικρής ακίνητης περιουσίας και της λαϊκής κατοικίας.
Συγκεκριμένα, από φέτος αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα, καταργείται η έκπτωση του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μειώνεται το όριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος, από τις 300.000 ευρώ μέχρι σήμερα στις 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα διογκώνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου. Παράλληλα, επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ, ταυτόχρονα, διατηρείται η πρακτική που αποκλείει ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους κ.ά. ακόμα και από τις όποιες «εκπτώσεις» και απαλλαγές από το χαράτσι προβλέπονται για τις συγκεκριμένες κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού, αφού στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των όποιων «ελαφρύνσεων» θα συμπεριλαμβάνονται ακόμη και εισοδήματα όπως τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι αποζημιώσεις απολύσεων και τα ποσά κοινωνικών παροχών...
Ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο, με τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση και ψηφίστηκε στη Βουλή, αναστέλλεται «ειδικά για το έτος 2016» η διάταξη που ψήφισε στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, φέτος το Μάη, με την οποία στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου συνυπολογίζονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Παραμένει ορθάνοιχτο, δηλαδή, το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη διάταξη να εφαρμοστεί από τον ΕΝΦΙΑ του 2017, πολύ περισσότερο που η αιτιολογία που επικαλείται η κυβέρνηση για την προσωρινή αναστολή της είναι το «να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογούμενους να ελέγξουν την ορθή απεικόνιση» των αγροτεμαχίων τους «και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις»...
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης, η εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης θα ανεβάσει το συνολικό χαράτσωμα μέσω ΕΝΦΙΑ κατά 230 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, ορίζεται επίσης ότι η προθεσμία για την πρώτη φετινή δόση λήγει τέλος Σεπτέμβρη, ενώ για την τελευταία - πέμπτη - δόση θα λήξει τέλος Γενάρη του 2017.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη με την οποία άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, νοικοκυριά με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα κ.ο.κ. θα έχαναν τις «εκπτώσεις» κατά 50% και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, αν είχαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων άνω των 300 και 600 ευρώ, αντίστοιχα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου