7/7/16

Τη Δευτέρα τα νεώτερα για το εργασιακό μέλλον στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Με μια τριμερή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας Kerneos (πρώην Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ), του σωματείου εργαζομένων και της πολιτείας (συγκεκριμένα τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη) την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου, αναμένεται να δοθεί συνέχεια στο σήριαλ αντεργατικών πρακτικών και επικινδυνότητας συνθηκών στα Μεταλλεία.

Η ιστορία παλιά και εν πολλοίς γνωστή στην περιοχή…  Μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια αλλάζει συνεχώς εταιρικό πρόσωπο υπό την ίδια «ομπρέλα» συμφερόντων, με εργασιακές συνθήκες που ελαστικοποιούνται αλλά ταυτόχρονα η δουλειά εντατικοποιείται, με εργαζόμενους που στάλθηκαν στο πυρ το εξώτερο ως «βολεμένοι» (πόσο αλήθεια βολεμένος να είναι κάποιος που δουλεύει σε στοές!) για να αντικατασταθούν με άλλους, που δεν προσελήφθηκαν από την αρχή αλλά μετακινήθηκαν από άλλη θυγατρική εταιρεία, θέτοντας εν αμφιβόλω τα στάνταρ ασφάλειας.

Σε μια δουλειά που το «κλάσμα» κέρδους εργοδότη – ασφάλεια εργαζομένου, μπορεί να αποτελέσει ανά πάσα στιγμή επικίνδυνη εξίσωση εις βάρος του δεύτερου, τους τελευταίους 14 μήνες γίνονται συνειδητά επιλογές, που μόνο επικίνδυνες μπορούν να χαρακτηριστούν. Η εταιρεία, με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και την σιγουριά του παλιού «τσιφλικά» στην περιοχή, αδιαφορεί ακόμη και για τα πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων (και τα πρόστιμα που συνεπάτονται), ενώ πολλάκις έχει προσπαθήσει να χτυπήσει «κάτω από τη μέση» το εργοστασιακό Σωματείο Εργαζομένων.

Παρά την εργασιακή τρομοκρατία, πάντως, παρά τις από πολλές πλευρές «συνδυασμένες» σχέσεις εργασίας που αναγκαστικά διαμορφώνονται σε τοπικές κοινωνίες όταν η εταιρεία αποτελεί… μεγάλο όνομα, η λαϊκή αντίδραση είναι παρούσα.
Κατόπιν συνάντησης που υπήρξε στις αρχές της εβδομάδας με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη, φαίνεται ότι το θέμα επανακινείται και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να οριοθετηθούν πραγματικές κόκκινες γραμμές και να αλλάξει η εργοδοτική πρακτική. Το Δωρίς Radical θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης και θα σας ενημερώσει άμεσα…

Τροφή για σκέψη έως τότε μια αξιοπρόσεκτη όσο και διαφορετική τοποθέτηση στο προ μηνός δημοτικό συμβούλιο που συζήτησε για το θέμα «Είναι μήπως η αρχή να σκεφτούν οι εργαζόμενοι αυτής της επιχείρησης σύμφωνα με την Τεχνική Αρτιότητα που διαθέτουν, να λειτουργήσουν μόνοι τους τα εργοτάξια; Βάζοντας στόχο την Αυτοδιαχείριση του δικού τους οικοδομήματος τόσα χρόνια, με σύμμαχο την Τοπική κοινωνία, την Δημοτική Αρχή, φυσικά τα Εργατικά τους σωματεία»;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου