11/7/16

Μεταλλεία Kerneos_ Παρέμβαση του υπ. Εργασίας για να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία

Με το θέμα των συνεχών αντεργατικών ρυθμίσεων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας στα Μεταλλεία της Kerneos (πρώην Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ) να είναι ακόμη «ζεστό», σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, τριμερής συνάντηση παρουσία του γενικού γραμματέα Α. Νεφελούδη, μελών του ΣΕΠΕ Άμφισσας, της εργοδοσίας, αλλά και του Σωματείου Εργαζομένων.

Λίγο μετά το πέρας της συνάντησης το Δωρίς Radical συνάντησε τα μέλη του Σωματείου, Γιάννη Κάζο - πρόεδρο, Ευθύμη Αγγελόπουλο –γραμματέα του Σωματείου και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, Γιώργο Τσιπούρα- ταμεία του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου και Αχιλλέα Καρακάση- αντιπροέδρου του Εργοταξιακού Σωματείου και μίλησε μαζί τους για τις συνθήκες εργασίας στα Μεταλλεία.

Δ. Radical_  Μόλις τελείωσε η σημερινή τριμερής συνάντηση στο υπ. Εργασίας. Πού κατέληξε;
Μετά από δύο ώρες συνομιλιών, καταλήξαμε απλώς να παρέμβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νεφελούδης, στην εσωτερική μας κατάσταση, ζητώντας από τον κ. Πολυχρονόπουλο και την διοίκηση της Kerneos γενικότερα «να μην παρεμβαίνει στην εσωτερική λειτουργία του Σωματείου».
 Ουσιαστικά και ενώ παρουσιάστηκαν μια σειρά ζητημάτων που εμείς αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, εν έτη 2016, χρειάστηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο για να πεισθεί ένας εργοδότης να μην παρεμβαίνει στην συνδικαλιστική δράση!
Και τίποτα ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει ή καλύτερα κανείς δεν έχει δεσμευθεί για τίποτα, καθώς την Τετάρτη 13/07 ο εργοδότης έχει καλέσει σε συνέλευση όλους τους εργαζόμενους για να μας μιλήσει.   

Δωρίς Radical_ To ζήτημα των αναγκαστικών αδειών συζητήθηκε καθόλου στην τριμερή;
Ναι  ουσιαστικά αυτό το ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά. Για την ιστορία να εξηγήσουμε ότι ο εργοδότης επέλεξε να χορηγήσει 12 ημέρες αναγκαστική άδεια σε μια σειρά εργαζομένων, αμέσως μετά τον έλεγχο που διενήργησε η Επιθεώρηση Εργασίας που κλήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου, καθώς υπήρχε σοβαρό ζήτημα ασφάλειας σε μια από τις στοές.
Ο ίδιος, επικαλείται ότι νομικά οι αναγκαστικές άδειες είναι νόμιμο εργαλείο του για να μην προβεί σε διαθεσιμότητες ή απολύσεις και μάλιστα δήλωσε ότι η Επιθεώρηση του έκλεισε το Μεταλλείο, ενώ αυτό που έκλεισε ήταν μόνον μια στοά που λειτουργούσε παράνομα με μεγάλα ζητήματα για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η επιθεώρηση εκτιμά ότι η εργοδοσία έχει ξεκάθαρα προβεί σε κατάτμηση άδειας, επανειλημμένως μέσα στο 2016, κάτι που βεβαίως απαγορεύεται. Το Σωματείο ως αποκορύφωμα μιας σειράς αντεργατικών πρακτικών της εργοδοσίας με καθαρό στόχο να αποδυναμωθεί η λειτουργία του ίδιου του Σωματείου, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας ότι η αναγκαστική άδεια δόθηκε αμέσως μετά τον έλεγχο εκβιαστικά. Και δικαιώθηκε.

Δωρίς Radical_ Ποια είναι η «ισορροπία» αυτή τη στιγμή στο σύνολο των εργαζομένων μεταξύ παλιών και νέων;
Υπάρχουν περίπου 150 άτομα που εργάζονται με την παλαιά σύμβαση, ενώ περίπου 75 άτομα έχουν μετακινηθεί από θυγατρική εταιρεία του εργοδότη (ΕΛΜΙΝ) και 45 άτομα που δούλευαν παλαιότερα σε εργολαβικές ομάδες (και άρα πληρώνονταν με βάση τους τόνους βωξίτη που εξόρυσσαν) έχουν ενσωματωθεί στο δυναμικό της εταιρείας με τη νέα βέβαια σύμβαση, που έχει λιγότερα δικαιώματα.
Έτσι και ενώ σε διάρκεια 14 μηνών η εταιρεία έχει προβεί σε περίπου 50 απολύσεις, τυπικά φαίνεται να έχει αυξήσει το προσωπικό της, χωρίς κανείς να εξετάζει ούτε τις συνθήκες που εργάζεται αυτό το προσωπικό, ούτε το βαθμό της τεχνογνωσίας του, ούτε βεβαίως τα εργασιακά του δικαιώματα.

Δωρίς Radical_ Για να γυρίσουμε πάλι στο «συμπέρασμα» της τριμερούς, με ποιόν τρόπο παρενέβαινε η εταιρεία στη λειτουργία του Σωματείου;
Όταν η σύσταση του προσωπικού άλλαξε με την προσθήκη των μεταφερόμενων εργαζομένων, το Σωματείο επιχείρησε να εγγράψει μαζικά νέα μέλη με συγκεκριμένη φόρμα αίτησης που χρησιμοποιεί. Οι νέοι εργαζόμενοι προέρχονταν από άλλο περιβάλλον, δεν είχαν αναπτύξει λογική εργατικής συμμετοχικότητας, δεν ήταν έτοιμοι να εγγραφούν. Όταν ωστόσο υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις του Σωματείου στην εργοδοσία, στην Επιθεώρηση κ.λπ, αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας στην εργασία, με εκδικητικές μετακινήσεις θέσεων κ.λπ, ο ίδιος ο εργοδότης προέτρεψε τους εργαζόμενους ξεκάθαρα να «εγγραφούν στο Σωματείο για να αλλάξουν οι συσχετισμοί»! Σε διάστημα λίγων ημερών, με δικές τους αιτήσεις –και όχι με το έντυπο του Σωματείου- περίπου 100 άνθρωποι ζήτησαν να εγγραφούν.
Εμείς δεχθήκαμε νέα μέλη μόνο μετά τις εκλογές μας, ενώ το θέμα της ωμής παρέμβασης της εργοδοσίας στη λειτουργία του εργοστασιακού σωματείου έφτασε στον εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή, με δημοκρατικές διαδικασίες έχουμε εγγεγραμμένα τα περισσότερα μέλη-εργαζομένους, αλλά αντιδρούμε σθεναρά και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο να εγγραφούν τα στελέχη – προϊστάμενοι της εταιρείας. Ο εργοδότης, το χρησιμοποιεί αυτό ως μοχλό πίεσης μη αναγνωρίζοντας το Σωματείο ως ισότιμο συνομιλητή, γιατί δήθεν δεν είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι.

Δωρίς Radical_ Τι περιμένετε στο άμεσο μέλλον;
Να σεβαστεί η εργοδοσία την απόφαση της τριμερούς και να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του Σωματείου. Να σταματήσουν οι αργίες, οι αναγκαστικές άδειες, οι εκβιαστικές αλλαγές πόστων σε ενεργά μέλη του σωματείου, πρακτικές που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα.
Ας μην λησμονεί κανείς ότι προσφάτως η εταιρεία έχει δεχθεί 4 ελέγχους με αντίστοιχα πρόστιμα από την Επιθεώρηση Μεταλλείου με σοβαρά ευρήματα αναφορικά με τους όρους ασφάλειας στις στοές. Κάθε επιχειρηματίας, και είναι γνωστό αυτό προσπαθεί να μειώσει το κόστος του. Δεν μπορεί αυτό να γίνεται εις βάρος της ασφάλειάς μας, την στιγμή που τα ατυχήματα στα υπόγεια έχουν αυξηθεί σημαντικά, με εργαζόμενους που μεταφέρθηκαν από την άλλη εταιρεία να αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη και διπλή βάρδια, κάτι που απαγορεύεται ρητά στην δική μας δουλειά λόγω επικινδυνότητας.

Εννοείται ότι ως Σωματείο επιδιώκουμε να διατηρηθεί η εργασία στα Μεταλλεία. Με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια. Δεν είμαστε εχθροί της εταιρείας. Εμείς την στηρίζουμε 80 χρόνια τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου