22/8/16

Πριμ… ύφεσης σε όποιον επενδύσει στη Στερεά 50 εκατ. ευρώ

Θα πάρουμε πριμ… επειδή είμαστε σε ύφεση, το ξέρατε; Και προτού βιαστείτε να χαρείτε να σας εξηγήσουμε… Όποιος αποφασίσει να επενδύσει στη Στερεά Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου (δείτε τον αναλυτικά εδώ), και μάλιστα όποιος επενδύσει μερικές εκατοντάδες ευρώ, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει αυξημένες κρατικές ενισχύσεις για την επένδυσή του αυτή, από 10% που ίσχυε έως σήμερα σε 20%.

Η Στερεά Ελλάδα (πλην Ευρυτανίας) ανήκει στις περιφέρειες που θα «πριμοδοτηθούν» με αύξηση του ανώτατου ποσοστού κρατικών ενισχύσεων κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, λόγω… ύφεσης, με απόφαση της Κομισιόν. Η σχετική απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ο νέος χάρτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.
 Τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων που αφορούν στη Στερεά Ελλάδα αυξάνονται από 10% σε 20% (και να σκεφτεί κανείς ότι στα τέλη του 2013, η Στερεά είχε καταγραφεί ως η κορυφαία ευρωπαϊκή κιόλας περιφέρεια απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με ποσοστό απορρόφησης 94,45%).

Σύμφωνα λοιπόν με τα αναθεωρημένα σχέδια, πλέον για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες κάτω από 50 εκατ. ευρώ, τα ποσοστά προσαυξάνονται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσεις και κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές. Σύμφωνα, πάντως, και με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, τα προαναφερθέντα ποσοστά στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που τα επενδυτικά σχέδια υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν κρατικές ενισχύσεις ως εξής: για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% της ανώτατης ενίσχυσης, όχι όμως το ποσοστό που ισχύει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, εάν σε μια περιφέρεια το μέγιστο ποσοστό κρατικής ενίσχυσης βάσει του ΧΠΕ είναι 35% (αυτό που ισχύει δηλαδή για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), θα δοθεί το 15% που είναι το κανονικό όριο. Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 100 εκατ. ευρώ, παρέχεται το 50% του ανώτατου περιφερειακού ορίου, ενώ για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης.

Έτσι, εάν κάποια επιχείρηση διαθέτει αυτά τα 50 εκατ. ευρώ για να τα επενδύσει σε έργο του νέου αναπτυξιακού –και για να είμαστε σαφείς- θα τα βάλει πρώτα από την τσέπη της, εάν έχει την υπομονή να καταθέσει φάκελο υποβολής στο Νόμο, να μαζέψει όλη τη χαρτούρα που χρειάζεται, να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις περισσότερες φορές την επένδυση χωρίς να πάρει ούτε φράγκο…και στη συνέχεια αφού περάσουν μερικά χρονάκια και ελεγχθεί για την επένδυση που έφερε εις πέρας, θα λάβει και τις κρατικές ενισχύσεις που του αναλογούν…εάν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει το όριο ενίσχυσης των περιφερειών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου