Με στόχο μέχρι τέλος του 2016 να
αποτελεί νόμο του κράτους ο νέος «Καλλικράτης» εργάζεται το Υπουργείο
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση
της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης, προ ημερών, προσδιορίστηκε ο οδικός χάρτης για την ενεργοποίηση των 4
επιτροπών που θα καταρτίσουν τα επιμέρους σχέδια.
Οι αλλαγές στον Οδικό χάρτη, σαφώς θα επηρεάσουν όλες τις περιφέρειες της χώρας, αγγίζοντας αρκετά και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευση, σημαντικές -και ως φαίνεται θετικές- θα είναι οι αλλαγές για τους μικρούς δήμους, που μετετράπηκαν σε Καλλικρατικούς, χάνοντας μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων τους, της οικονομικής αυτοτέλειάς τους και της διαχείρισης εσωτερικών θεμάτων.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος εξέφρασε τη διάθεση του Υπουργείου να καταλήξει μέσα από μία καλόπιστη συνεργασία στα αποτελέσματά της η Επιτροπή και δήλωσε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ στα μέλη που την απαρτίζουν, με την εμπειρία και τις γνώσεις εκάστου.
Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Πουλάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας τη συνολική μεταρρυθμιστική στρατηγική του ΥΠΕΣΔΑ, ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού & διοικητικού συστήματος με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δεσμεύσεις της. Στρατηγικός στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικά διαρθρωμένου πολιτικού-διοικητικού συστήματος σε τρία επίπεδα, το Κεντρικό Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους και με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο κατώτατο επίπεδο και κοντά στους πολίτες».
Αναμένει αρκετά από τη διαβούλευση ο Δήμος Δωρίδας
Το ΔΩΡΙΣ Radical επικοινώνησε και με τον δήμο Δωρίδας, ο οποίος έχει εμπλακεί ενεργά στην διαβούλευση για τις αλλαγές στο νέο Καλλικράτη, θεωρώντας όπως μας δήλωσε η δημοτική Αρχή "θετική την αρχική πρόθεση, καθώς φαίνεται ότι θα αποκατασταθούν διάφορες λεπτομέρειες που έκαναν μη λειτουργικό το σύστημα ως τα σήμερα, όπως η οικονομική αυτοτέλεια κάποιων μικρών δήμων".
Από την πλευρά του ο Δήμος Δωρίδας, θέτει στη διαβούλευση ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος όπως:
- οικονομική αυτοτέλεια Δήμων σε σχέση με τις Περιφέρειες
- οικονομική κάλυψη αντιδημάρχων - δημοτικών συμβούλων
- οριοθέτηση δήμων (ορεινοί, προστατευόμενης κληρονομιάς κ.λπ)
αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος όπως:
- σύνδεση οικονομικής αυτοτέλειας με ρυθμίσεις για τα αντισταθμιστικά τέλη του Μόρνου
- αδειοδότηση Δήμου για επίλυση θεμάτων με ζώντα ζώα (π.χ. διαχείριση βοοειδών με τη συνδρομή ειδικευμένων κτηνιάτρων)
- αναμεταδότες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, με ίδιους πόρους
- προώθηση εκκρεμμών μελετών για έργα ύδρευσης, βιολογικών καθαρισμών.
Το θέμα της ανακατάταξης των δημοτικών - περιφερειακών δομών είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας - οικονομικής ζωής του τόπου και η διαβούλευση θα είναι ακόμη ανοιχτή για καιρό. Το ΔΩΡΙΣ Radical θα το παρακολουθεί στενά και θα σας ενημερώσει για κάθε εξέλιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου