17/8/16

Πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις από τους εργαζόμενους στον Μαρινόπουλο

Ένα από τα βασικότερα "ανοιχτά εργασιακά μέτωπα" μέσα στο κατακαλόκαιρο, αφορά σαφώς τις εξελίξεις στα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, που μετά το αιφνιδιαστικό λουκέτο τους, αφήνουν χιλιάδες εργαζομένους στον αέρα. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, και παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα, παρέμενε συνδικαλιστικά ανοργάνωτος, επιτεύχθηκε μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, με βάση τα υποκαταστήματα  κυρίως από Ν. Ιωνία, Γέρακα, Αργυρούπολη και Καλλιθέα.

Δανειζόμαστε στοιχεία από το εργατικό ρεπορτάζ του ΠΡΙΝ (το αρχικό κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ ) για να αποδώσουμε την εικόνα. Όλοι οι συγκεντρωμένοι εκπροσωπούσαν συνολικά εννιά επιτροπές αγώνα από μικρά και μεγάλα καταστήματα της Μαρινόπουλος στην Αττική. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την ταξική αλληλεγγύη τους πολλά πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, από το χώρο του εμπορίου, το μετρό, την Ιντρακόμ και τον ΣΕΗ. Ο Μ. Ρίζος μιλώντας εκ μέρους της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων και του σωματείου Αττικού, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα κέρδη του Μαρινόπουλου που είναι υπαρκτά και πρέπει να τα πάρουν οι εργαζόμενοι, για τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τον απεργιοκτόνο νόμο που θα φέρει τον Σεπτέμβριο, την ανάγκη εργατικού συντονισμού, καθώς και τη δημιουργία εθνικού αγροτοδιατροφικού τομέα χωρίς επιχειρηματίες. 

Αντιπροσωπεία των απεργών και του κλαδικού Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συναντήθηκε με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, στον οποίο πέρα από το ζήτημα της παρέμβασης προς την εργοδοσία για να εξασφαλίσει μισθούς και θέσεις εργασίας, ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας και ανακούφισης των απλήρωτων εργαζομένων, όπως δωρεάν μεταφορά από τις αστικές συγκοινωνίες, εκπτώσεις και απαλλαγές από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, έκτακτο επίδομα και άλλα, χωρίς βέβαια να λάβουν καμιά επίσημη δέσμευση. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο κατάστημα του Βαρδάρη, ενώ να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα απέργησαν και οι εργαζόμενοι στον Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδης). Οι εργαζόμενοι και των δυο χώρων πραγματοποίησαν κοινή πορεία με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τέλος απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στο Ηράκλειο και το Βόλο όπου έχουν επίσης συγκροτηθεί επιτροπές αγώνα, καθώς και στην Καβάλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου