18/12/17

Η ΚΕΔΕ την "βγαίνει" στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας - Οι Δήμοι αναλαμβάνουν τα "κόκκινα" δάνεια

Πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ, μετά και την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και του δήμου Ζαχάρως, που την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα χαρτογραφηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών του δήμου Ζαχάρως που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και στη συνέχεια θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού η οποία θα αγοράσει τα «κόκκινα» δάνειά τους..
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (συγκεκριμένα την Παρασκευή 15/12), αποφασίστηκε ομόφωνα να συσταθεί ειδική επιτροπή, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων, με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την απόφαση, θα δρομολογηθεί σειρά επαφών με την Τράπεζα της Ελλάδας και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, με στόχο να ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα προστατεύει δανειολήπτες, αλλά και εγγυητές των δανείων.
 Η ΚΕΔΕ προτείνει την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή ένα άτομο που εκείνος θα υποδείξει. Η Ένωση ζητεί επίσης να επανέλθει η νομοθετική διάταξη που δεν θα υποχρεώνει τους Δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των Δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Ζαχάρως
Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία που ξεκινά ο δήμος Ζαχάρως επιδιώκει να προστατέψει τους δημότες του που έχουν «κόκκινα» δάνεια και κινδυνεύουν με εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Σε δηλώσεις τους ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος και ο επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης «Δυναμική Πρωτοβουλία» και εκλεγείς δήμαρχος τέσσερις φορές από το 2002, Πανταζής Χρονόπουλος, παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει την ίδρυση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού και την αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου, ώστε να αποτραπεί η πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξενα funds σε εξευτελιστικές τιμές, λέγοντας: «Ήδη έχουμε αναθέσει σε δικηγόρο να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση της Εταιρείας Ειδικου Σκοπού. διότι είναι μοναδικός ο σκοπός μας. Θα γλιτώσουμε τον κόσμο από τα αρπακτικά που θα πάνε να τους πάρουν τα σπίτια και πιστεύουμε ότι την πρωτοβουλία μας θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι», σημείωσε ο πρώην δήμαρχος, ενώ ο νυν δήμαρχος τόνισε «Όταν θα αγοράσουμε π.χ. το δάνειο με 10%, θα το πάρει και ο οφειλέτης στην ίδια τιμή, ίσως με μια μικρή προσαύξηση 2%, ώστε να μη χάσει το σπίτι του. Σε πρώτη φάση θα καλέσουμε όλους τους δημότες που έχουν πρόβλημα με τα στεγαστικά δάνεια και στη συνέχεια θα δούμε και τα υπόλοιπα δάνεια, διότι δεν είναι υπέρογκα και θεωρούμε ότι είναι εφικτό να δοθεί λύση, για να μην τα πάρουνε τα αρπακτικά που φοράνε τον μανδύα της Ευρώπης και να πάρουν τον ιδρώτα των συμπατριωτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου