8/12/17

Η απεργία, της απεργίας, την απεργία... Τι θα κάνουμε με την απεργία;

Τι συμβαίνει πραγματικά με την απεργία;_ Από την Ομάδα Διαχείρισης του ΔΩΡΙΣ Radical

1974_ Αρ.23 §2 Συντάγματος: Το δικαίωμα απεργίας. «Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες. συνδικαλιστικές οργανώσεις για την διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων". 2017_ τροπολογία υπ. Εργασίας σε Σχέδιο Νόμου για τις... Ψηφιακές Άδειες: "για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ συνδικαλιστικής οργάνωσης".... Καλώς ήρθατε στη δεκαετία του 1950!

Τότε δηλαδή που οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα του "συνεταιρίζεσθαι" και ο θεσμός της απεργίας, ήταν ποινικοποιημένοι... Ποινικοποιούνται και τώρα; Θα ρωτήσει οποιοσδήποτε. Όχι. Ακυρώνονται στην πράξη. Μετά από 3 δεκαετίες ανελέητου πολέμου κάθε απόχρωσης κυβέρνησης στην πραγματική αξία/έννοια της απεργίας, ύστερα από την...πασοκοποίηση του συνδικαλισμού, της λογικής "τα δικά μας συνδικαλιστικά παιδιά στην εξουσία", που συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κανείς εμφανώς δεν θα καταργούσε την απεργία ως έννοια. Γιατί την έχει ήδη νικήσει στην ουσία της. Έχοντας υιοθετήσει εν κρυπτώ ή ολοφάνερα, τις εδώ και δεκαετίες διεκδικήσεις του ΣΕΒ και όλων των υπολοίπων "κοινωνικών εταίρων" -πλην των εργαζομένων, χτυπώντας βασικά δικαιώματα της εργασίας, όπως οι συλλογικές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας, έχοντας ελαστικοποιήσει μέχρις εξουδετέρωσης τα ωράρια εργασίας, έχοντας γιγαντώσει τη "μαύρη", ανασφάλιστη, με "μπλοκάκι" απασχόληση, έχει καταφέρει να αποδυναμώσει την "βάση" των πρωτοβάθμιων Σωματείων. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια, όσοι κλάδοι κατάφερναν να διατηρούν ακόμη μια σχετική συνδικαλιστική οργανωτική δομή, στήριζαν τις ελπίδες τους στα δευτεροβάθμια όργανα.


Και έρχεται τώρα η τετρα-τρόικα και ζητά ρητά την προώθηση των... επενδύσεων. Θα μας πείτε τι σχέση έχει αυτό; Θα δείτε παρακάτω την απάντηση του ίδιου του προέδρου Πρωτοδικών & Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη... Και η ψευτο-αριστερή κυβέρνηση του ακαδημαϊκού συνδικαλισμού, που μάθαινε πως να διαφυλάττει τα πινάκιά της, γνωρίζει πολύ καλά πως να τα αποδυναμώσει... Από αυτή τη "μήτρα" προέκυψε άλλωστε, του κακώς νοούμενου συνδικαλισμού... Όλα τα κάστρα από μέσα πέφτουν άλλωστε... Αποδυναμώνει λοιπόν με 3 ρυθμίσεις μιας τροπολογίας σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, όλα τα Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστικά Όργανα και τεχνιέντως δίνει όλες τις... εξουσίες για κήρυξη απεργίας σε ποιόν; Στην ΓΣΕΕ των "εργατοπατέρων", στο δοκιμασμένο στη...συναίνεση πρωτοβάθμιο σωματείο -που γύρευε πόσους λίγους πλέον μισθωτούς αφορά, στο "βασίλειο" της μαύρης εργασίας!

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών Χριστόφορος Σεβαστίδης, εξηγεί ξεκάθαρα: "ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να θέτει όπου μπορεί ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας προς όφελος της επιχειρηματικής ελευθερίας, έτσι ώστε το δικαίωμα να υφίσταται στα νομοθετικά κείμενα αλλά να είναι καταργημένο στην πράξη.  Από το 2014 επισημάναμε τις συνεχείς πιέσεις που ασκούνταν στην Ελλάδα για λήψη απόφασης απεργίας με απόλυτη πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης, κατά το παράδειγμα που ακολουθήθηκε και στη Βουλγαρία".

Και συνεχίζει: "Ο πραγματικός λόγος νομοθέτησης μιας τέτοιας διάταξης είναι περισσότερο από προφανής: Ο εργαζόμενος δεν φτάνει μόνο να είναι φθηνός και να μην έχει σταθερό ωράριο. Θα πρέπει να είναι απογυμνωμένος από κάθε συλλογικό δικαίωμα όπως αυτό των σ.σ.ε. και της απεργίας ώστε να μην μπορεί να διεκδικεί βελτίωση των συνθηκών εργασίας του. Μόνο με τέτοιους όρους θα ανοίξει ο δρόμος για προσέλευση επενδυτών".

Εμείς απλά να πούμε ότι το Σύνταγμα προβλέπει δράσεις για όποιον προσπαθεί να το ακυρώσει με βάση "σκοπιμότητες" και ο νοών νοείτω.
Η πρώτη απάντηση έρχεται στις 14 Δεκεμβρίου από το ΠΑΜΕ και τα Συνδικάτα.  Το ζήτημα είναι τι είδους συνέχεια θα έχει... 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος μαζικά στις 14 Δεκέμβρη στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 πμ στην πλατεία Λαού στην Άμφισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου