22/9/17

Ρεπορτάζ Radically_ Η κυβέρνηση ζητά όλα τα αποθεματικά των Δήμων -εκτός των αντισταθμιστικών από επενδύσεις. ΟΧΙ από την ΚΕΔΕ

Μόνο τα «αντισταθμιστικά τέλη που εισπράττονται από τους Ο.Τ.Α., όχι όμως και στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους εν γένει», εξαιρούνται από την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό δήλωσε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προς τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς. Ότι υποχρεούνται δηλαδή να "τοποθετούν" τα αποθεματικά των δήμων και περιφερειών στη "μαύρη τρύπα" του χρέους, αντί να τα αξιοποιούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Και ότι από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο τα έσοδα των δήμων από ιδιωτικές επενδύσεις που λαμβάνονται ως αντισταθμιστικά οφέλη -πχ. τα χρήματα από ανεμογεννήτριες / ενεργειακά έργα

Συνολικό ΟΧΙ από τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, που σε έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ μέσα στην εβδομάδα, αντέδρασαν καθολικά στην παράλογη πρόταση. Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ (με εκπροσώπηση και από τον δήμο μας φυσικά), αποφάσισε να μην κατατεθούν χρήματα από κανέναν δήμο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην τοποθέτησή της η ΚΕΔΕ αναφέρει: « Θέλουν να πάρουν και τα ασημικά μας. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα προορίζονται για πληρωμές σε τρίτους, για τους εργαζόμενους και για έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών. Οι Δήμοι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίζουν, μέσα από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, τους συμφερότερους όρους στα επιτόκιά τους. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες».
Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την κοινωνία και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και όχι να επιδιώκει την οικονομική αφαίμαξη των Δήμων. «Αυτός ο τραγέλαφος πρέπει να σταματήσει» ανέφερε και σημείωσε πως η «Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να μπει μπροστά, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».
Το άγχος της κυβέρνησης να καλύψει τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που υπέγραψε την οδηγούν να επανενεργοποιήσει μια ΠΝΠ, θηλιά για τις τοπικές κοινωνίες, σε μια περίοδο που ήδη η Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων:
  • Την περικοπή άνω του 60% της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων.
  • τον αποκλεισμό της από τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.
  • την περαιτέρω μείωση κατά 214 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό του 2017
  • τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της περιόδου 2010- 2016, που αν και είναι θεσμικά και συνταγματικά κατοχυρωμένοι , δεν μας έχουν δοθεί. Το ύψος τους ξεπερνά τα 13 δις ευρώ.
  • την υφαρπαγή των πόρων από το Πράσινο Ταμείο, με τα οποία έπρεπε να χρηματοδοτούνται έργα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου
  • την υφαρπαγή, τα προηγούμενα χρόνια, θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης Α? Βαθμού ( τέλη χρήσης βοσκοτόπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων Δημοσίου, κλπ)
  • την έλλειψη οποιουδήποτε αναπτυξιακού προγράμματος όπως ήταν ο ΘΗΣΕΑΣ, με το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.
Οι Δήμοι δεν αντέχουν άλλη περικοπή πόρων. Δεν έχουν την πολυτέλεια να δεσμεύουν τα ελάχιστα χρήματα που τους απομένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι αυτοδιοικητικοί που συμμετείχαν στην έκτακτη συνέλευση επεσήμαναν στο ψήφισμά  τους: "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για να εκτελούμε ανταποδοτικά έργα και παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Κι όχι να μας υποχρεώνει η Κεντρική Κυβέρνηση να δεσμεύουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα  για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και άλλων κρατικών δαπανών. Αυτή η πρακτική δεν ωφελεί κανέναν. Δεν ωφελεί το Κράτος, γιατί δεν αποτελεί βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος μακροπρόθεσμα. Δεν ωφελεί τους Δήμους, γιατί μας στερεί το αναγκαίο «οξυγόνο» για να λειτουργήσουμε και να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στους πολίτες".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου