2/10/16

Να κάνετε cluster... και ας μην ξέρετε τι είναι!

Ολιστική προσέγγιση για την αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη έχει, λέει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αυτό, μας δήλωσε, κατ' αποκλειστικότητα ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, που παραβρέθηκε την Κυριακή σε εμπορική έκθεση στην Αθήνα, όπου υπήρχε παρουσία παραγωγών από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για την μη ισομερή κατανομή πόρων για αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως "είναι λογικό σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας που είναι πιο ανεπτυγμένες σε αγροτικό επίπεδο να δίδονται περισσότεροι πόροι, είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης". Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, "σκοπός της περιφέρειας είναι να ενθαρρύνει τους αγρότες και τους παραγωγούς να συνεργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην προκύψουν νέες ανισότητες". Είναι λογικό, μας είπε "σε περιοχές που η παραγωγή και τα αγροτεμάχια είναι πολυκερματισμένα, να μην μπορεί να έρθει ανάπτυξη από τον καθένα μόνο του. Όσο πιο ομαδικά δουλέψουν οι αγρότες και οι παραγωγοί μεταξύ τους, όσο πιο πολύ συνεργαστούν, και δημιουργήσουν κανάλια δικτύωσης, τόσο περισσότερους πόρους θα μπορούν να διεκδικήσουν".

Από που θα διεκδικήσουν πόρους, ωστόσο, όταν οι προϋπολογισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης μειώνονται;  Η απάντηση που πήραμε ήταν "από το ΕΣΠΑ", που ήδη βγήκε και προωθεί λέει, την δικτύωση και τα cluster... Κάντε cluster λοιπόν και ας μην ξέρετε τι είναι αυτά... Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, κατά τον Περιφερειάρχη μας -και την 'μόδα' της εποχής- θέλει "οικονομίες κλίμακος", "δικτύωση", "συνέργειες" και λεφτά από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου