12/10/16

ΓΝΩΜΗ Radically_ Είναι ώρα να καταργήσουμε στην πράξη τους πλειστηριασμούς

To προεκλογικό –σαν αρχαία ιστορία μοιάζει πλέον- σύνθημα του προ-κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» το θυμάστε; Η κοινωνία φαίνεται να το θυμάται και να πιέζει με όποιον τρόπο μπορεί την κυβερνητική ‘παρέα’ να το θυμηθεί και αυτή…

Τετάρτη σήμερα… αλλά όχι μια ακόμη Τετάρτη πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών για χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και οι συμβολαιογράφοι σήκωσαν κεφάλι, απέχοντας πανελλαδικά από τα καθήκοντά τους. Οι συμβολαιογράφοι ζητούν «από την ελληνική πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαϊκό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας». Μπορεί ως κλάδος να μην διατρανώνουν το δίκαιο αίτημα των πολιτών «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», αλλά με την προσπάθεια υπεράσπισης του κλαδικού τους δίκιου για τον ρόλο που καλούνται να αναλάβουν στις διαδικασίες πλειστηριασμών, ουσιαστικά πετυχαίνουν να ενδυναμώσουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και επειδή η μιζέρια του «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», η απογοήτευση και η παραίτηση που την ακολουθεί έχει αρχίσει να επηρεάζει μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι… Οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα, ακόμη και αν αυτό έχει να κάνει με μια χρονικά περιορισμένη κυβερνητική αναδίπλωση.

Η φοβισμένη –γιατί πλέον τέτοια είναι αφού επέλεξε να βάλει τον εαυτό της στο ‘κάδρο’ των πολιτικών απατεώνων- κυβερνώσα ‘Αριστερά’ (τα εισαγωγικά δικά μας, αφού αυτοί επιλέγουν να αμαυρώσουν την ιδέα και τα ιδανικά της Αριστεράς), αναδιπλώνεται τακτικά σαν άλλο θηρίο στο κλουβί, μόλις αντιληφθεί  ότι υπάρχουν ενεργοί κοινωνικοί αγώνες… Ήδη διέρρευσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2017.

Οι ίδιοι ψεύτες που διατρανώνουν ότι «δεν φταίει η δική τους πολιτική για τους πλειστηριασμούς», άσχετα αν υπογράφουν ό,τι τους φέρνουν έτοιμο, κάνοντας και λίγο θόρυβο παραπάνω από τους προηγούμενους έτσι για την τιμή των όπλων, ακριβώς οι ίδιοι λοιπόν, μεταθέτουν την «καυτή πατάτα» στο μέλλον (μέχρι τα τέλη του 2017 άλλωστε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει!!).

Εντέχνως λοιπόν, άφησαν να διαρρεύσει το «κυβερνητικό τους σχέδιο» για την προστασία που έχει ως πιλότο τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες. Ειδικότερα: 

  •    Η τροπολογία, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αρχικά βάζει τον πήχη προστασίας στις 180.000 αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, προκειμένου για άγαμους, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο.
  •   Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.900 ευρώ για άγαμους και 23.600 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.
  •     Για αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές -χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να έχει προβλεφθεί όριο χρεών-, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να παγώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Εάν η τροπολογία περάσει, δεν θα αποτελεί σίγουρα δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας της «Αριστερής» κυβέρνησης. Θα είναι ωστόσο, σίγουρα, ο πρώτος καρπός του κοινωνικού κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς. Στο χέρι μας είναι η προσωρινή αναδίπλωση να γίνει μόνιμη απόφαση. Και για να θυμηθούμε και ένα παλαιότερο σύνθημα, «Να τους καταργήσουμε στην Πράξη».


Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου