13/10/16

Mε τι πολιτική πάμε να ζητήσουμε αντισταθμιστικά;....Για το ξεπούλημα ούτε λόγος!

Το αίτημα των δήμων πέριξ του Μόρνου και του Ευήνου για χορήγηση από το κράτος αντισταθμιστικού οφέλους για την κοινή χρήση των φυσικών τους υδάτων, χρονολογείται εδώ και δεκαετίες... Το θέμα "ξαναζεστάθηκε" από τον δήμο Δωρίδας το περασμένο καλοκαίρι, ξεκίνησε να προβάλλεται από το ΔΩΡΙΣ Radical, και αυτή τη στιγμή έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα όλων των γύρω δήμων...


Με βάση την εμπλοκή του ΔΩΡΙΣ Radical στην ανάδειξη του θέματος και επειδή μας αρέσει να είμαστε χρήσιμοι, θα επαναλάβουμε σχόλιο που κάναμε λίγο καιρό πριν: Για ένα συνολικό θέμα, για ένα ζήτημα κοινού οφέλους, ΚΑΝΕΙΣ και για κανένα λόγο δεν έχει το δικαίωμα να πλιατσικολογεί και να το εκμεταλλεύεται πολιτικά... Από τις πολλές απόψεις - γνώμες - πολιτικές θέσεις που μας έχουν σταλεί για το θέμα, επιλέγουμε συνειδητά να αναπαράξουμε παρακάτω μέρος της ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών - Δωρίδας, για το θέμα του αντισταθμιστικού οφέλους, γιατί δίνει απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα που πρέπει ως πολίτες της Φωκίδας να απαντήσουμε όλοι: "με τί πολιτική πάμε να ζητήσουμε αντισταθμιστικά"...

" Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την κινητικότητα του δήμαρχου Δωρίδας αλλά και την επιστολή του Δήμαρχου Δελφών, ξεκίνησαν οι σωτήρες της περιοχής να μας ξανασώσουν για μια ακόμη φορά μιας και από τα αντισταθμιστικά που ζητάν για το νερό του Μόρνου, θα πληρώσουμε, από αυτά,  τα χρέη μας προς το Δημόσιο,  προς τις τράπεζες, προς τη ΔΕΗ, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κλπ!
   Προς τι αυτή η κινητικότητα, αυτές τις μέρες!
   Γιατί ήδη από 27/9/2016 είναι νόμος η μεταφορά της ΕΥΔΑΠ στο «καλό» υπερταμείο που σκάρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί του «κακού» ΤΑΙΠΕΔ του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που όμως και τα δύο την ίδια ακριβώς βρώμικη δουλειά κάνουν. Ξεπουλάνε την Δημόσια περιουσία του Ελληνικού λαού. Αυτά  περιέχονται στον «συμπληρωματικό» πολυνόμο πλέον για τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ψήφισαν (για να μην ξεχνιούνται η κ. Παπαθανάση και η κ. Μανδρέκα).
   Είπε  ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος ειδικότερα στην ΕΥΔΑΠ «δεν θα γίνει, λέει, ιδιωτικοποίηση αλλά αξιοποίηση». Τι σημαίνει αξιοποίηση; Να την πάρει κάποιος καπιταλιστικός όμιλος για 99 χρόνια, όχι για την ψυχή της μάνας του βεβαίως, αλλά επενδύοντας λιμνάζοντα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για να κερδοσκοπήσει. Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει  η ανάπτυξη που επιδιώκουν οι δανειστές, το ντόπιο κεφάλαιο αλλά και τα κόμματα που έχουν Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δηλαδή καπιταλιστική ανάπτυξη. Μόνο που για να γίνει αυτό οι άνθρωποι του μόχθου «θα πουν το νερό νεράκι» με τα πανάκριβα τιμολόγια των επιχειρηματικών ομίλων.
  Πάμε λοιπόν, όλοι μαζί παρέα, μας λένε οι δήμαρχοι και οι πρώην εθνοσωτήρες, να διεκδικήσουμε  τα αντισταθμιστικά γιατί με ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε ούτε ευρώ!  
   Για το ξεπούλημα λοιπόν κουβέντα δεν κάνουν όλοι οι παραπάνω. Το μόνο που κατά κόρον βάζουν είναι τα αντισταθμιστικά που η «καλή» εταιρεία θα δώσει. Ας αναρωτηθεί ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας που σκοπό έχει μόνο το κέρδος του, αυτό να το μοιράζεται με εμάς! ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Αυτό που θα κάνει είναι να μετακυλήσει το κόστος των αντισταθμιστικών, ΑΝ αυτά γίνουν νόμος, στις τσέπες των καταναλωτών της Αττικής!
  Και στην Αττική ποιοι ζουν; Οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες; Στα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκων η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία τους είναι οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι. Όλοι αυτοί που τους έχει τσακίσει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Θέλουμε στ’ αλήθεια να πληρώσουν αυτοί;
   Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να μετακυληθεί  το κόστος στα νοικοκυριά της Περιφέρειας Αττικής που έτσι κι αλλιώς υποφέρουν από τις βάναυσες πολιτικές. Γνωρίζοντας καλά  πως λειτουργεί η  Ανώνυμη Εταιρεία ΕΥΔΑΠ (με τους μετόχους της) αλλά και το Κράτος ως πολιτικό προσωπικό αυτών των εταιρειών, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Δήμους και το λαό της Φωκίδας και να καταβάλουν αυτοί και μόνο αυτοί το αντισταθμιστικό τέλος.
   Η κυβέρνηση βέβαια ούτε θέλει ούτε μπορεί να «φορτώσει» με «βάρη» το κεφάλαιο. Μόνο το απαλλάσσει π.χ. από φορολογία και το φορτώνει επιδοτήσεις για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.
. Το πρόβλημα (και αυτό είναι βαθιά πολιτικό) μιας και το νερό - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο - από ζωτικός φυσικός πόρος, κοινωνικό αγαθό, κοινωνική ιδιοκτησία μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για το λαό και σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

 Μέσα στο σημερινό πλαίσιο αυτού  του δρόμου  ανάπτυξης, που ακολουθούν και υπερασπίζονται όλοι οι Δήμοι αλλά και  οι παρατάξεις των Δημοτικών Συμβουλίων και τα κόμματα που τους στήριξαν αλλά και των δεσμεύσεων στην ΕΕ, δεν πρόκειται να διασφαλισθεί μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε η ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  
 Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις [...]".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου