23/10/16

Συνεντεύξεις Radically_ Γιάννης Λάϊος, δημοτικός σύμβουλος Δ. Δωρίδας «Ο δήμος διαλέγει το πλαίσιο συμβιβασμού με την κεντρική διοίκηση & διαχειρίζεται την καθημερινή μιζέρια»

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της Ενότητας των Συνεντεύξεων, το Δωρίς Radical ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο των συνεντεύξεων, έχοντας μιλήσει με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δωρίδας, με τον κ. Γιάννη Λάϊο εκλεγμένο με τη Λαϊκή Συσπείρωση να κλείνει τον κύκλο των τοπικών συνεντεύξεων.
Σκοπός μας να αναδείξουμε επικαιροποιημένες τις θέσεις κάθε παράταξης, στα δύο περίπου χρόνια ζωής του παρόντος δημοτικού συμβουλίου, ώστε ο μέσος πολίτης της Δωρίδας να είναι –στο μέτρο που αναλογεί σε ένα blog γνώμης όπως το ΔΩΡΙΣ Radical- ενημερωμένος για τις εξελίξεις.



Δ.R. Με τη συμμετοχή σας στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία δυο χρόνια, θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα των πεπραγμένων. Πώς εκτιμάτε το έργο της δημοτικής αρχής; Θα χαρακτηρίζατε ομαλή τη συνεργασία σας με την δημοτική αρχή;

Γ.Λ. Η συνεργασία είναι φαινομενικά ομαλή. Δηλαδή προσπαθούμε να βοηθάμε τη δημοτική αρχή όπου νομίζουμε ότι κατευθύνεται στο σωστό δρόμο, να εμπλουτίζουμε με ιδέες και να συμβουλεύουμε και στεκόμαστε κριτικά όπου νομίζουμε ότι οι πράξεις της δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι η δημοτική αρχή –και όχι μόνο στο Δήμο μας, αλλά και στους πέριξ δήμους και στις περιφερειακές αρχές- έχει  υιοθετήσει ένα πλαίσιο λογικής συμβιβασμού με την κυβέρνηση και τα υπουργεία που έχουν άμεση εμπλοκή με την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρώντας ότι  με ένα επίπλαστο κλίμα συναίνεσης θα προωθούνται τα τοπικά θέματα. Αυτό που καταφέρνουμε όμως δυστυχώς να κάνουμε, είναι να διαχειριζόμαστε τη συνεχή μιζέρια που προκύπτει από τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς ζητάμε πιο κριτική στάση από την δημοτική αρχή, ζητάμε περισσότερη πίεση και όχι συνδιαχείριση για τοπικά θέματα, ζητάμε να συσπειρωθούμε σαν δήμος –και δημότες- για να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική διοίκηση σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας.

Δ.R. Υπάρχουν θέματα και αν ναι τι φύσης, στα οποία εκτιμάτε ότι θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετική πορεία;
Γ.Λ. Στο θέμα το διεκδικητικό, γιατί κάθε δήμος διεκδικεί με τον τρόπο που επιλέγει η δημοτική αρχή του, πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή για να ενημερώνονται και να συμμετέχουν και οι δημότες. Ο δήμος Δωρίδας υστερεί πολύ σε αυτό το επίπεδο. Δεν αρκούν τα δελτία τύπου και η διαδικτυακή ενημέρωση σε έναν δήμο μεγάλο γεωγραφικά, απομακρυσμένο γεωγραφικά, με αγροκτηνοτροφικό πληθυσμό που δεν έχει πρόσβαση και λόγω ηλικίας σε νέες τεχνολογίες. Πρέπει να έχουν καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση οι πολίτες για αυτά που αναμένεται να συμβούν για αυτούς χωρίς αυτούς. Ο ενήμερος πολίτης είναι και σκεπτόμενος πολίτης. Ο δήμος μας πάσχει στο επίπεδο αυτό. Πρέπει να λάβει ο κόσμος γνώση των δυνατοτήτων του. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη επιμέρους ενημερώσεων – λαϊκών συνελεύσεων σε όλες τις κοινότητες, στα κομβικά χωριά όπου εκπρόσωπος κάθε φορά του δημοτικού συμβουλίου θα ενημερώνει για τη δράση του και θα συλλέγει και τα προβλήματα των κατοίκων. Αυτό γίνεται υποτονικά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει αρκετός κόσμος στα χωριά, χωρίς όμως καλή οργάνωση και πάντα κατά περίπτωση. Πρέπει να καταλάβει η δημοτική αρχή ότι η δράση και η αντίδραση λειτουργούν σε δύο πόλους. Πρέπει και αυτή ν’ ακούει τους δημότες.

Δ.R. Τι προτείνει η δική σας παράταξη για όσα κομβικά θέματα εκτιμάτε ότι  αντιμετωπίζουν οι δημότες της Δωρίδας αυτή τη στιγμή;
Γ.Λ. Κατ’ αρχάς για να μην είμαστε μηδενιστές, θα ήθελα να επισημάνω, ότι θεωρούμε και εμείς στη Λαϊκή Συσπείρωση και εγώ προσωπικά, εξαιρετικά θετική έκβαση την ίδρυση και σύσταση του Λιμενικού Ταμείου ως Δημοτικό, στον Αγ. Νικόλαο. Είναι ένα αίτημα χρόνων, που με τη σωστή διαχείριση θα μπορέσει να λύσει τεράστια χρονίζοντα προβλήματα και μετέπειτα να φέρει έσοδα και στα δημοτικά Ταμεία της Δωρίδας.
Ένα από τα κομβικά ζητήματα, στους καιρούς των μνημονίων που ζούμε, είναι  η διατήρηση των δημοτικών τελών σε σταθερά επίπεδα. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην αύξηση τελών σε οποιονδήποτε τομέα. Ήδη το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί και δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι δημότες. Κάθε χρόνο τίθεται σαν θέμα. Ευτυχώς τα τελευταία δύο δεν έχουν υπάρξει αυξήσεις.
Τώρα όσον αφορά στο μείζον –για την δημοτική αρχή- θέμα των αντισταθμιστικών τελών για τη χρήση του Μόρνου, αυτό είναι μια παλιά ιστορία, για την οποία εδώ και δεκαετίες δεν έγινε ποτέ κατορθωτό να διεκδικηθούν αντισταθμιστικά με σοβαρό τρόπο. Η χρήση του Μόρνου από μια εταιρεία όπως η ΕΥΔΑΠ, δεν στερεί μόνο το νερό από τα χωριά μας, δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων, μεγαλώνουν οι αποστάσεις περιμετρικά της λίμνης, απομακρύνονται οι παραγωγικές – κτηνοτροφικές μονάδες πέριξ της λίμνης. Η ίδια η ΕΥΔΑΠ θα έπρεπε να έχει φροντίσει να έχει φτιάξει βιολογικό καθαρισμό για τα χωριά γύρω από τη λίμνη, αλλά γιατί μια εταιρεία να λειτουργήσει με αυτή τη λογική; Και ιδού το ερώτημα που τίθεται και τώρα που η ΕΥΔΑΠ μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ. Εάν πετύχεις τώρα αντισταθμιστικό από ιδιωτική εταιρεία, δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι αυτό θα είναι μέρος από τα κέρδη της και δεν θα το μετακυλήσει στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενημερωθεί από τον υπουργό κ. Κουρουμπλή ότι έχει ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει το τέλος αντιστάθμισης από την ΕΥΔΑΠ, που υποτίθεται ότι διασφαλίζει ότι αυτό θα λαμβάνεται όποιο καθεστώς και εάν υπάρχει στο μάνατζμεντ της εταιρείας. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί, δεν ξέρουμε πότε και αν θα κατατεθεί, ειδικά τώρα που επεξεργάζονται και σχέδια ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος. Επαναλαμβάνω, το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι επιβάλλει και στον ιδιώτη τέλος αντιστάθμισης, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε όταν μιλάμε για ιδιωτικές επιχειρήσεις, κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί.

Δ.R. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και με βάση τις αλλαγές που προωθούνται στους Καλλικρατικούς δήμους, ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Γ.Λ. Τι προάλλες στον Βόλο στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου για το νέο Καλλικράτη, οι τοπικοί παράγοντες, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα οξύμωρο σχήμα, καθώς ενώ παραβρισκόταν και ο αρμόδιος υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, ουσιαστικά συζητούσαμε χωρίς πλάνο, χωρίς βάση, καθώς δεν διευκρινίστηκε από κανέναν ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης για τον νέο Καλλικράτη.
Ο δήμαρχος, Καπεντζώνης, έκανε μια εναλλακτική πρόταση για αυτόνομη λειτουργία των μικρών δήμων σε σχέση με τους μεγαλύτερους, λόγω διαφοροποιημένων αναγκών. Αν και αυτό ενέχει μεγάλη αλήθεια, υπάρχει κίνδυνος σε αυτήν την πρόταση να δημιουργηθεί «διάσπαση» της ΚΕΔΕ σε δύο ταχύτητες και έτσι να καταλήξουμε όντως με δήμους δύο ταχυτήτων.  Πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουμε κάποια από τα καλά στοιχεία αυτής της πρότασης και να τα εντάξουμε στο πλαίσιο της παρούσας λειτουργίας της ΚΕΔΕ. Διασπασμένη η φωνή της τοπικής κοινωνίας δεν θα καταφέρει τίποτα στο μέλλον.

Δ.R. Ένα από τα βασικά ζητήματα της εποχής αφορά και στην προστασία της α’ κατοικίας. Ήδη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητήθηκε ομόφωνα η προστασία της, ενώ και στον δήμο Δελφών υπήρξε παρέμβαση την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα με σχετικό ψήφισμα, που μάθαμε ότι θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ποια νομίζετε ότι θα ήταν η θέση του δ. Δωρίδας σε ανάλογο ζήτημα;
Γ.Λ. Νομίζω πως κανένας δημοτικός σύμβουλος στη Δωρίδα δεν θα ήθελε να βάλει υπογραφή για να πλειστηριαστεί περιουσία δημότη, είτε αυτή είναι μεγάλη είτε μικρή. Πιστεύω ότι είναι για όλους μας κόκκινη γραμμή το θέμα των πλειστηριασμών και νομίζω πως με πολύ συζήτηση, θα μπορούσε να περάσει από το δήμο μας μια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Δ.R. Σε επίπεδο του δήμου μας, υπάρχουν άλλες ενεργές κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες η Λαϊκή Συσπείρωση μιλά, συνεργάζεται, μπορεί να συμπορευθεί στο μέλλον; Τι χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να έχουν κάποιες ευρύτερες συνεργασίες για το καλό του τόπου;
Γ.Λ. Ξέρετε στον δήμο μας, που όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε είναι σχεδόν περιχαρακωμένες οι πολιτικές απόψεις μας εδώ. Όλοι ξέρουμε τι πρεσβεύει ο διπλανός μας. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια της κρίσης υπάρχει όντως αρκετός κόσμος, μονάδες όμως, που αναζητούν διαφορετική πορεία. Εμείς, δεν είμαστε αρνητικοί σε συνεργασία με ανθρώπους που βλέπουν με διαφορετικό πρίσμα την σημερινή πολιτική κατάσταση. Υπάρχει προβληματισμός σε πολύ κόσμο. Αλλά υπάρχει κάτι που συγκρατεί έναν ενεργό άνθρωπο για να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Η συνεργασία είναι δύσκολη. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει παλαιότερες συνεργασίες που δεν απέδωσαν, υπάρχουν πάντα και βαραίνουν τις συνειδήσεις. Πρέπει όμως να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο περισσότερα από τα τοπικά και τα γενικά προβλήματα μπορούμε να λύσουμε.

Δ.R. Σε γενικότερο πλαίσιο, με την ύφεση να συνεχίζει επί μακρόν και τις πολιτικές που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το μνημόνιο, να μην αφήνουν πολλά περιθώρια, ποια εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι τα αναπτυξιακά εργαλεία για τη Δωρίδα;  Ή αντίθετα, εάν δεν υπάρχουν αυτά ως εργαλεία, ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι η στάση του οργανωμένου κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ωφεληθεί ο τόπος;
Γ.Λ. Μια χώρα που δεν μπορεί να παράξει τρόφιμα για να ταΐσει τον πληθυσμό της είναι καταδικασμένη. Μέχρι το 1985 το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών ήταν ισοσκελισμένο και μετά αυτό ανατράπηκε βίαια από την ΕΕ, κάτι που ξεκάθαρα σημαίνειι ότι υπήρχε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για να μας εξαρτήσει από τις εισαγωγές. Σήμερα το μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ειδών διατροφής. Έχουμε δυνατότητες να αναπτύξουμε μονάδες μικρής κλίμακας γεωργικών προϊόντων. Μπορούμε ακόμη να αναπτύξουμε τις πεζούλες, τις γεωργικές μονάδες οικιακής παραγωγής, μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για ανταλλακτικό εμπόριο. Όλα αυτά θα καθιστούσαν τη χώρα μας αυτάρκη ως ένα βαθμό, αλλά είναι εκτός της ευρωπαϊκής λογικής, και γι’ αυτό στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση παγίως μιλάμε για την ανάγκη εξόδου από την ΕΕ. Μόνο έτσι θα υπερκεράσουμε το πρόβλημα και θα ενισχύσουμε την λαϊκή οικογένεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου