Πριν από μια εβδομάδα, η «δεύτερη φορά Αριστερά» αποτίναξε από πάνω της και τις τελευταίες κόκκινες γραμμές για να πάρει την υποδόση που θα οδηγήσει στην... επόμενη δόση, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία... Ξεκάθαρα και χωρίς περικοκλάδες. Και τι έκανε; Έβαλε στον προκρούστη του ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ... το νερό... τον φυσικό πόρο... το μέλλον μας.
Ακόμη και αν στην κυβέρνηση "στρουθοκαμηλίζουν" όμως, περνώντας την τελευταία στιγμή και κατόπιν πολλών πιέσεων νομοθετική ρύθμιση για να διασφαλίσουν -τοποθετώντας το στο μέλλον- τον δημόσιο χαρακτήρα του φορέα διαχείρισης του νερού , η αλήθεια είναι πως απλώς υποτάχθηκαν για ακόμη μια φορά, σε ξένες επιταγές, θάβοντας στην κυριολεξία το πολιτικό τους παρελθόν... και το μέλλον των πολιτών αυτής της χώρας.
Το Κίνημα του Νερού όμως είναι ίσως το πιο δυνατό διεθνώς. Ήδη την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης η πρωτοβουλία SOSτε το Νερό, έκλεισε τη στρόφυγγα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Αρχοντόπουλο να δηλώνει προς τους πολίτες "Σας ευχαριστούμε ολους για τη συμπαράσταση, δε θα σταματησουμε, το νερό θα είναι πάντα στο στόχαστρο , να είμαστε πάντα μπροστά τους". Περίπου 15.000 πολίτες 'μπούκωσαν' με 3,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα τα mails των βουλευτών, συμπαρατασσόμενοι με το κίνημα για Δημόσιο Νερό.
Το ζήτημα του Νερού μας αφορά όλους. Όχι μόνο επειδή μιλάμε για φυσικό πόρο. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που υδροδοτεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Διεκδικούμε σαν δήμος, σαν ευρύτερη περιοχή αντισταθμιστικά οφέλη από τον Δημόσιο Φορέα και δεν καταφέρνουμε εδώ και χρόνια να το πετύχουμε... Πόσω μάλλον ο φορέας από τον οποίο θα διεκδικούμε (λέμε τώρα) να είναι ιδιωτική επιχείρηση... Το θέμα μας αγγίζει άμεσα, σ.σ. η άρδευση του Ελαιώνα σχετίζεται άμεσα με τις όποιες συζητήσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το Κίνημα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού πρέπει να είμαστε ΚΑΙ εμείς.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ - Ας είμαστε η επόμενη!
Και επειδή στο προεκτοράτο Ελλάδα, επικρατεί από τον κόσμο η λογική "δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα", το ΔΩΡΙΣ Radical σταχυολόγησε παρακάτω μερικές μόνο από τις διεθνείς νίκες του κινήματος για Δημόσιο Νερό και σας τις αναφέρει...
1. ΣΥΝΘΗΚΗ ΟΗΕ: Το νερό και η προσωπική και περιβαλλοντική υγιεινή, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τρίπτυχου του ΟΗΕ (νερό επαρκές, σε καλή ποιότητα, προσιτό οικονομικά ακόμα κι αν χρειάζεται να πωλείται κάτω απ’ το κόστος παραγωγής του) και η αντίστοιχη αποχέτευση και διαχείριση λυμάτων, δεν είναι απλώς θέμα στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά ακόμα και απλής επιβίωσης.
2. Επανακρατικοποιήσεις: Μέσα στα τελευταία
χρόνια και υπό το κράτος σοβαρών κινημάτων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των
εταιριών ύδρευσης κι αποχέτευσης, 42 μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο – ανάμεσα
τους, Παρίσι και Βερολίνο – μετά από σοβαρή ζημιά ως προς την τιμή, την
ποιότητα του νερού και την κατάσταση των δικτύων τους, επαναδημοτικοποίησαν το
νερό τους πληρώνοντας κατά κανόνα τεράστιες αποζημιώσεις στις πολυεθνικές του
νερού SUEZ, VEOLIA κ.α.
3. right2water- Κομισιόν: Μετά την κατάθεση το
2013 στην Κομισιόν 2 εκατ. υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού
απ’ όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ με τη
σωστή, με πρωτοβουλία του κινήματος πολιτών right2water, θα έπρεπε να γίνει πανευρωπαϊκό
δημοψήφισμα. Για να το αποφύγει, η Κομισιόν μέσω του τότε Επιτρόπου Εμπορίου
Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι αποσύρει το νερό από τις συμβάσεις παραχώρησης. Σε
ερώτηση Ευρωβουλευτή γιατί παρ’ όλα αυτά
οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ παρέμεναν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η
Κομισιόν είχε απαντήσει – με τη μέγιστη δυνατή υποκρισία! - ότι αυτό αφορά την
(τότε και προφανώς επίσης την τώρα) Ελληνική Κυβέρνηση: Όταν η ίδια αποτελούσε το 1/3 της τρόικας και το ¼
των «θεσμών»…
4. SOSτε το Νερό- Θεσσαλονίκη - Συμβούλιο Επικρατείας: Το Μάιο του 2014 σε
δημοψήφισμα που διεξήγαγαν οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή 215.000 (!)
πολιτών, το 95% ψήφισαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με την αντίστοιχη κίνηση SOSTE το νερό, να κινητοποιεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, με την απόφαση 1906/2014, μετά από προσφυγή κατοίκων της Αθήνας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάσισε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ (άρα και, κατ’ αναλογία, της ΕΥΑΘ) αντιστρατεύεται τα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος σχετικά με την ευθύνη του κράτους για προστασία της υγείας. Για να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας τους ως εταιρείες κοινωφελείς και δημοσίου συμφέροντος, έκρινε ότι θα έπρεπε να παραμείνει στο Δημόσιο τουλάχιστον το 50% συν 1 μετοχή.
Για να είμαστε όμως ξεκάθαροι: Το πέρασμα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο «Υπερταμείο» - το
οποίο, όπως ορίζεται ρητά στον ιδρυτικό νόμο του Μαίου 2016 «δεν ανήκει στο
Δημόσιο ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» και «λειτουργεί σύμφωνα με τους
κανόνες της ελεύθερης αγοράς» - σημαίνει ότι χάνουν τον κοινωφελή χαρακτήρα
τους και την χάριν του δημοσίου συμφέροντος λειτουργία τους. Το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και η ευθύνη που βαραίνει την παρούσα κυβέρνηση είναι τεράστια. Στο β' μέρος του ρεπορτάζ, θα δούμε γιατί υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, τι λέει η πρωτοβουλία SOSTE το νερό και γιατί η Δωρίδα θα βγει διπλά χαμένη από την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου