21/10/16

Δυναμώνει το πανελλαδικό κίνημα προστασίας α' κατοικίας. Πρωτοβουλία της Ουτοπίας σε Δελφούς-Δωρίδα

Ένα από τα βασικά ζητήματα στις κρισιακές εποχές που ζούμε, είναι η προάσπιση των βασικών αγαθών για τα οποία πάσχισαν οι προηγούμενες γενιές και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη δομή και τη βάση της λαϊκής οικογένειας.

Ένα από αυτά, αν μη τι άλλο είναι, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αίτημα που καθίσταται και επίκαιρο και ζωτικής σημασίας στα χρόνια των μνημονίων, με τις κυβερνήσεις που τα έχουν ψηφίσει -συμπεριλαμβανομένης σαφώς και της παρούσας- να μην δείχνουν την παραμικρή ευαισθησία απέναντι στον κίνδυνο "αμερικανοποίησης" (όταν προ 20ετίας ο μέσος Αμερικανός πολίτης έχανε την πρώτη κατοικία που με δάνεια είχε αποκτήσει, λόγω της ομολογιακής κρίσης που είχε ξεσπάσει στα μεγάλα funds που στήριζαν/στηρίζονταν μέχρι τότε οι δανειολήπτες).

Το κίνημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο τον τελευταίο χρόνο που οι πλειστηριασμοί πληθαίνουν. Κάθε Τετάρτη σε πολλά σημεία της χώρας λαμβάνουν χώρα πραγματικές "μάχες" και πλειστηριασμοί ακυρώνονται, κάτω από την λαϊκή πίεση. Το κίνημα αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθεί με κάθε τρόπο. Παραδοχή που φαίνεται να γίνεται αντιληπτή και από τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μόλις προχθές (19/10) όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησαν ΟΜΟΦΩΝΑ, την προστασία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και οι περιουσίες τους πλειστηριάζονται. Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος υπέβαλε η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ζητώντας «την απόσυρση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής ιδιοκτησίας και τη νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και εργατικών οικογενειών».

Αντίστοιχες κινήσεις έχουν κινηθεί και στην περιοχή μας, με την "Ουτοπία", Δομή Αυτοοργάνωσης και Αλληλεγγύης, να παρεμβαίνει την ίδια ημέρα στο δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, ζητώντας να συζητηθεί σχετικό ψήφισμα, ώστε οι Δήμοι Δελφών, αλλά και Δωρίδας (που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα) να πάρουν απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Για την πρωτοβουλία έχουν ενημερωθεί με πρωτοκολλημένο έγγραφο σειρά τοπικών φορέων με κυριότερο το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, ενώ πλήθος μεμονωμένων πολιτών ήδη υπογράφουν μαζικά το σχετικό ψήφισμα, που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα Avaaz.

Τα αντανακλαστικά του κόσμου όσον αφορά στην προστασία της βασικής δομής της ελληνικής μικρομεσαίας οικονομίας, που είναι η ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, φαίνεται να είναι οξυμένα και η συμμετοχή αναμένεται να είναι μαζική τόσο στο δήμο Δελφών, όσο και στο Δήμο Δωρίδας.
Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος, αλλά και την φόρμα υποβολής της υπογραφής μπορείτε να βρείτε εδώ  
(https://secure.avaaz.org/el/petition/PROS_TA_DIMOTIKA_SYMVOYLIOA_DIMOY_DELFON_DORIDAS_LIPsI_APOFASIS_GIA_TIN_PROSTASIA_TIS_KATOIKIAS_TON_DIMOTON/?szzlsib)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου