7/3/17

Συνεντεύξεις Radically_ ΟΥΤΟΠΙΑ. Το κίνημα για την α' κατοικία μπορεί να συσπειρώσει την αντίδραση. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο πανελλαδικός συντονισμός ενάντια στους πλειστηριασμούς α' κατοικίας που μόλις ξεκίνησε να οργανώνεται (και του ευχόμαστε να παραμείνει ανεξάρτητος και κομματικά 'ελεύθερος') ολοκλήρωσε την περασμένη Παρασκευή 3 Μαρτίου μια πρωτοβουλία διαμαρτυρίας για το νέο νομοσχέδιο περί ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αύριο 8 Μαρτίου θα συνεδριάσει εκ νέου για νέες πρωτοβουλίες. 

Το ΔΩΡΙΣ Radical μίλησε με την εκπρόσωπο του κινήματος ΟΥΤΟΠΙΑ που δραστηριοποιείται σε Δελφούς-Δωρίδα, Ντίνα Λύτρα για την σημασία ανάπτυξης ενός συνολικού κινήματος προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ηχητικό βίντεο που "έπαιξε" στην εκπομπή Radical Διαδρομές την Κυριακή 5 Μάρτη εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=QwwqmC2tw2w&feature=share) από το Youtube Channel του ΔΩΡΙΣ Radical.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη.

ΔΩΡΙΣ Radical_ Σε ποια φάση βρίσκεται το κίνημα κατά των πλειστηριασμών της α' κατοικίας; Πώς θα παλέψει τις ρυθμίσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;
NΤ. Λ. Κάθε εβδομάδα , κάθε Τετάρτη ,το κίνημα κατά των πλειστηριασμών δίνει το δυναμικό, αγωνιστικό παρών  σε κάθε Ειρηνοδικείο, για να αποτρέψει την διενέργεια πλειστηριασμών από τις τράπεζες και το κράτος όπου επιχειρούν το ξεπούλημα της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Το κίνημα υπερασπίζετε, το  αναφαίρετο δικαίωμα της στέγης χιλιάδων συμπολιτών μας  που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τις βάναυσες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στην χώρα μας εδώ και 7 χρόνια.
Είναι πρόκληση να συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί όταν η προστασία των δανειοληπτών με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφήνει πολλές περιπτώσεις οφειλετών ακόμα και για δάνεια πρώτης κατοικίας έρμαια στις τράπεζες. Με την ψήφιση δε του «Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών» καθιστάν 100 % ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ έναντι των δανειοληπτών όταν αυτές έχουν  ανακεφαλαιοποιηθεί επανειλημμένα με εκατοντάδες δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για οφειλές προς το Δημόσιο (Δήμους, Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία κλπ), που έχουν διογκωθεί εξαιτίας της φοροεπιδρομής που εξαπολύθηκε στην επταετία των Μνημονίων, την ίδια στιγμή που οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών τις οποίες κατάγγελλε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση εξακολουθούν να ισχύουν. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών έχει συγκροτηθεί για να βάλει φραγμό σ’ αυτήν ακριβώς την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνεχίζει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας για να αποπληρωθεί το ληστρικό χρέος προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Οι εντολοδόχοι της «τρόικας» γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πλειστηριασμοί και ο σχεδιασμός τους για κατασχέσεις είναι ένα ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις κι οι εκατοντάδες διαδηλωτές των Ειρηνοδικείων ενάντια στους πλειστηριασμούς, πολύ σύντομα μπορούν να γίνουν χιλιάδες στους δρόμους αμφισβητώντας συνολικά την πολιτική τους.  
Αυτό τους φοβίζει και μπροστά  σε αυτό το ενδεχόμενο φέρνουν  το νομοσχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όπου ο οφειλέτης θα χάνει την περιουσία του με ένα κλικ. Χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει άμεσα με την παρουσία του πώς έγινε η διαδικασία και αν τελικά βρέθηκε υπερθεματιστής
Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένας: να ξεμπερδεύει με το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς που έχει απλωθεί σε κάθε Ειρηνοδικείο και έχει οδηγήσει στο άμεσο αποτέλεσμα, να μην πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός λαϊκής περιουσίας Ταυτόχρονα εξαπολύεται μια επίθεση κατασυκοφάντησης του κινήματος από τα διάφορα κυβερνητικά και καθεστωτικά παπαγαλάκια, από τα κάθε λογής κοράκια που περιμένουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην αγωνία και την απόγνωση των οφειλετών. Τέτοιου είδους κριτική ( ότι τάχα προστατεύουμε βιλάρες με πισίνες) ασκήθηκε και στην ΟΥΤΟΠΙΑ με μοναδικό σκοπό την αποδυνάμωση της κίνησης.   Όσο κι αν επιμένουν τα non-papers του Μαξίμου ότι οι πλειστηριασμοί που διενεργούνται αφορούν τους …πλούσιους, η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα επιχειρούνται πλειστηριασμοί που κατά βάση αφορούν λαϊκές κατοικίες, μικρά γραφεία, μαγαζιά και αποθήκες και όχι οικοδομικά συγκροτήματα ή εγκαταστάσεις εργοστασίων και μεγάλων επιχειρήσεων για την ικανοποίηση δεδουλευμένων εργατών ή για αποζημιώσεις λόγω απολύσεων.
Τώρα πώς θα παλέψουμε τις ρυθμίσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;
Σε όλους αυτούς , τους απαντάμε.
Δεν θα τους περάσει. Το κίνημα θα δυναμώσει, θα απλωθεί παντού  και θα το βρουν μπροστά τους σε κάθε στάδιο αλλαγής της νομοθεσίας, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας, από το Υπουργείο, τη Βουλή, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, τα συμβολαιογραφεία, μέχρι το κάθε σπίτι που θα βγαίνει σε πλειστηριασμό. Αν εφαρμοσθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το επόμενο στάδιο θα είναι οι εξώσεις. Εμείς θα είμαστε εκεί ανθρώπινη ασπίδα προστασίας. Αποφασισμένοι ότι κανένας δεν θα πάθει αυτό που βλέπαμε να διαδραματίζετε σε γείτονα χώρα. Το κίνημα μας είναι η απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η κινητοποίηση, η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση ενάντια στις προσπάθειες κατακερματισμού, εξατομίκευσης, παθητικοποίησης που επιχειρούν να επιβάλλουν στα λαϊκά στρώματα της χώρας μας.

ΔΩΡΙΣ Radical_  Πως μπορεί όλη η προσπάθεια να συντονιστεί πανελλαδικά, ώστε σε μια περίοδο υποστολής των κοινωνικών αγώνων να αναχθεί αυτός σε κομβικό;
NΤ. Λ. Μα είδη κάτι έχει ξεκινήσει πανελλαδικά. Με δημόσιο κάλεσμα της Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση   από συλλογικότητες  αλλά και  ανένταχτους  πολίτες στις 9.2.2017 στο  artGarage  με σκοπό τον προγραμματισμό και τον συντονισμό , κοινών δράσεων ενάντια στους σχεδιαζόμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς . Στη συνέλευση αυτή, αποφασίστηκε σαν πρώτο βήμα μια από κοινού παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την Παρασκευή 3 Μάρτη, ώρα 17.00 και διαμαρτυρία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (Λεωφ. Μεσογείων 96, έναντι πάρκου χωροφυλακής) προσυγκέντρωση Λεωφ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας .
Με σύνθημα :
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Να τονίσω εδώ, ότι παρέστησαν πάνω από 25 κινήματα που συμμετέχουν και έχουν δράσεις κατά των πλειστηριασμών από πολλές περιοχές  όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά  και αρκετοί ανένταχτοι .
Το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, είναι ένα  ποτάμι που όλο και φουσκώνει, στέλνει κάθε Τετάρτη μήνυμα ξεκάθαρο «κάτω τα χέρια από τις ζωές μας» Είναι ανάγκη των καιρών κόντρα σε αυτή την  ηττοπάθεια που έχει καταβάλει κάποιους και τους έχει καθηλώσει στην αδράνεια και στην απραξία . Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά μόνο ο αποφασιστικός, αδιαπραγμάτευτος, ανυποχώρητος αγώνας
Όλοι στο δρόμο, όλοι στον αγώνα.
Ένα  χρέος μόνο αναγνωρίζουμε εμείς . Το χρέος της ανατροπής.

ΔΩΡΙΣ Radical_   Ποιός ο ρόλος της Ουτοπίας στο συγκεκριμένο θέμα; Είναι αυτό που λέμε το 'κοινωνικό κίνημα' της περιοχής μας;
NΤ. Λ. Συνήθως τα κινήματα εκδηλώνονται σε περιόδους ραγδαίων μεταβολών και πολλές φορές συμβάλλουν στην κοινωνική αλλαγή .Σήμερα  βιώνουμε  σαν κοινωνία με την εφαρμογή των μνημονίων μια ραγδαία μεταβολή ,αφού η εφαρμογή τους, εξαθλίωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, στέρησε από τη νεολαία κάθε προοπτική εργασίας, εκποίησε τον δημόσιο πλούτο και τη δημόσια περιουσία, αύξησε τις στρατιές των ανέργων, συρρίκνωσε την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια.
Όλα αυτά ,  έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε δραματική μείωση εισοδημάτων, αδυναμία πληρωμών , ανεργία και απόγνωση. Βασικός πυλώνας του κοινωνικού κινήματος είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι παθητικοί θεατές της ζωής και των προβλημάτων της, αλλά προσπαθούν ενεργά να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας. Όπως μεγάλη σημασία έχει  και η ανάληψη της συλλογικής δράσης όπου τα άτομα συνεργάζονται συνειδητά και νιώθουν ότι μετέχουν σε ένα κοινό εγχείρημα.
Στην ΟΥΤΟΠΙΑ βαδίζουμε αισιόδοξα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και δίνοντας την μάχη για την επιβίωση, αντιστεκόμενοι. Δεν θα κλειστούμε στα σπίτια μας περιμένοντας «δειλά, μοιραία και άβουλα» να έρθουν να μας  πάρουν ότι μας έχει απομείνει. Ονειρευόμαστε να βάλουμε το λιθαράκι μας,  για να αλλάξουμε την καταστροφική πορεία που έχουν αποφασίσει οι «εφιάλτες»  για μας ,χωρίς εμάς με το να παραδώσουν την χώρα μας και τον ελληνικό λαό στα χέρια των διεθνών τοκογλύφων . Αγωνιζόμαστε για την ανάταση της χαμένης αξιοπρέπειας, της εμπιστοσύνης και του αυτοσεβασμού μας. Λειτουργούμε στα πλαίσια της έμπρακτης  αλληλεγγύης  που στηρίζεται σε ισότιμες σχέσεις αλληλοβοήθειας και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων και δεν φοβόμαστε να έρθουμε σε ρήξη με το σύστημα που φτωχοποιεί, δημιουργεί ανέργους, αστέγους, μετανάστες, συντηρεί πολέμους, δημιουργεί πρόσφυγες, αλλά μετά δίνει ψίχουλα για να τους περιθάλψει.

ΔΩΡΙΣ Radical_   Σε τι καλεί η Ουτοπία τον κόσμο αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών α κατοικίας; Πόσο θα βοηθήσουν τα θετικά ψηφίσματα των δήμων Δελφών - Δωρίδας;
NΤ. Λ. Τα θετικά ψηφίσματα των δήμων Δελφών και Δωρίδας , έχουν την αξία τους. Όπως μεγάλη αξία έχουν και οι αποφάσεις που έχουν πάρει  το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας,  το σωματείο εργαζομένων Γ.Ν Άμφισσας και Κέντρων Υγείας,  καθώς και το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών Φωκίδας. Όλα αυτά ενισχύουν το κίνημα. Σηματοδοτούν  την κοινωνική αντίδραση. Ας φανταστούμε  αν αυτή την απόφαση την είχαν πάρει όλοι οι Δήμοι το κρίσιμο μέγεθος που θα υπήρχε απέναντι σε αυτούς που νομοθετούν. Φυσικά θα βοηθούμε ακόμα περισσότερο την ημέρα των πλειστηριασμών να υπήρχε και η παρουσία του Δημάρχου ή των δημοτικών συμβούλων στην αποτροπή του πλειστηριασμού.
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Καλούμε κάθε συμπολίτη μας, αλλά και τις άλλες συλλογικότητες να  ενεργοποιηθούμε, να συντονιστούμε να συμπράξουμε  σε ένα  κοινό, ανυποχώρητο αγώνα ,χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς ξεπουλήματα και διαπραγματεύσεις, «για το μοίρασμα της φτώχειας μας», για το κοινό συμφέρον με έργα !!!
Ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να συσπειρώσει όλο και περισσότερους, καθέναν που θέλει να μετουσιώσει την οργή για όλα αυτά που σε βάρος μας γίνονται σε δράση για την ανατροπή τους, χωρίς αυταπάτες κι αναμονές, επίδοξους σωτήρες κι αναθέσεις.
Δεν τους φοβόμαστε - Δεν υποτασσόμαστε - Οργανωνόμαστε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου