4/4/17

Οι δύο όψεις της...οικονομίας_ Γρήγορη έναρξη νέας εταιρείας ανακοίνωσε το ΥΠΑΝ - 8.500 λουκέτα στην αγορά στο τρίμηνο

"Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, απλουστεύεται άμεσα η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων στον, κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, τομέα μεταποίησης τροφίμων και ποτών". Η είδηση μας ήρθε από το γραφείο του βουλευτή μας, κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου και είναι μια κατ' αρχήν θετική είδηση...αν δεν διαβάζαμε δυστυχώς την ίδια ακριβώς ημέρα, για το λουκέτο 8.500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω μη βιωσιμότητας, που μάλλον δεν ήταν η "χρονοβόρα" διαδικασία σύστασης που τις οδήγησε στο λουκέτο.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται συγκεκριμένα πως "οι δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων και ποτών εντάσσονται στο καθεστώς γνωστοποίησης του νόμου 4442 που ψηφίστηκε τέλος του 2016 και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση προς τη διοίκηση για την έναρξη της επιχείρησης.  Πλέον, τα δικαιολογητικά δεν προσκομίζονται. Τα κρατά η επιχείρηση στο αρχείο της και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στις ελεγκτικές αρχές. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ένα σύστημα ουσιαστικών ελέγχων στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης, μετά την έναρξη και όχι πριν όπως γινόταν μέχρι τώρα, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών. Κατοχυρώνεται έτσι μία απλή, γρήγορη και οικονομική διαδικασία αδειοδότησης που επιτρέπει την ταχύτατη έναρξη μίας οικονομικής δραστηριότητας, εκεί που πριν χρειάζονταν κατά μέσο όρο 30 ημέρες, ενώ απελευθερώνεται το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό από τη δημόσια διοίκηση που θα ελέγχει και θα επιβάλει την τήρηση του νόμου και των κανονισμών κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων."

Και όχι, δεν θα είμαστε περίεργοι αυτή τη φορά... Είναι όντως μια απαραίτητη πρωτοβουλία που μάλιστα άργησε πολλά χρόνια. Το πρόβλημα ωστόσο, είναι αλλού και όχι (μόνο) στο ότι κάθε μικρομεσαίος που θα ήθελε να ανοίξει μια επιχείρηση, απογοητευόταν από το γραφειοκρατικό βουνό που είχε να αντιμετωπίσει. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα "βουλιάζει" από τα λουκέτα, όχι από το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά από την πολυνομία, από τον φορολογικό παραλογισμό που αντιμετωπίζει, από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά -όταν δεν έχει αγοραστική δύναμη το νοικοκυριό δεν είναι δυνατόν να στηρίξει τα μικρομεσαία μαγαζιά με αγορές- και κυρίως από την έλλειψη προοπτικής στο μέλλον...Γιατί τέτοιου είδους "διευκολύνσεις", αφορούν δυστυχώς κυρίως την "μεγάλη" επιχειρηματικότητα που έχει την δυνατότητα επενδύσεων και όχι τους μικρομεσαίους, την πάλαι πότε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου