20/4/17

Το έργο του φράγματος Τολοφώνα φαίνεται να ανακινεί η ΠΕ Φωκίδας

Το θέμα της ένταξης του έργου του φράγματος Τολοφώνα στο ΠΑΑ, φαίνεται ότι επανακινείται, καθώς όπως μας ενημέρωσε με σχετικό δελτίο Τύπου, το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ευ. Κατσαγούνου, στις 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, αναφορικά με το θέμα, με τη συμμετοχή και του δήμου Δωρίδας, φυσικά που τον αφορά άμεσα.

Στην επίσημη ενημέρωση, αναφέρεται ότι θέμα της συνάντησης ήταν η εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης στο ΠΑΑ 2014-2020 του έργου «Κατασκευή Ταμιευτήρας Τολοφώνας στη θέση Χάρμισκο και  αρδευτικού δικτύου». Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνει στο δελτίο τύπου του ότι "σε προσωπικές του επαφές με τις πολιτικές και υπηρεσιακές αρχές του Υπ. Α. Α. και ανεξαρτήτως της επιλεξιμότητας του έργου, καθώς και με Υπηρεσιακά του σημειώματα, έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα της αναγκαιότητας της κατασκευής του έργου αυτού", προκαλώντας εύλογα ερωτήματα, καθώς το έργο προφανώς και είναι αναγκαίο, και αντιστοίχως προφανώς το ζητούν παγίως όλοι οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας, ανεξαρτήτως πολιτικής προσέγγισης, αλλά παραμένει στα χαρτιά σχεδόν μια δεκαετία...

Και για να υπενθυμίσουμε, για όσους έχουν πιθανώς λησμονήσει, το έργο λιμνάζει ήδη από το 2009, με τις ελπίδες της τοπικής κοινωνίας να έχουν αναπτερωθεί το 2012, όταν και τότε με αντίστοιχες κινήσεις το έργο θεωρητικά είχε ενταχθεί στο ΠΑΑ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, παίρνοντας μάλιστα και καθορισμένο ποσό προϋπολογισμού (λίγο παραπάνω από 10.000.000 ευρώ), που... χάθηκε κάπου στην πορεία. Αυτή τη στιγμή, το έργο δεν γνωρίζουμε εάν θα αποτελέσει ένα από τα επιλέξιμα του υπουργείου. Η συζήτηση και η προσπάθεια -προφανώς- δεν έχει φτάσει σε ώριμο σημείο ακόμη, και επαναλαμβάνεται εξ' αρχής, με την ΠΕ Φωκίδας να έχει ακολουθήσει ωστόσο, τη θεσμοθετημένη διοικητική διαδικασία και να έχει αποστείλει ήδη δελτίο πρότασης έργων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που έχει την αρμοδιότητα της συγκέντρωσης και ομαδοποίησης των έργων αυτών, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις για το Π.Α.Α 2014-2020 (ΌΤΑΝ δημοσιευτεί η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το αντίστοιχο μέτρο). Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο δελτίο αυτό με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 12.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου