12/4/17

Αποκλειστικό Radically_ Συνέδριο ΕΕΔΕ: Αφήστε την Αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη και υπόκειται σε έλεγχο από αυτόν, πρέπει να μεταφερθούν περισσότερες αρμοδιότητες και περισσότεροι πόροι. Στο βασικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε το 2ο ετήσιο Συνέδριο του Τομέα Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΤΟΜΔΔΑ) της  Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα «Για περισσότερη και καλύτερη Αυτοδιοίκηση».  Το ΔΩΡΙΣ Radical ήταν εκεί και επισημαίνει την σημασία που έδωσαν όλοι οι παριστάμενοι αυτοδιοικητικοί στην ανάγκη αυτονομίας και καλύτερης χρηματοδότησης των Δήμων, στον αντίποδα δηλαδή του νέου διαχειριστικού σχεδίου που ετοιμάζεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, έθεσε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης, δηλαδή της απόκτησης ιδίων πόρων απευθείας από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, αναλόγως των ευθυνών που επωμίζονται, καθώς και το θέμα των Μητροπολιτικών Διοικήσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο συγκεντρωτισμός «βλάπτει πολύ σοβαρά την ευημερία του κράτους», επισήμανε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας για την Πολυπεπίπεδη Διακυβέρνηση, και τόνισε την αναγκαιότητα διακριτών επιπέδων ευθυνών και αξιολόγησης των δομών, που προϋποθέτει την ξεκάθαρη περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους.

Η περισσότερη και καλύτερη Αυτοδιοίκηση  είναι η ουσία και ο τρόπος να βγούμε από την κρίση, είπε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Πρέπει, συνέχισε, να επιτρέψουμε στην Αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της. Παιδεία, Υγεία, Τουρισμός και πολλοί άλλοι είναι οι τομείς στους οποίους η Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να δώσει λύσεις χωρίς γραφειοκρατία, αλλά και να δημιουργήσει. Το κεντρικό κράτος δεν γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζονται άμεσα αποφάσεις για περισσότερες και ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση.


Σε τέσσερις κύκλους προβλημάτων αναφέρθηκε ο Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης: Στο εκλογικό σύστημα που απασχολεί τους τελευταίους μήνες την Αυτοδιοίκηση, τη χρηματοδότηση, τη διάρθρωση και τη χωροταξική δομή των ΟΤΑ και στα προβλήματα που αφορούν την εσωτερική τους οργάνωση, από τους οποίους οι τρεις πρώτοι έχουν και συνταγματικό ενδιαφέρον. Τόνισε ότι, δεν λύνονται ως δια μαγείας με συνταγματική αναθεώρηση τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης ή του κράτους. Ως προς τις συνταγματικές αλλαγές που άπτονται της ΤΑ μεγαλύτερη σημασία έχει να δούμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις, υποστήριξε ο καθηγητής, αφού οι ουσιαστικές αλλαγές δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση για να γίνουν, ενώ ο διάλογος που έχει ξεκινήσει βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Στο ακανθώδες ζήτημα του εκλογικού συστήματος, έχουν υποστηριχθεί τις τελευταίες εβδομάδες με ιδιαίτερη ένταση διιστάμενες απόψεις, με μεγάλο μέρος των αιρετών να θεωρεί την υιοθέτηση της απλής αναλογικής casus belli για τους ΟΤΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου