28/4/17

Ανώτατο όριο θητείας για τους Αυτοδιοικητικούς προτείνει ο Σκουρλέτης. Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Για θέσπιση ανωτάτου ορίου θητειών για τους αιρετούς των ΟΤΑ κάνει λόγο -λίγο πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής- ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Σε συνέντευξή του αναφέρει πως το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση θητειών, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε θητείας: δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία.
Ένα από τα ζητήματα στα οποία καλεί σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση (;) ο εν πολλοίς...αντιπολιτευόμενος υπουργός, είναι αυτό των αιώνιων συμβασιούχων. Επισημαίνει πως "η κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα των συμβασιούχων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και τους δήμους και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες", χωρίς να διευκρινίζει πάντως τι είδους λύση θα μπορούσε να είναι αυτή, πέραν της μονιμοποίησης (σ.σ. την ώρα που τα μνημόνια που υπογράφει η κυβέρνηση, πιέζουν για απολύσεις και όχι μονιμοποιήσεις δημόσιων λειτουργών)...
Στην συνέντευξή του, λοιπόν, στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λήψης αποφάσεων από την δημοτική αρχή που δεν θα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, ενδεχομένως μια παράταξη να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο ακόμα κι αν λαμβάνει ποσοστό άνω του 45%, ενώ θα προωθηθούν ασφαλιστικές δικλείδες «έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσλειτουργίες στα ζητήματα των αποφάσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς των δήμων που μπορεί να έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό, με το πρόγραμμα τεχνικών έργων κτλ.».
Παράλληλα, σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ολιγόμηνης επιμήκυνσης της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας, καθώς αν καθιερωθεί η έναρξη της αυτοδιοικητικής περιόδου από την 1η Ιανουαρίου αντί για την 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει ένα ολόκληρο εξάμηνο αναμονής από τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
Οι τελικές θέσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη αναμένεται να κατατεθούν τον Ιούνιο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου