22/10/17

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία σε παμφωκική κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Άμφισσα- Να μην καταργηθεί κανένα ολιγομελές τμήμα στα Λύκεια της Φωκίδας

Χρειάστηκε μια εβδομάδα αναμονής, ψευδών –όπως αποδεικνύεται- διαβεβαιώσεων μέσα στις κλειστές πόρτες του υπουργείου Παιδείας, ένας απών –ακόμη μια φορά- τοπικός βουλευτής και στον αντίποδα μια Περιφέρεια με ανοιχτά αυτιά, και μια τοπική κοινωνία που από την κορυφή της –δημοτική αρχή- έως τους άμεσα ενδιαφερόμενους  -τους μαθητές της γ’ Λυκείου- είναι αποφασισμένη να αντιδράσει στο άδικο, ώστε να ξεσηκωθεί σύσσωμος ο νομός.
Κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Ιτέα την Παρασκευή, η ΕΛΜΕ Φωκίδας, καλεί σε Παμφωκική Κινητοποίηση, Στάση Εργασίας και συγκέντρωση καθηγητών-μαθητών – γονιών στην Άμφισσα, για αύριο Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ενάντια στην υποβάθμιση των περιφερειακών σχολείων της Φωκίδας. Αφορμή, η ενημέρωση των μαθητών στα Γενικά Λύκεια Ευπαλίου, Ιτέας, Γαλαξιδίου, πως είναι οριστική η  απόφαση του υπ. Παιδείας για κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων Κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες.
Η τοπική κοινωνία της Φωκίδας δείχνει τα αγωνιστικά αντανακλαστικά της, αντιδρώντας κυριολεκτικά από την… βάση προς την κορυφή. Στο πλευρό  των μαθητών, τα 15μελή Σχολικά Συμβούλια (αναδημοσιεύουμε παρακάτω την επιστολή του 15μελούς του Λυκείου Ευπαλίου προς τον υπουργό Παιδείας), οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων –που ήδη έχουν αντιδράσει φτάνοντας το θέμα ψηλά, ενώ αρκετοί τοπικοί φορείς, πολιτικές παρατάξεις της Περιφέρειας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, αλλά και τοπικά αθλητικά σωματεία –όπως ο Απόλλωνας Ευπαλίου- θέτουν εαυτόν στο πλευρό των μαθητών, καλώντας σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ: «Όχι άλλες περικοπές, όχι άλλη εξοικονόμηση χρημάτων εις βάρος των αναγκών μας, να λειτουργήσουν τα σχολεία στις κωμοπόλεις τόπου μας. 
Διεκδικούμε να μην κλείσουν τα τμήματα κατεύθυνσης στα Λύκεια της Δεσφίνας, της Ερατεινής και του Ευπαλίου. Διεκδικούμε να έχουν την δυνατότητα οι μαθητές να πάνε σχολείο στον τόπο τους .
Να μην κλείσει κανένα ολιγομελές τμήμα στο νομό μας
ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ 
ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!
Η ΕΛΜΕ Φωκίδας για να διευκολύνει την κινητοποίηση και να δείξει την αντίθεσή της στα κλεισίματα και την υποβάθμιση των σχολείων προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας στα σχολεία της Φωκίδας. Θα υπάρξουν λεωφορεία για την μετακίνηση και συμμετοχή στην συγκέντρωση και πορεία».
 Από την πλευρά της η τοπική ομάδα του Απόλλωνα Ευπαλίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει «H Διοίκηση του Απόλλων Ευπαλίου και η ομάδα στηρίζει  τον αγώνα των μαθητών του Λυκείου μας ενάντια στην απόφαση για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων του Λυκείου Ευπαλίου, Γαλαξιδίου και Δεσφίνας και συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Φωκίδας στις 12.30 στην Άμφισσα. Αναχώρηση από την Κεντρική Πλατεία Ευπαλίου στις 11.00 το πρωί με πούλμαν της ΕΛΜΕ Φωκίδας».
 


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΟΝΕΙΣ – ΜΑΘΗΤΕΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ στην Άμφισσα, τη ΔΕΥΤΕΡΑ 23/10/2017, στις 12.30μ.μ, στον κόμβο εισόδου της πόλης




Σας παραθέτουμε την επιστολή του 15μελους Λυκείου Ευπαλίου όπως στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας 


«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας σχετικά με την απόφαση που πήρατε για την κατάργηση του τμήματος της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής του Λυκείου μας και να σας παρακαλέσουμε θερμά να επανεξετάσετε την απόφασή σας για τα ολιγομελή τμήματα.

Θεωρούμε πως θα ήταν δίκαιο να λάβετε υπόψη σας πως τα σχολεία των αραιοκατοικημένων επαρχιακών περιοχών όπως και το δικό μας – απαρτίζονται ούτως ή άλλως από ολιγομελή τμήματα μαθητών και οι αποστάσεις που διανύουμε καθημερινά είναι χρονοβόρες. Ο διαθέσιμος χρόνος έτσι για τη μελέτη μας είναι περιορισμένος. Η εκδοχή αλλαγής σχολείου, που προτείνετε, είναι λοιπόν, πρακτικά αδύνατη καθώς το κοντινότερο Λύκειο (ΓΕΛ Ερατεινής) απέχει 40 χιλιόμετρα από το δικό μας. Κατανοείτε, επομένως , πως η καθημερινή μεταφορά των παιδιών εκεί απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλά και κόστος. Θα είναι αρκετά δαπανηρό για το Υπουργείο. Σ΄αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως η ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής παρακολουθεί τα μαθήματα σε συνδιδασκαλία με την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι οποίες λειτουργούν – ευτυχώς – κανονικά στο Λύκειό μας και οι επιπλέον μόνο απαιτούμενες διδακτικές ώρες είναι τρεις την εβδομάδα για το μάθημα των Αρχών της Οικονομικής Θεωρίας. Γεγονός που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά σε μεγάλο ποσοστό το Υπουργείο όσο η καθημερινή μεταφορά των μαθητών.

Ακόμη, το γεγονός ότι διαμένουμε στην επαρχία δεν αναιρεί το δικαίωμά μας στην μόρφωση, στην εύκολη πρόσβαση στο χώρο του σχολείου, στην ελεύθερη επιλογή μας όσον αφορά στο θέμα της Ομάδας Προσανατολισμού.

Είναι παράλογο να πιστεύετε πως μπορεί ένας υποψήφιος – που έχει ξεκινήσει προετοιμασία για τον «Γολγοθά» των Πανελλαδικών εδώ και ενάμιση χρόνο- είναι εύκολο να επιλέξει άλλη Ομάδα Προσανατολισμού μόλις οκτώ μήνες πριν από την έναρξη των εξετάσεων και αυτή η εκδοχή λοιπόν, που προτείνετε είναι αδύνατοννα εφαρμοστεί. Έτσι η απόφασή σας αυτή διαιωνίζει την κοινωνική ανισότητα και αδικία ανάμεσα στα επαρχιακά σχολεία, όπως το δικό μας και σ΄εκείνα των μεγαλουπόλεων. Θα επιθυμούσαμε ίση μεταχείριση καθώς δεν ζητήσατε ποτέ από μαθητή ενός τέτοιου σχολείου κάτι ανάλογο όπως τώρα απαιτείται από κάποιον του δικού μας.

Σκεφτείτε πως αυτή σας η απόφαση στην εποχή της οικονομικής κρίσης δεν προσφέρει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά που εναποθέτουν τις ελπίδες τους μόνο στο σχολείο, όπως αρκετοί μαθητές του σχολείου μας, για την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και σ΄εκείνα που απολαμβάνουν και επιπλέον εξωσχολικά φροντιστηριακά μαθήματα. Οι πολιτικοί, βέβαια, διαρκώς στηλιτεύετε την παραπαιδεία αλλά με ενέργειες σαν αυτή την ενισχύετε ακόμη περισσότερο και υποβαθμίζετε το κύρος του σχολείου, Χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στην Πολιτεία που δεν μεριμνά για το μέλλον μας, καθώς τα όνειρά μας εξαρτώνται από την επιτυχία ή την αποτυχία στις τελικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Ενώ, λοιπόν, το άγχος μας κυριεύει ενόψει αυτής της επίπονης δοκιμασίας, ζητάτε από έναν μαθητή να αλλάξει σχολικό περιβάλλον στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής του. Είναι αρκετά ψυχοφθόρο για εκείνον να αποχωριστεί ένα οικείο φιλικό περιβάλλον, να καταστρέψει τις διαπροσωπικές σχέσεις έξι χρόνων, τώρα που διακυβεύεται το μέλλον του. Θα έπρεπε απερίσπαστος να αφοσιωθεί στην μελέτη του, με την ψυχολογική στήριξη του κοινωνικού περίγυρου και όχι να αγωνιά , στα μέσα Οκτώβρη, και ενώ τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει για το ενδεχόμενο αλλαγής σχολείου λόγω πασιφανούς κρατικής ανευθυνότητας,

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναλογιστείτε πόσο σημαντική είναι η αλλαγή της απόφασής σας για μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβετε πως δεν είμαστε αριθμοί κ. Υπουργέ, είμαστε παιδιά με όνειρα και ελπίδες που η συγκεκριμένη απόφαση τα καταστρέφει. Ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας το αίτημά μας και να ανακαλέσετε την κατάργηση του Τμήματος Οικονομίας και Πληροφορικής στο Λύκειό μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου