7/10/17

Ρεπορτάζ Radically_ Οι Περιφερειάρχες της χώρας αποφασίζουν για προστασία της α' κατοικίας

Πρωτοβουλία για την προστασία της οικογενειακής στέγης, αναλαμβάνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας,  ενόψει της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η πρωτοβουλία απαιτεί εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την προστασία της οικογενειακής στέγης, και στο μεσοδιάστημα, η Κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετικά μέτρα για την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς.

Το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε., την Πέμπτη που μας πέρασε ενόψει της έκδοσης της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών για την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και λόγω της λήξης της προστασίας της α’ κατοικίας στο τέλος του χρόνου. Αυτό που έθεσαν οι Περιφερειάρχες είναι ότι, πρέπει να καλύπτονται όσοι δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο Νόμο «Κατσέλη».
Το ζήτημα των πλειστηριασμών προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους αιρετούς, ιδίως λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του Αρείου Πάγου, που ορίζει ως δόλιο τον δανειολήπτη που δεν είχε εκτιμήσει όταν λάμβανε δάνειο ότι, σε επόμενο χρόνο ενδεχομένως να επιδεινωνόταν το εισόδημα του. Όπως εξηγούν, αυτές οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου προέκυψαν μετά από προσφυγές των τραπεζών.
Το ζήτημα το “έφερε” στη συνεδρίαση της ΕΝ.Π.Ε., ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να αποφύγουμε τα δράματα. Πρέπει να προλάβουμε την επικείμενη τραγωδία”.
“Εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, πρέπει να τεθεί το ζήτημα προστασίας της οικογενειακής στέγης, γιατί δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη”, συμπλήρωσε.
Ήδη, τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων έχει εκδώσει ψήφισμα για την προστασία της οικογενειακής στέγης.
Το ψήφισμα υπέγραψε πρώτος ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Κ. Αγοραστός, δίνοντας το στίγμα του. Συμφωνήθηκε δε, το ψήφισμα να υιοθετηθεί από όλα τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, να συγκεντρωθούν υπογραφές πολιτών και να επιδοθεί το ανώτατο πολιτειακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου