24/10/17

Έγγραφες παρεμβάσεις βουλευτών - Περιφερειάρχη/δημάρχων - Ο κόσμος στους δρόμους. Γιατί κωφεύετε κ. υπουργέ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Όχι ο κόσμος δεν είναι σε ύπνωση. Όχι ο κόσμος δεν λαγοκοιμάται στον καναπέ. Και κυρίως όχι ο κόσμος δεν είναι χαζός. Έχει κριτήριο. Μπορεί να ξέρει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει συλλογικά στα μαζικά οικονομικά μέτρα, αλλά αυτό αφορά τα παιδιά... "Και άμα γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα"... Το θέμα των σχολείων στη Φωκίδα (και όχι μόνο στη Φωκίδα βέβαια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ΕΙΔΙΚΑ στη Φωκίδα) αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο. Αφενός για την κατάφωρη αδικία του πολιτικάντη νομοθέτη που βλέπει να παιδιά σαν αριθμούς, αφετέρου γιατί ξεσκεπάζει ξεκάθαρα την πολιτική αδιαφορία...γιατί ως τέτοια μόνο μπορεί να λογιστεί η αθέτηση από την κυβέρνηση των νομοθετημένων από την ίδια (!) 'παρεκκλίσεων΄ του νόμου...

Και εξηγούμαστε... Μας κάνουν θετική εντύπωση στο ΔΩΡΙΣ Radical οι έγγραφες δηλώσεις συμπαράστασης από φορείς κ.λπ, στον αγώνα που δίνουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου σε Ευπάλιο, Δεσφίνα, Γαλαξίδι, εδώ και μια εβδομάδα και μάλιστα από εντελώς διαφορετικές πλευρές - γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος μπορεί να συσπειρωθεί και μάλιστα γρήγορα εάν κάτι είναι τόσο παράλογο... Μας κάνει εντύπωση ότι κόμματα (ΚΚΕ), νομαρχιακές παρατάξεις (Αριστερή Ενωτική Μετωπική Παρέμβαση), δημοτικές Αρχές όχι από την ίδια πολιτική μήτρα (Δημοτική Αρχή Δωρίδας και Δελφών), η Περιφέρεια (με προσωπική εμπλοκή του Περιφερειάρχη), αλλά και πρώην βουλευτές του νομού μας, με εμπειρία στο κοινοβουλευτικό έργο (ο λόγος για την κα Μανδρέκα στην προκειμένη περίπτωση, και θα δείτε παρακάτω γιατί), συμφωνούν στο κατάφωρο της αδικίας του νόμου.

Ναι! Είναι απολύτως εύλογο το ερώτημα της Αρ. Εν. Μ. Παρέμβασης που αναφέρει στην ανακοίνωσή της "πόσο παραπάνω σας κοστίζουν κε Υπουργέ οι τρεις μαθητές των ολιγομελών τμημάτων που καταργήσατε από τους έξι των ολιγομελών τμημάτων που εγκρίνετε; Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποτελούν προϊόν κοστολόγησης;"

Ναι! Έχει απόλυτο δίκιο η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ που αναφέρει πως "Οι αποφάσεις αυτές πλήττουν και τους εκπαιδευτικούς. Από τη μία οδηγεί αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στην ανεργία, αφού η περικοπή των τμημάτων οδηγεί στη δημιουργία πλασματικού πλεονάσματος σε εκπαιδευτικούς" και πως "Η όλη διαδικασία και οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να ντυθούν με κάποιον παιδαγωγικό μανδύα. Είναι μέτρα που υλοποιούν τις αποφάσεις του 3ου και 4ου μνημονίου και στην εκπαίδευση"...


Και Ναι! Είναι η σιωπή του υπουργείου Παιδείας εντελώς παράλογη όταν όπως αποδεικνύεται περίτρανα και τεκμηριωμένα από την Ανοιχτή Επιστολή που απέστειλε  στον υπουργό παιδείας η πρώην βουλευτής του νομού μας Ασ. Μανδρέκα "στην  περίπτωση των ΓΕΛ Ευπαλίου, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας πληρούνται απολύτως οι προϋποθέσεις που τίθενται από την υπ’ αριθμ. 131457/Δ2/9-8-2016, (ΦΕΚ Β’ 2626/2016), Υπουργική Απόφαση, για την Κατά Παρέκκλιση Λειτουργία τους".

Αλήθεια κ. Υπουργέ, αλήθεια κ.κ. της  κυβέρνησης, αλήθεια κ. (κυβερνητικέ) βουλευτή -για να μην ξεχνιόμαστε- αν δεν σας κάνει εντύπωση ο ξεσηκωμός των μαθητών και των γονιών τους,  δεν σας προβληματίζει καθόλου που πολιτικοί φορείς και προσωπικότητες από διαφορετικές αφετηρίες σας επισημαίνουν -και τεκμηριωμένα στην περίπτωση της επιστολής Μανδρέκα, που αναδημοσιεύουμε παρακάτω- ότι μπορείτε εύκολα -και χωρίς κόστος- να διορθώσετε μια κατάφωρη αδικία σε έναν ορεινό νομό, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία; Δεν σας κάνει εντύπωση ότι Περιφέρεια, Δήμαρχοι, πρ. βουλευτές, επαγγελματικοί σύλλογοι, κόμματα της αντιπολίτευσης, Σύλλογοι Γονέων κ.λπ, έκαναν για εσάς όλη τη δουλειά και δεν χρειάζεται να ψάξετε περισσότερο, απλά να εκδώσετε μια Υ.Α. που θα λύσει -έστω  και προσωρινά- το πρόβλημα;

Γιατί αν πράγματι δεν σας κάνει εντύπωση, πάει να πει ότι "κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας"... αλλά ο κόσμος το καταλαβαίνει και .... περιμένει.

Ακολουθεί η Ανοιχτή Επιστολή που έστειλε η Α. Μανδρέκα στον υπ. Παιδείας, όπου αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα σχολεία της Φωκίδας πληρούν τις προϋποθέσεις, ακόμη και για "κατά παρέκκλιση" λειτουργία των ειδικών τμημάτων:

"Με αφορμή τη μεγάλη αναταραχή και δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί, τόσο στη Μαθητική Κοινότητα, όσο και την ευρύτερη Τοπική Κοινωνία της Φωκίδας, η οποία, μάλιστα, σήμερα, εκδηλώθηκε και με στάση εργασίας των Σχολικών Μονάδων του Νομού και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Άμφισσα, που διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Φωκίδας, αναφέρω τα εξής:
1) Με την υπογραφείσα την 1η-7-2016 απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, 108279/Δ2/1-7-2016, (ΦΕΚ Β’ 2182/2016), ορίσθηκαν οι «Προϋποθέσεις λειτουργίας Τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού και Μαθημάτων Επιλογής στο Γενικό Λύκειο», σύμφωνα με τις οποίες:
Α. όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με ένα Τμήμα απαιτούνται για τη δημιουργία Τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού:
α) Στις σχολικές Μονάδες των κατηγοριών από Α’ -Γ’ τουλάχιστον έντεκα, (11), μαθητές,
β) Στις σχολικές Μονάδες των κατηγοριών Δ’-Ζ’ και με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από Εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία Τμημάτων με τουλάχιστον οκτώ, (8), μαθητές/τριες,
γ) Στις σχολικές Μονάδες των κατηγοριών Η’-ΙΒ’ και με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από Εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία Τμημάτων με τουλάχιστον έξι, (6), μαθητές/τριες ……. Κ.λ.π.
2) Με την υπ’ αριθμ. 167785/Δ2/6-10-2017 Υπουργική Απόφαση του σημερινού Υπουργού Παιδείας, κ. Κων. Γραβρόγλου, «Εγκρίθηκε κατά Παρέκκλιση η Λειτουργία Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού» σε κάποια από τα Γενικά Λύκεια της Ελλάδας για το σχολικό έτος 2017-2018.
Όμως, με την απόφαση αυτή δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των Μαθητικών Κοινοτήτων των ΓΕΛ του Ευπαλίου, του Γαλαξειδίου και της Δεσφίνας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
3) Επειδή, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 131457/Δ2/9-8-2016, (ΦΕΚ Β’ 2626/2016), Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, που συμπλήρωσε την αρχική, υπ’ αριθμ.  108279/Δ2/1-7-2016, (ΦΕΚ Β’ 2182/2016), Απόφαση, ορίζεται ότι: «Κατά τα σχολικά έτη 2016-2017 και 2017-2018 σε γενικά Λύκεια, στα οποία η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο δεν είναι δυνατή, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία Τμήματος ομάδας Προσανατολισμού μόνο για τη Γ’ Τάξη Ημερήσιου και τη Δ’ Τάξη Εσπερινού, ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών, μετά από πλήρως αιτιολογημένη Εισήγηση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά Ειδικότητες Εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων».
4) Επειδή, στην  περίπτωση των ΓΕΛ Ευπαλίου, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας πληρούνται απολύτως οι ανωτέρω προϋποθέσεις που τίθενται από την υπ’ αριθμ. 131457/Δ2/9-8-2016, (ΦΕΚ Β’ 2626/2016), Υπουργική Απόφαση, για την Κατά Παρέκκλιση Λειτουργία,  
Παρακαλούμε τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας να υποβάλλει πλήρως Αιτιολογημένη Εισήγηση, με σκοπό να γίνουν δεκτά τα Αιτήματα των ΓΕΛ Ευπαλίου, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας,  προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος, αφού αποδεχθεί την Εισήγηση αυτή με σχετική Απόφαση του, να την αποστείλει προς έγκριση στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας.
Σε αντίθετη περίπτωση, είναι αυτονόητο, ότι θα δημιουργηθούν ανέλεγκτοι κίνδυνοι αλλά και τεράστιο πρόβλημα στους μαθητές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα αναγκαστούν, και αφού ήδη έχει αρχίσει, εδώ και 2 μήνες, η σχολική χρονιά, να μετακινούνται σε άλλα Λύκεια που απέχουν μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που θα επιφέρει σε αυτούς περαιτέρω κόπο, άγχος και έξοδα αλλά θα απαιτήσει και περισσότερο χρόνο από το ήδη βεβαρυμμένο ημερήσιο πρόγραμμά τους.  Να ληφθεί, δε, υπόψη, ότι τα συγκεκριμένα Λύκεια είναι περιφερειακά και, εκ των πραγματικών συνθηκών, λειτουργούν συνολικά με ολιγάριθμους μαθητές, οι περιοχές, δε, της Φωκίδας που βρίσκονται τα συγκεκριμένα σχολεία, είναι ορεινές και ημιορεινές και με κακό οδικό δίκτυο που επιβαρύνεται και με χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τέλος, να ληφθεί υπόψη, ότι στα Λύκεια αυτά υπηρετούν ήδη Εκπαιδευτικοί με σχετικές Ειδικότητες που μπορούν και επιθυμούν να καλύψουν το πρόγραμμα των μαθημάτων με τα αιτούμενα γνωστικά αντικείμενα.
Θεωρώντας ότι θα στέρξετε στα συγκεκριμένα αιτήματα με θετικό τρόπο, δεδομένου ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου και αφού τα αιτήματα αυτά είναι εύλογα, δίκαια και προς το συμφέρον των μαθητών, σάς Ζητούμε, για ακόμη μία φορά, να τα Αποδεχθείτε, και να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες."
Άμφισσα 23 Οκτωβρίου 2017,
Με τιμή,

Ασπασία Μανδρέκα, Βουλευτής Φωκίδας 2012-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου