23/2/17

Aνταπόκριση…από τις Radical Διαδρομές_ Μια συνολική εικόνα για τα αντισταθμιστικά

Επειδή αρκετοί μας το ζητήσατε, επειδή το ίντερνετ πολλές φορές δεν μας κάνει τη χάρη να καταγράψει ακριβώς ό,τι του ζητάμε, παραθέτουμε παρακάτω σε απομαγνητοφώνηση το πρώτο μέρος της εκπομπής Radical Διαδρομές όπως μεταδόθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να την ακούσουν… (σε ηχητικό βίντεο η συνέντευξη με τον δήμαρχο Δωρίδας κ. Γ. Καπεντζώνη)

Μ.Ε. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε, όπως σας είχαμε υποσχεθεί με το θέμα των αντισταθμιστικών από το Μόρνο. Το θέμα λιμνάζει για πάνω από 40 χρόνια και έχει ανακινηθεί τον τελευταίο ένα χρόνο με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής Δωρίδας, φτάνοντας μάλιστα σε τελικό σημείο, να συμπεριληφθεί σε άρθρο νομοσχεδίου, το οποίο ωστόσο, δεν έχει βρει το δρόμο του προς τη Βουλή. Σε αυτή την εκπομπή λοιπόν, για αυτό το πολύ σοβαρό όπως το εκτιμούμε θέμα, είμαστε μαζί και οι δύο εκπομπές του ΔΩΡΙΣ Radical, έχω μαζί μου και τις «Μικρές Διαδρομές» και τον Γιάννη Κούγια, για να παρουσιάσουμε όλες τις γνώμες που ακούσαμε κάνοντας ρεπορτάζ, να αναζητήσουμε τις αντιθέσεις, να παρουσιάσουμε τα δεδομένα και να πάρουμε και θέση. Γιάννη Κούγια γιατί είναι σημαντικό να ασχοληθεί κάποιος με τα αντισταθμιστικά;

Γ.Κ. Καλησπέρα και από εμένα. Είμαστε εδώ μαζί σήμερα γιατί θέλουμε και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές από το ΔΩΡΙΣ Radical όχι μόνο να ενημερώνουμε και να προβάλουμε μια διαφορετική άποψη, αλλά κυρίως θέλουμε να προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, το θέμα των αντισταθμιστικών, αν και κάποιος θα μπορούσε να πει πως ο δήμος έχει πολλά άλλα προβλήματα, είναι σημαντικότατο γιατί η Δωρίδα είναι ένας γεωγραφικά μεγάλος δήμος, που λόγω των περιορισμών σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη του Μόρνου, έχει αποκοπεί ακόμη περισσότερο. Γιατί τα γύρω χωριά όχι μόνον έχουν επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά, ειδικά στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργίας και κτηνοτροφίας) που θα μπορούσαν να διαπρέψουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο μάλιστα ότι η εσωτερική μετανάστευση στο Δήμο, σίγουρα συνδέεται με τις απαγορεύσεις της ΕΥΔΑΠ γύρω από τη Λίμνη. Θεωρούμε στο ΔΩΡΙΣ Radical ότι το θέμα είναι κομβικής σημασίας, γιατί αν καταλήξει θετικά θα φέρει οικονομικούς πόρους που θα ανεβάσουν συνολικά το βιοτικό επίπεδο στη Δωρίδα και θα ξαναφέρει κόσμο στα χωριά μας.


Μ.Ε. Όπως σας είπαμε και πριν το θέμα είχε φτάσει με πρωτοβουλία του δήμου σε τελικό επίπεδο, όταν ξαφνικά δείχνει να παγώνει και να επανακινείται από την αρχή. Κάνοντας ρεπορτάζ δεν θα μπορούσαμε παρά να παραξενευτούμε. Γιατί αυτό; Όταν ένα τέτοιο αίτημα φτάνει σε άρθρο πολυνομοσχεδίου και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάθεση προς ψήφιση, αποτελεί από κυβερνητικής πλευράς αστεία τουλάχιστον δικαιολογία ότι ανέλαβε άλλος υπουργός και πρέπει το επιτελείο του να ενημερωθεί από την αρχή. Ειδικά δε όταν ο τοπικός βουλευτής είναι πολιτικά προσκείμενος στην κυβέρνηση θα περίμενε κανείς το θέμα να «τρέχει» και όχι να παρακωλύεται. Γιατί δε νομίζουμε ότι αποτελεί «βοήθεια» απλά να κλείνονται ραντεβού σε υπουργικά γραφεία. Σαφής πολιτική βοήθεια είναι να επιδειχθεί βούληση για λύση και όχι να γίνεται ένα αίτημα δημοτών «μπαλάκι» στα χέρια υπουργών. Και για αυτό μόνον ο δήμος μας δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν προσπάθησε ή ότι έχει ολιγωρήσει. Πάρα ταύτα στις αρχές της εβδομάδας ήρθε το ραντεβού με την ομάδα του υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Για να δούμε πως πήγε και ποιες οι μελλοντικές κινήσεις του δήμου μας. Συνδεόμαστε με τον δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη.

Ακούστε τη συνέντευξη του δημάρχου Γ. Καπεντζώνη εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=Yvk-CDL-IFs&list=UUSQtD-ErLIXWzCKb1dHcoEQ)

Μ.Ε. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο για την συνομιλία. Αν μη τι άλλο κάλεσε σε ανοιχτή εκδήλωση. Ευκαιρία να πάτε, να ακούσετε και να παρέμβετε για ό,τι διαφωνείτε ως δημότες στο Λιδωρίκι στις 10 Μαρτίου. Ας κρατήσουμε από αυτά που μας είπε τρία σημεία:
1. Μιλάμε για μια υπόθεση που δεν έχει χρονικό όριο. Δεν 'τελειώνει' επειδή δεν ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2016 ή τον Ιανουάριο του 2017. Σκοπός του δήμου είναι να φτάσει και να ψηφιστεί σε όποιο νομοσχέδιο.
2. Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει το 'κρυφτό' πίσω από την ΕΥΔΑΠ -που γνωμοδότησε για έναν άλλο δήμο με άλλα χαρακτηριστικά- υπάρχουν και άλλοι δρόμοι διεκδίκησης. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία άλλωστε υπάρχει και είναι υπέρτερη
3. Μας ενδιαφέρει ο συντονισμός με την πολιτεία και όχι η 'ομαδοποιήσή' μας με άλλους δήμους, ακόμη και εάν είναι παρακείμενοι. Όσο 'ανοίγει η ομπρέλα' της διεκδίκησης, θα βγούμε χαμένοι όλοι.
Για να δούμε όμως τι μας δήλωσε και ο καθηγητής κ. Φορτσάκης που έλαβε απάντηση από την ηγεσία του υπ. Μεταφορών, η οποία φαίνεται να έχει υιοθετήσει την άποψη της ΕΥΔΑΠ, ότι ο δήμος όχι μόνον δεν έχει επιβαρυνθεί από τη χρήση του Μόρνου, αλλά έχει αντίθετα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά (!): "Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά οφέλη της λίμνης του Μόρνου δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητική. Υφίστανται και έχουν επανειλημμένα επισημανθεί συγκεκριμένα οι επιβαρύνσεις από το καθεστώς της λίμνης στους κατοίκους της Δωρίδας και των Δελφών και θα έπρεπε να ληφθεί μια ιδιαίτερη μέριμνα για αυτούς".

Παρά την συγκεκριμένη απάντηση πάντως, φαίνεται ότι στο υπ. Υποδομών, υπάρχουν ευήκοα ώτα. Ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, κ. Νίκος Μαυραγάνης είναι πιο σαφής: "Το αίτημα του δήμου και των δημοτών Δωρίδας για αντισταθμιστκό τέλος από τη χρήση της λίμνης του Μόρνου είναι σαφές δίκαιο και σαφέστατα έχει καθυστερήσει. Το από πού θα μπορούσε να προκύψει το τέλος οικονομικά είναι μεγάλη συζήτηση, αν και το Πράσινο Ταμείο πλέον, μπορεί να δώσει λύσεις σε τέτοια θέματα. Ωστόσο, το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να συζητήσουμε από κοινού, το υπ. Υποδομών που προΐσταται πολιτικά της ΕΥΔΑΠ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και φυσικά το υπουργείο Εσωτερικών. Το αίτημα αυτό δεν μπορεί να έχει χρονικό περιορισμό. Αναμένουμε πρωτοβουλίες από τον βουλευτή".

Γ.Κ. Διαμορφώνεται όπως φαίνεται μια ξεκάθαρη εικόνα, που δεν τα δείχνει όλα μαύρα. Που δεν αποδεικνύει ότι όλα τελείωσαν, αλλά ότι ο δρόμος διεκδίκησης είναι λίγο διαφορετικός. Αυτό που θέλω να πω συμπερασματικά είναι ότι επιβεβαιώνεται και ένα ρεπορτάζ του ΔΩΡΙΣ Radical πέρυσι το καλοκαίρι που έβαζε το θέμα του "εχθρού". Γιατί εχθρός δεν φαίνεται να είναι η νομοθεσία και πώς θα διαμορφωθεί, αλλά ο ιδιώτης φορέας διαχείρισης του νερού από τον οποίο πάμε να διεκδικήσουμε. Το ΤΑΙΠΕΔ στην προκειμένη, που έχει την ΕΥΔΑΠ υπό τον έλεγχό του. Αυτό πρέπει να συζητηθεί, σε αυτό πρέπει να δώσουμε ως δήμος και ως δημότες την προσοχή μας. Να έχουμε μια ενιαία γραμμή και γιατί όχι να κινήσουμε το θέμα συλλογικά, γιατί μας αφορά όλους.

Τα παραπάνω, αποτελούν την απομαγνητοφώνηση του πρώτου μέρους της εκπομπής Radical Διαδρομές (πνευμ.δικαιώματα του ΔΩΡΙΣ Radical για τα ηχητικά και τις δηλώσεις). To θέμα προφανώς δεν τελειώνει εδώ. Θα το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε για όποιες εξελίξεις.


ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΩΡΙΣ Radical

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου