9/2/17

Μικρά & Σημαντικά_ "Κέρδισε" τον ΕΝΦΙΑ και η Λιλαία

Τη "μάχη" του ΕΝΦΙΑ κέρδισε και η Λιλαία Φωκίδας, η τρίτη κατά σειρά τοπική κοινότητα του Δήμου Δελφών, που προσέφυγε νομικά στο ΣτΕ, για διορθωτικό προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας με τις οποίες υπολογίστηκε ο εισπρακτικός αυτός φόρος... Με την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος και για άλλες κοινότητες του Νομού μας και ας το σκεφτούν σοβαρά τα τοπικά συμβούλια, λόγω του ήδη υπάρχοντος δεδικασμένου.
Συγκεκριμένα, μη νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η επιβολή του ΕΝΦΙΑ και για την Λιλαία Φωκίδας. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, (18/1/2017), ο ΕΝΦΙΑ κρίθηκε μη νόμιμος, για την Τοπική Κοινότητα Λιλαίας του Δήμου Δελφών, όπως έγινε και με την Πολύδροσο και Επτάλοφο.
Πλέον το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προβεί σε διορθωτικό προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των επίμαχων περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό της απόφασης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρώτης απόφασης «έγινε πλήρως δεκτός ο βασικός λόγος που προβλήθηκε με την κριθείσα αίτηση και το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο καθορισμός των τιμών εκκίνησης στις ζώνες αυτές έγινε στο πλαίσιο συλλήβδην προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών για τις ζώνες του συνόλου της επικράτειας, αναλόγως της τιμής που είχαν πριν από την επίδικη αναπροσαρμογή, βάσει εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 41 του ν. 1249/1982, η οποία πρότεινε οριζόντιες ποσοστιαίες μεταβολές ανά ομάδα τιμών ζώνης γενικά των ακινήτων της οικείας Περιφέρειας, χωρίς να εκφέρει εξατομικευμένη κρίση για τις επιμέρους ζώνες της, με παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων που έλαβε υπόψη της σχετικά με τη ζώνη αυτή, και χωρίς να προκύπτει η εφαρμογή (από την επιτροπή και, περαιτέρω, από τον Υπουργό) ορισμένης, οικονομετρικά άρτια μεθοδολογίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου