6/2/17

Συνεντεύξεις Radically_ Οι θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας «Καλούμε σε Γενική Ανυπακοή για να πέσει το Μνημονιακό Καθεστώς»

Στο πλαίσιο του β’ κύκλου των πολιτικών συνεντεύξεών του, με σκοπό -πάντα- να καταγραφεί όλο το πλέγμα σκέψης και πολιτικής δράσης της ευρύτερης Αριστεράς, για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού, παρουσιάζουμε παρακάτω τις θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως τις ανέλυσε η ίδια η επικεφαλής της Ζωή Κωνσταντοπούλου στις 6 Φεβρουαρίου 2017.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προανήγγειλε μια σειρά δράσεων με έμφαση στην ανατροπή -όπως η ίδια το χαρακτήρισε- του «καθεστώτος» των Μνημονίων, που δεν είναι όπως είπε «στιγμιαίο έγκλημα» , αλλά διαρκεί χρονικά «όσο η χούντα».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ:   Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα, τα Δικαιώματα για όλους. Έχουμε χρέος, έτσι το βλέπουμε, να παλέψουμε και για λογαριασμό εκείνων που δεν μπορούν. Παίρνουμε καθαρή θέση απέναντι σε εκείνα που μας φοβίζουν. Έχουμε / έχω πάρει την απόφαση να κάνω ότι χρειαστεί για να ρίξουμε το μνημόνιο και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Προσωπικά έχω αποφασίσει να δώσω και τη ζωή μου ακόμη για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, για να μην ζήσουν υπόδουλα, τα σημερινά και τα μελλοντικά παιδιά. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω αφού γεννήθηκα σε μια δημοκρατία και πήρα τα εφόδια να ξεχωρίζω την ελευθερία από τη σκλαβιά. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω αφού έχω κάποια από τα εργαλεία για να αποκρούσω αυτό που συμβαίνει. Παρόλα αυτά είναι και μια συλλογική προσπάθεια. Όποιος θέλει να έρθει στο καράβι μας και να με ακολουθήσει πρέπει να ξέρει ότι η πορεία για την ελευθερία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν έχει σιγουριές και εγγυήσεις. Δεν έχει συμβόλαια επιτυχίας. Έχει δοκιμασίες και απώλειες και φοβερές δυσχέρειες γιατί όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή και γιατί απέναντί μας έχουμε τους πιο αδίστακτους, τους πιο αιμοδιψείς εχθρούς. Αυτούς που δεν δίστασαν το καλοκαίρι του 2015 να μας απειλήσουν με θάνατο αν ψηφίζαμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Και ψηφίσαμε ΟΧΙ. Γιατί το «ελευθερία ή θάνατος» είναι μια καθημερινή αναμέτρηση με τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.  Είναι μια καθαρή και καθημερινή απάντηση στο περιεχόμενο που δίνουμε στον εαυτό μας και στην ύπαρξή μας. Όσοι πιστεύουμε στη δύναμη του ΟΧΙ μας, στη δύναμη ενός λαού που δεν υπέκυψε, οφείλουμε να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε το περιεχόμενο του ΟΧΙ και την ελευθερία μας.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ: Είναι καιρός όχι μόνο για αναδρομές αλλά για πράξεις και δράσεις. Ανακοινώνουμε λοιπόν μια πολύ σημαντική απόφαση και πρωτοβουλία. Την απόφασή μας να οργανώσουμε και να στηρίξουμε την «Γενική Ανυπακοή». Ως το πανίσχυρο όπλο που έχουν οι πολίτες και οι λαοί απέναντι στους δυνάστες τους. Ξεκινάμε εκστρατεία γενικής ανυπακοής και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Τους επόμενους δύο μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο δηλαδή, θα οργανώσουμε και θα στελεχώσουμε την εκστρατεία της ανυπακοής. Σκοπός είναι να πέσει το καθεστώς των μνημονίων ή για την ακρίβεια να το ρίξουμε. Να ακυρωθεί στην πράξη η αφαίμαξη των πολιτών. Με άρση πληρωμής κάθε οφειλής που προορίζεται για το παράνομο χρέος. Κάθε ποσού που ζητείται αχρεωστήτως και χωρίς ανταπόδοση. Φόρων που πάνε στους δανειστές. Ασφαλιστικών εισφορών χωρίς εγγυημένη σύνταξη. Δόσεων δανείων που έχουν πουληθεί αντί πινακίου φακής ή ακόμη έχουν χαριστεί σε funds. Είναι νόμιμο δικαίωμά μας η γενική ανυπακοή. Είναι συνταγματική υποχρέωσή μας. Είναι το περιεχόμενο της λαϊκής ετυμηγορίας, του καταγεγραμμένου ΟΧΙ του Ιουλίου του 2015. Είναι δικαίωμα, υποχρέωση και εγγεγραμμένη λαϊκή ετυμηγορία να αρνηθούμε να εκτελέσουμε κάθε νόμο και κάθε διάταξη που ψηφίζεται κατά παραβίαση του ΟΧΙ μας. Να αρνηθούμε να πληρώσουμε κάθε φόρο και εισφορά που προορίζεται για το πηγάδι του παράνομου χρέους. Είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωσή μας να προκαλέσουμε την κατάρρευση του μνημονιακού καθεστώτος και της κρατικής μηχανής που το υπηρετεί. Να διαγράψουμε εμείς το χρέος που προσπαθούν να μας φορτώσουν. Και να συγκροτήσουμε δυνάμεις αλληλεγγύης για καθέναν που η επιβίωση, η ζωή, η στέγη του απειλείται από τους μηχανισμούς αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και ό,τι άλλο επινοηθεί. Το καθεστώς αυτό είναι πολύ επινοητικό άλλωστε σε μέτρα πειθαναγκασμού και καταναγκασμού των πολιτών.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ: Σε μια τέτοια γενική και καθολική, όπως την θέλουμε, Ανυπακοή, πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι απέναντι. Απέναντι σε ποιους και σε τι παίρνουμε θέση, που να είναι ξεκάθαρη. Είμαστε λοιπόν και το δηλώνουμε, εναντίον του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι πλέον νόμισμα, αλλά εργαλείο εκβιασμού και εξανδραποδισμού. Είναι εργαλείο υποδούλωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν είναι στην πραγματικότητα τράπεζα, αλλά όργανο επιβολής παράνομης και αντιδημοκρατικής πολιτκής στους λαούς. Αποκρούουμε λοιπόν τους εκβιασμούς τους και διεκδικούμε νομισματική κυριαρχία. Νόμισμα και τρόπους πληρωμής που να απελευθερώσουν τις συναλλαγές και τις ζωές των πολιτών. Παίρνουμε θέση απέναντι στις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες χρησιμοποιούνται σήμερα ως εργαλεία του καθεστώτος. Από τη μία παρακρατούν ληστρικά τις καταθέσεις των πολιτών μέσω των capital controls, άλλη μια μέγγενη για τους πολίτες. Από την άλλη επισπεύδουν καταθέσεις και πλειστηριασμούς σε βάρος των ήδη υπερχρεωμένων πολιτών. Των ίδιων υπερχρεωμένων πολιτών που έχουν αιμοδοτήσει με φόρους και εισφορές την διάσωση αυτών των χρεοκοπημένων και πολλαπλώς έκπτωτων τραπεζών. Οφείλουμε να αντισταθούμε συνολικά απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και στον επικεφαλής του, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση ποιοι είναι στη χώρα αυτή οι προδότες, εκείνοι οι οποίοι στην επόμενη φάση θα πρέπει και να λογοδοτήσουν.
Παίρνουμε θέση απέναντι στους δανειστές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τους ονοματίζουμε. Δεν είναι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους συμμετέχουμε ως ισότιμοι εταίροι. Είναι δυνάστες της χώρας. Το ερώτημα «μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή έξω από αυτήν», μέσα στο ευρώ ή έξω από αυτό, δεν έχει νόημα, όταν οι ίδιοι αυτοί οργανισμοί μας θέλουν και μας θέτουν «υπό». Για αυτό και εμείς παίρνουμε θέση εναντίον τους. Συγκρουόμαστε διεκδικώντας ελευθερία και δημοκρατία. Η συνθήκη υποτέλειας που επιβλήθηκε με την πλήρη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πρέπει να διαρραγεί και για να γίνει αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε και να αποκαταστήσουμε την ανεξαρτησία μας και τη δημοκρατία. Να ενεργοποιήσουμε κάθε μέσο για την ανάκτησή τους και να διεκδικήσουμε τον έλεγχο τόσο του νομίσματος, όσο και των μέσων παραγωγής, αλλά και του τραπεζικού συστήματος.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Παίρνουμε θέση ΚΑΙ για την δικαιοσύνη. Για λογοδοσία των υπευθύνων του μνημονίου. Αυτού του διεθνούς εγκλήματος στοχοποίησης, εξαθλίωσης, εξαύλωσης και καταστροφής ενός ολόκληρου λαού. Το μνημόνιο άλλωστε δεν είναι στιγμιαίο έγκλημα. Διαρκεί σχεδόν όσο η χούντα πια και για αυτό είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το ρίξουμε, αλλά και να διεκδικήσουμε πραγματική απονομή δικαιοσύνης, αυτή που δεν απονεμήθηκε στη μεταπολίτευση για όλους όσοι υπήρξαν πρωτεργάτες αλλά και στυλοβάτες αυτού του μνημονιακού καθεστώτος. Στο πλαίσιο αυτής της Δικαιοσύνης, παίρνουμε και θέση ανυπακοής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Δεν μας αρκούν τα συνέδρια, οι διακηρύξεις, οι διαπιστώσεις, αναλογεί σε εμάς στους πολίτες η μάχιμη διεκδίκηση της απόδοσης αυτής της οφειλής. Για τον σκοπό αυτό θα προτείνουμε το επόμενο διάστημα και έμπρακτούς τρόπους μη αναγνώρισης των εκπροσώπων της Γερμανίας όσο δεν καταβάλλεται αυτή η οφειλή στη χώρα. Ένα άλλο μέσο που έχει χρησιμοποιηθεί από λαούς που διεκδικούν την ελευθερία και δικαιοσύνη, είναι το οικονομικό μποϋκοτάζ, στα προϊόντα αυτής της χώρας, που οι εκπρόσωποί της μέχρι σήμερα αρνούνται να αποδώσουν μια ιστορική οφειλή, συνδεδεμένη με τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:  Θα κινηθούμε στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Θα πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που πρέπει, προκειμένου αυτό που ονομάζουμε «Γενική Ανυπακοή» να είναι ένα γενικό έναυσμα κατακρήμνισης του καθεστώτος. Το Φλεβάρη και το Μάρτη θα κάνουμε περιοδείες σε όλη τη χώρα και θα συγκροτήσουμε μια πανελλαδική πλατφόρμα νομικής στήριξης. Ταυτόχρονα θα συγκροτηθεί μια πανελλαδική πλατφόρμα έμπρακτης υπεράσπισης της ανυπακοής. Θα απευθυνθούμε στους δικηγορικούς συλλόγους ολόκληρης της χώρας αλλά και στους πολίτες της χώρας, και στα κινήματα και στις κοινωνικές δυνάμεις που ενεργοποιούνται  και δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση των δικαίων του λαού μας. Το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα συγκροτήσουμε και θα ανακοινώσουμε δημόσια μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία θα γνωστοποιούνται οι δράσεις της Πολιτικής Ανυπακοής, αλλά ταυτόχρονα θα συγκληθεί μια οργανωτική διάσκεψη συγκρότησης και συντονισμού δράσεων και από αυτήν θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης του καλέσματος για την «Γενική Ανυπακοή».
Δεν θα αρκεστούμε σε εσωτερικό επίπεδο, όντως. Απευθυνόμαστε στους συμμάχους μας, στους μαχόμενους πολίτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη έχει διοργανωθεί για τις 11-12 Μαρτίου 2017, στη Ρώμη η συνδιάσκεψη της πρωτοβουλίας Plan B, στην οποία και θα συμμετάσχουμε. Στη διάσκεψη της Ρώμης θα συζητηθούν οι τρόποι απεμπλοκής των πολιτών και των κοινωνιών της Ευρώπης από την καταδυναστευτική μέγγενη της ΕΕ και του ευρώ. Η συζήτηση αρχίζει από την Ελλάδα και μάλιστα η συζήτηση τίθεται στη βάση ότι «η υπεράσπιση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού απέναντι σε αυτή την επιβολή αποτελεί και συγκροτεί θεμελιώδη υποχρέωση των Ευρωπαίων συμπολιτών μας». Αναλαμβάνουμε και μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία με επικεφαλής, τον Γερμανό ευρωβουλευτή της γερμανικής Αριστεράς, Die Linke, ο Φάμπιο ντι Μάσι. Ο ίδιος προετοιμάζει και με έχει προσκαλέσει να συνυπογράψω και δέχθηκα αμέσως, μια μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον εκβιασμό που έχουμε δεχθεί. Γιατί αποδεικνύεται από έγγραφα ότι όχι απλώς ο εκβιασμός διαπράχθηκε ενσυνείδητα και ηθελημένα αλλά αποδεικνύεται ότι υπήρχαν και ειδικές νομικές εισηγήσεις προς την ΕΚΤ και τα όργανά της να μην προβούν στον εκβιασμό του κλεισίματος της ρευστότητας. Είναι μια νομική και πολιτική πρωτοβουλία υπεράσπισης του λαού μας απέναντι στο έγκλημα της ΕΚΤ.
ΚΑΛΕΣΜΑ:  Καλούμε και θα καλέσουμε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις να στρατευθούν στην πράξη, να στηρίξουν έμπρακτα την εκστρατεία Ανυπακοής. Όχι άλλα λόγια, όχι άλλη διαχείριση, όχι άλλη θεωρία. Ας περάσουμε επιτέλους στην πράξη. Για αυτό το λόγο θα καλέσουμε τους δικηγόρους, τους νομικούς της χώρας να συνδράμουν στην πράξη, γιατί έχουν τη γνώση πως να το κάνουν, γιατί έχουν τα εργαλεία να το κάνουν και γιατί μπορούν. Και γιατί δεν είναι τυχαίο που αυτός ο κλάδος ήταν η πρώτη κοινωνική κατηγορία που στοχοποιήθηκε από τα μνημόνια, ακριβώς για να τους πλήξουν. Επειδή είναι αυτοί που έχουν τα νομικά εφόδια να υπερασπιστούν τους πολίτες. Οι σύμμαχοί μας είναι πολύτιμοι. Έχουμε δυνητικά και πραγματικά τους πιο δυνατούς συμμάχους, τους πολίτες, τις βουβές πλειοψηφίες, που κάποιοι αγωνίζονται να τις πείσουν ότι δεν είναι σύνολα αλλά μονάδες χωρίς δύναμη. Πάνω σε αυτή τη λογική άλλωστε χτίστηκε όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση με μια σειρά από ΟΧΙ που παρακάμφθηκαν και αγνοήθηκαν. Είναι στο χέρι των λαών η διεκδίκηση της δύναμής τους. Και αυτούς τους συμμάχους θέλει η Πλεύση Ελευθερίας. Αυτή τη συμμαχία διεκδικεί. Η επιβίωσή μας περνά μέσα από την ενεργοποίησή μας. Είναι και χρέος των πολιτών να δουλέψουν και να συμμετέχουν για αυτή την υπόθεση.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ: Κάθε βήμα της Πλεύσης Ελευθερίας γίνεται δημόσια και ανοιχτά, μέσω εκδηλώσεων. Δεν ακολουθείται η πεπατημένη οργανωτική δομή. Δεν θα κάνουμε κλασσικές κομματικές διαδικασίες. Δεν είμαστε κλασσικό – παραδοσιακό κόμμα. Δεν θα κάνουμε τα αναμενόμενα βήματα συγκρότησης μιας κομματικής γραφειοκρατίας. Γιατί η Πλεύση Ελευθερίας δεν είναι μηχανισμός. Είναι μάχη αντοχής, αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της χώρας. Αυτό που θέλουμε πραγματικά να συγκροτήσουμε και αυτό που σας καλούμε να συγκροτήσουμε μαζί είναι έναν στρατό ανυπότακτων πολιτών που διεκδικούν να ενσαρκώσουν την αντίσταση για την εθνική κυριαρχία. Δεν το κάνουμε με συνταγές. Το κάνουμε με την ψυχή μας. Η προσπάθεια θα κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τις διακηρύξεις και τις πολιτικές διατυπώσεις. Θέλουμε να είμαστε υπόδειγμα συλλογικής πράξης και δράσης, διαφάνειας και ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου