4/2/17

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Radically_ Έχουν δίκιο οι αγρότες;

Ύστερα από μια περίπου εβδομάδα με τα τρακτέρ στους δρόμους, με τα τελωνεία να υπολειτουργούν, με τις «παραγωγικές δυνάμεις» του τόπου (!!!) να γκρινιάζουν για την «κακή εικόνα της χώρας», ο μέγας υπουργός  κ. Αποστόλου κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες και από την σχετική Έκθεση στη Θεσσαλονίκη και τι τους είπε; «Αξιοποιούμε κάθε εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη»….

Ο υπουργός των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των ανθρώπων της γης, που πριν από μερικά χρόνια (όχι και πολύ μακριά) μίλαγε για παραγωγική ανασυγκρότηση, για επανασύνταξη του αγροτικού και ζωικού κεφαλαίου της χώρα, τώρα καλεί τους αγρότες να τους πει ότι τους νοιώθει και ότι από το ευρωπαϊκό χρήμα (!!!) το 37% θα πάει στις περιφέρειες και από εκεί θα φτάσει-αν φτάσει-στις τσέπες του…

Και έσπευσε και ο δικός μας ο Περιφερειάρχης, προτού γίνουν οι δηλώσεις Αποστόλου να δεχθεί τους αγρότες στο γραφείο του και να συμμεριστεί τον πόνο τους… ΔΕΝ θέλουμε καν να υποψιαστούμε ότι η συνάντηση έγινε για μικροπολιτικούς σκοπούς… Μήπως το φαντάζεστε άλλωστε εσείς;  Αλλά και αυτός τι τους έταξε; Ευρωπαϊκά ψίχουλα…

Για να δούμε όμως. Έχουν δίκιο οι αγρότες ή απλώς επαναλαμβάνουν τις ετήσιες «μεθεορταστικές τους κινητοποιήσεις»; (Αν από κάτι χάσει το αγροτικό κίνημα θα είναι από ακριβώς αυτές τις κομματικές πολώσεις… και το σχόλιο δικό μας)….

ΌΧΙ λοιπόν, δεν κατέβηκαν οι αγρότες στους δρόμους, εθιμοτυπικά…
ΟΧΙ δεν κατέβηκαν στους δρόμους οι αγρότες για να ταλαιπωρήσουν τους φίλτατους φορτηγατζήδες που εκτελούν εθνική ή/και διεθνή μεταφορά
ΌΧΙ λοιπόν, δεν κατέβηκαν στους δρόμους οι αγρότες κλείνοντας τα τελωνεία για να μείνουν με άδεια ράφια τα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα, ούτε για να ακριβύνουν οι τιμές των οπωροκηπευτικών… Είναι απότοκο της κυκλικής οικονομίας αυτό.

Οι αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους γιατί παρά τα ευρωπαϊκά ψίχουλα που τους τάζει ο κάθε Αποστόλου και ο κάθε Μπακογιάννης, γιατί αφανίζονται στην  κυριολεξία.

Το νέο ενιαίο Ταμείο ΕΦΚΑ, θα τους πίνει το αίμα κυριολεκτικά: σύμφωνα με εγκύκλιο του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ, στα 86,98 ευρώ ορίζεται η κατώτατη μηνιαία εισφορά για τους αγρότες το 2017. Αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα όλοι οι αγρότες που είχαν καθαρό ετήσιο εισόδημα το 2015 από μηδέν ως και 4.923 ευρώ. 
Η κατώτατη εισφορά για τις ίδιες εισοδηματικές κατηγορίες αυξάνει στα 95,18 ευρώ τον μήνα για το 2018, στα 103,39 ευρώ το 2019, στα 107,49 ευρώ το 2020, στα 109,54 ευρώ το 2021 και στα 111,59 ευρώ τον μήνα για το 2022 και κάθε επόμενο έτος.
 Υψηλότερες εισφορές θα πληρώσουν όσοι έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα πάνω από 4.923 ευρώ.


Και σαν να μην έφτανε αυτό, η συμπονετική μας κυβέρνηση ετοιμάζει διπλό «μπλόκο» στην αγροτιά –όση είχε το κουράγιο να μείνει ακόμη- όσον αφορά στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, με πρόσχημα την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, μέσω ενός εξειδικευμένου συστήματος taxisnet μόνο για την πρωτογενή παραγωγή (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μονάδες, αλιείς). 

Εάν λοιπόν πρέπει να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα «έχουν οι αγρότες δίκιο»; Ναι έχουν δίκιο. Ας σκεφτούν με ποιόν τρόπο, ωστόσο, θα κινήσουν την κοινωνία στο πλευρό τους… Και καλούς αγώνες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου