4/1/18

Αλλάζει ο νόμος για το ΠΔΕ- Απευθείας χρηματοδότηση των Δήμων στο εξής

Στην πλήρη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε ό,τι αφορά στο εθνικό σκέλος, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Δύο από τις βασικές αλλαγές είναι η απευθείας χρηματοδότηση των Δήμων και η παράκαμψη των Περιφερειών, αλλά και ο έλεγχος των επιδόσεων των χρηματοδοτήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης,  διαπιστώθηκε  ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση όλου του πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, είναι του 1955 και δεν έχει επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα.
Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αναμένεται να πάει στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι:
-       Μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ, δηλαδή να μην κλείνει το πρόγραμμα στο τέλος κάθε έτους.
-       Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων μέσω του ΠΔΕ. Σήμερα η χρηματοδότηση των έργων των Δήμων γίνεται μέσω των Περιφερειών, κάτι που δημιουργεί εξαρτήσεις, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός,  ενώ παρατηρούνται και χρονικές αποκλίσεις στην εκτέλεση των έργων. Στόχος είναι να χρηματοδοτούνται απευθείας οι Δήμοι για έργα που προγραμματίζουν και εκτελούν οι ίδιοι,  χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας, ενώ αυτό θα διευκολύνει και περιπτώσεις χρηματοδότησης σε καταστάσεις ανάγκης από φυσικές καταστροφές.
-       Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που θα αφορά τα κονδύλια του Εθνικού Σκέλους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση,  στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής των κονδυλίων σε σχέση με την εκτέλεση των έργων. Ήδη έχει συγκροτηθεί στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων η Διαχειριστική Αρχή του εθνικού ΠΔΕ.
-       Θα υπάρξει διεύρυνση του ορισμού δημόσια επένδυση, προκειμένου να περιλαμβάνει και την επιχειρηματικότητα (!)
Σε ό,τι αφορά τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, μέσα στο 2018 αναμένεται να "τρέξουν" 10 δράσεις προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου