22/5/17

Στην "εντατική" η Υγεία στη Φωκίδα_ Καταγγελίες για το ν.κ. Άμφισσας

Σας γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το "Σημείο Μηδέν" στο οποίο βρίσκεται, αμά τη ελεύση του 4ου Μνημονίου η χώρα... και αυτό μεταφράζεται σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Η πρώτη και βασικότερη, η αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους. Η Δημόσια Υγεία στην "εντατική"...

Αναπαράγουμε παρακάτω, δελτίο τύπου - καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών, που αναπαριστά γλαφυρά τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο Άμφισσας. Το μοναδικό -θεωρητικά- μεγάλο νοσοκομείο του νομού μας.

"  Τα φαινόμενα στο Νοσοκομείο της Άμφισσας με το κλείσιμο κλινικών, με την αδιαφορία για επισκευή βλαβών σε επιστημονικό ή μη εξοπλισμό, την ανυπαρξία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με το οργανόγραμμά του, έχουν να κάνουν ακριβώς με την πολιτική που θέλει το σύστημα. Θέλουν να πετάξουν από την ευθύνη του τις δαπάνες για την υγεία (το ίδιο και για την παιδεία όπως και για την πρόνοια). Θέλουν τα όποια χρήματα γλυτώσουν από τέτοιου είδους "παροχές" να τα κατευθύνουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την υποτιθέμενη ανάπτυξη και ας πεθαίνει ο φτωχός λαός.
   Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί -με επιταχυνόμενους ρυθμούς- και στον τομέα της Υγείας μια πολιτική, συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξάρτητα με τις επιμέρους διαφοροποιήσεις και ιδιαίτερα μετά το 4ο μνημόνιο,
  Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, μεταφέρει την ευθύνη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Τοπική Διοίκηση, όπως έκαναν με τη χρηματοδότηση από τους δήμους και τις Περιφέρειες της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, την παροχή επιδομάτων ως "κίνητρα" για την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς κ.ά. Όλα αυτά δηλαδή που βλέπαμε να γίνονται καθημερινά πάνω από τα πτώματα των Κέντρων Υγείας Ιτέας, Λιδορικίου και προ παντώς πάνω από το πτώμα του Νοσοκομείου Άμφισσας που συνεχίζουν να του δίνουν ζαχαρόνερο (ούτε καν μια ασπιρίνη) για να αντιμετωπίσουν τις επάρατες νόσους του.
   Ανοίγει λοιπόν παραπέρα ο δρόμος της επιπλέον επιβάρυνσης του λαού μας με δημοτικά τέλη και φορολογία, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, με το επιχείρημα ότι είναι σε όφελος της Υγείας του λαού.
 Πρόσφατα, η κυβέρνηση νομοθέτησε, βάζοντας τη σφραγίδα όχι απλά μιας υποβαθμισμένης και ανεπαρκούς δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως είναι σήμερα, αλλά και την τυπική διάλυσή της. Με την καθιέρωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), με υποδομές και προσωπικό που δεν θα επιβαρύνουν το κράτος και με παροχές στους ασθενείς, που επίσης θα "κοστίζουν" ελάχιστα σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία.
  Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;
  Οτι για 10.000 έως 12.000 πληθυσμό προβλέπουνε κατ' ελάχιστο έναν γιατρό (παθολόγο ή γενικό γιατρό ή παιδίατρο), έναν νοσηλευτή ή έναν Επισκέπτη Υγείας ή έναν διοικητικό;
  Δηλαδή, οι πιο πάνω θα δουλεύουν και θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας! Αλλά και σε κάθε βάρδια να υπάρχει αυτός ο αριθμός, αντιμετωπίζονται έτσι οι ανάγκες;
   Κι όταν αρρωσταίνουν ή παίρνουν άδειες αυτοί οι εργαζόμενοι, τι θα γίνεται; Ποιον κοροϊδεύουνε;
Είναι ζήτημα αν αυτές οι ομάδες θα μπορούν έστω να συνταγογραφούν, ενώ η μέτρηση ακόμα και της πίεσης θα θεωρείται πολυτέλεια!!! Αυτό είναι ακρωτηριασμός της έννοιας και της αποστολής της ΠΦΥ. Λένε ότι αυτές οι ομάδες θα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ, δηλαδή τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία.  Αυτό θα ίσχυε αν αυτές οι δημόσιες μονάδες ήταν στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμένες και με μηχανήματα και με εργαστήρια, που να λειτουργούν βέβαια. Από αυτά, όμως, σχεδόν τίποτα δεν ισχύει, όχι μόνο στη Φωκίδα αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια!
  Στην ουσία, δεν συμπληρώνετε το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, αλλά και αυτό το ελαχιστότατο που υπάρχει, το κάνουνε ακόμα χειρότερο. Για δε την Άμφισσα δεν προβλέπεται να γίνει ΤΟΜΥ, γιατί εδώ πλεονάζουν(!!!) όλες οι δομές υγείας (και ο πληθυσμός είναι μικρός)!
  Ούτε καμία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται. Το αντίθετο, στρώνεται το έδαφος, αυτές οι μονάδες το επόμενο διάστημα να περάσουν στην πλήρη ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και της επιβολής τοπικής φορολογίας προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.
   Στην πράξη οι ασθενείς υποχρεώνονται να πληρώνουν "για να έχουν".

Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα από την Λ. Σ. για αγώνα. Εμείς κρατάμε τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα και βάζουμε το ερώτημα: Πόσο ακόμη θα μένουμε θεατές; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου