8/11/16

Νέο κάλεσμα από ΟΥΤΟΠΙΑ ενάντια σε πλειστηριασμό στην Κίρρα- Κόλπο από την κυβέρνηση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Νέο κάλεσμα για μπλοκάρισμα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στην Κίρρα, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, απευθύνει η ανοιχτή συλλογικότητα ΟΥΤΟΠΙΑ, στις 15.30 μμ. Στο Ειρηνοδικείο Άμφισσας. Εν τω μεταξύ, και καθώς το κίνημα υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας δυναμώνει, η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη, επιχειρώντας να… ακυρώσει τις ζωντανές διαμαρτυρίες στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, επιλέγοντας ως λύση τη διενέργεια ηλεκτρονικών πληστειριασμών!
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων, ενώ στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από του πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Να σημειωθεί, πως η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον ΚΠΔ η διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Επιταχύνουν για να ολοκληρώσουν τους πλειστηριασμούς!
Η κυβέρνηση, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση, πράγμα που σκέφτεται να κάνει τώρα,  μπροστά στο κίνδυνο να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών, που έχουν σχεδόν «παγώσει» μετά και την αποχή των συμβολαιογράφων, αλλά και του κινήματος αλληλέγγυων πολιτών που μεγαλώνει.
Τη λύση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσυπογράφουν ποιες άλλες; Οι τράπεζες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν εδώ και αρκετό καιρό οι δανειστές. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε πρόσφατη μελέτη του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, το Ταμείο θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.
«Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί εντός του 2017
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δημοσίων ακινήτων είχαν «παγώσει» για αρκετούς μήνες και ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ για τον Ιανουάριο του 2017 έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί πώλησης και μακροχρόνιας μίσθωσης 50 ή 30 ετών ακινήτων σε Ρόδο, Ναύπλιο, Χαλκιδική, Λασίθι, Κρήτη, Καλαμάτα, Καβάλα και Αθήνα.
Κύριος… φόβος της κυβέρνησης και των ξένων αφεντικών, δανειστών, ΤΧΣ κ.λπ., δεν είναι σαφώς η αποχή των συμβολαιογράφων, αλλά το ενδυναμωμένο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα που έχουν βγάλει όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο και οι ιδιώτες.
Ο αγώνας ωστόσο, μόλις ξεκίνησε και δεν φαίνεται να βαίνει μειούμενος. Κάθε μέρα ανακοινώνονται τουλάχιστον 20 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων, με τον αριθμό που έχει ανακοινωθεί για τους επόμενους μήνες να αγγίζει τους 942. Τα κινήματα αλληλέγγυων πολιτών είναι υπ’ ατμόν, με τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας να ανάγονται σε μητέρα των μαχών για το 2017.





ΕΡΧΕΤΑΙ  ΑΛΛΗ ΜΙΑ  «ΜΑΥΡΗ» ΤΕΤΑΡΤΗ
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και κάθε συλλογικότητα, την Τετάρτη της 9 Νοεμβρίου 2016 ώρα 15:30 στο Ειρηνοδικείο της Άμφισσας να αποτρέψουμε τον πλειστηριασμό  που «φιλοδοξεί» να γίνει. Πρόκειται για παλαιά οικεία κύρια 45 τ.μ. στην Κίρρα.

ΟΥΤΟΠΙΑ
ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου