18/11/16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Radically_ Χρήστος Τσάμης, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας & Κέντρων Υγείας: «Κάποιοι επίτηδες υποβαθμίζουν το σύστημα Υγείας της Φωκίδας»

Η συνεχής υποβάθμιση του ΕΣΥ, οι αναγκαστικές μετατάξεις ιατρικού προσωπικού, οι μετακινήσεις ιατρών για επιπλέον μηνιαίες εφημερίες σε νοσοκομεία ιδίου νομού, αποτελούν πάγια τακτική των τελευταίων χρόνων στον χώρο της Υγείας, αλλά όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, για αυτούς πλέον το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

Με ανακοίνωσή τους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι Εργαζόμενοι καταφέρθηκαν ευθέως εναντίον του τοπικού βουλευτή και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ζητώντας μάλιστα την παραίτησή τους, καθώς το νέο περιστατικό στο σήριαλ –όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι- αφορά στην εντολή που έλαβαν οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου, με βάση την οποία υποχρεούνται να μεταβαίνουν και στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας για επιπλέον εφημερίες από τις ήδη προγραμματισμένες στο δικό τους.
Ακολούθησε ένας κυκεώνας ανακοινώσεων από την πλευρά της Διοίκησης του ΓΝ. Άμφισσας, που καθησύχαζε τους πολίτες για το επίπεδο υπηρεσιών του νοσοκομείου, και από πλευράς εργαζομένων που περιγράφουν τα κενά στο νοσοκομείο, ενώ να τονιστεί ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ.


Το ΔΩΡΙΣ Radical, επικοινώνησε με το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Άμφισσας, και μίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου, κ. Χρήστο Τσάμη, αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει.

Δ.R. κε Τσάμη, εξηγήστε μας πώς δημιουργείται πρόβλημα λειτουργίας στο νοσοκομείο από την εντολή που έλαβαν οι αναισθησιολόγοι να μετακινούνται και στο ΓΝ. Λαμίας.

Χ.Τ. Στο νοσοκομείο Άμφισσας, έχουμε 3 αναισθησιολόγους, οι οποίοι καλύπτουν κυκλικά 7 εφημερίες το μήνα ο καθένας. Δηλαδή τις 21 ημέρες του μήνα το νοσοκομείο μας είναι καλυμμένο από αυτήν τη ζωτικής σημασίας για τον ασθενή ειδικότητα. Πάρα ταύτα, εάν προκύψει έκτακτο περιστατικό ή επείγον χειρουργείο κάποια από τις ημέρες που δεν υπάρχει εφημερία αναισθησιολόγου, αυτό μοιραία θα διακομισθεί σε άλλο νοσοκομείο. Όταν λοιπόν έρχεται εντολή έστω για κάποιες εφημερίες , των ίδιων ανθρώπων σε ένα άλλο νοσοκομείο που απέχει 75 χλμ, αυτό σημαίνει ότι το δικό μας νοσοκομείο θα μείνει ακάλυπτο από την ειδικότητά τους για περισσότερες ημέρες. Και αυτό είναι λογικό: εφόσον καλείς τον εργαζόμενο γιατρό να εφημερεύσει σε άλλο νοσοκομείο θα πει ότι είναι 3 ημέρες ελεύθερος από την υπηρεσία,  άρα 6 μέρες κενές για κάθε γιατρό. Εύκολα κατανοεί ο καθένας τι σημαίνει αυτό για τη ροή των εφημεριών πλέον στο ΓΝ Άμφισσας.

Δ.R. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στο νοσοκομείο Άμφισσας;

ΧΤ. Όχι βέβαια. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και το καλοκαίρι με τους παιδιάτρους, όταν έχουμε μόνο 2 παιδιάτρους, άρα καλυπτόμαστε για μισό μήνα. Είναι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής  για την Υγεία όπως αποδεικνύεται και για αυτό στην ανακοίνωσή μας καταφερόμαστε εναντίον τόσο του βουλευτή, όσο και της διοίκησης της ΥΠΕ, γιατί επιδεικνύεται εξαιρετική ευαισθησία για την λειτουργία του νοσοκομείου Λαμίας, αλλά όχι με πραγματικές πολιτικές υπέρ της Υγείας, αλλά με «μπαλώματα», δημιουργώντας προβλήματα στα νοσοκομεία από όπου μετακινείται προσωπικό.

Δ.R. Προσφάτως ο τοπικός βουλευτής είχε κάνει δημοσίως λόγο για αναβάθμιση του νοσοκομείου και επαναλειτουργία της παθολογικής κλινικής. Πώς συνάδουν οι δηλώσεις αυτές με την πράξη;

Χ.Τ. Η παθολογική κλινική είναι κλειστή 2 χρόνια,  και το θέμα δεν ανακινείται με δηλώσεις που τοποθετούνται στο μέλλον. Ακόμη και να τελεσφορήσουν οι 2 διορισμοί παθολόγων για τις οποίες κάνει λόγο η διοίκηση του νοσοκομείου μας, δεν θα είναι εφικτή η λειτουργία της παθολογικής κλινικής. Και αύριο το πρωί να έρχονταν 4 και όχι 2 παθολόγοι, δεν υπάρχει το νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται για να στελεχώσει όπως πρέπει το αντίστοιχο τμήμα. Του έχουν επιτρέψει από την Περιφέρεια και από αλλού, με μετατάξεις να φύγει. Για να λειτουργήσει το τμήμα απαιτούνται 12 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και έχουμε μόνο 5.

Δ.R. Ποιος νομίζετε ότι είναι ο στόχος αυτών των κινήσεων; Εσείς ως Σωματείο Εργαζομένων σε τι επίπεδο συνεργασίας βρίσκεστε με την διοίκηση, την ΥΠΕ ;

Χ.Τ. Η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της Υγείας είναι εμφανής. Φαίνεται ότι η πορεία του νοσοκομείου Άμφισσας είναι προδιαγεγραμμένη. Η διοικήτρια του νοσοκομείου παρότι έχει μικρό χρόνο ζωής, έχει λάβει γνώση όλων των θέσεων των εργαζομένων και του πάγιου αιτήματός μας να επαναλειτουργήσει η παθολογική κλινική με πλήρη σύνθεση.
Σε συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Αντωνίου από την ΥΠΕ, ξεκάθαρα μας είχε υπογραμμιστεί ότι έχουν προτεραιότητα τα νοσοκομεία Λαμίας, Βόλου, Λάρισας. Ναι, αλλά έτσι δημιουργούν εντός της Περιφέρειας, και εντός νομών ακόμη, πολίτες β’ κατηγορίας. Το νοσοκομείο της Άμφισσας καλύπτει πληθυσμιακά 35.000 κόσμο σε ένα δύσκολο νομό, με ορεινό δίκτυο που το χειμώνα είναι απροσπέλαστο, με μεγάλη τουριστική κίνηση λόγω Αράχοβας και Δελφών (άρα πολλά έκτακτα περιστατικά) και την επιπλέον κάλυψη δύο σωφρονιστικών καταστημάτων, της Άμφισσας και του Μαλανδρίνου. Ποιος και γιατί παίρνει αποφάσεις να υποβαθμίσει την Υγεία τόσων ανθρώπων, χωρίς μάλιστα να σηκώνει το κόστος να αλλάξει βαθμίδα στα περιφερειακά αυτά νοσοκομεία;

Δ.R. Ποια είναι τα σχέδια του Σωματείου για το θέμα με τις εφημερίες των γιατρών;

Χ.Τ. Εμείς ενημερώσαμε ήδη το δευτεροβάθμιο όργανό μας για όσα συμβαίνουν και μόλις προχθές η ΠΟΕΔΗΝ με ημερομηνία 14/11 και αρ. πρωτοκόλλου 2417, απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, στο οποίο υιοθετεί την καταγγελία μας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας καταρρέουν από ελλείψεις προσωπικού, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό που δεν υπάρχει παρά τις εξαγγελίες, καλεί σε ενέργειες στήριξης του νοσοκομείου Άμφισσας, και δηλώνει ότι θα στηρίξει όποιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεδριάσουμε πάλι την Παρασκευή (18/11) για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε στο μέλλον.


Να σημειώσουμε, για το ρεπορτάζ, ότι η διοίκηση του ΓΝ. Άμφισσας τοποθέτησε το θέμα της μετακίνησης των ιατρών στο πλαίσιο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ νοσοκομείων αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Οι ενέργειες αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στις Δομές Υγείας που ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια (5η ΥΠΕ) είναι μέρος της καθημερινής αντιμετώπισης και υποστήριξης των ασθενών, όπως άλλωστε και οι διακομιδές περιστατικών από το Γ.Ν. Άμφισσας σε μεγαλύτερα Νοσοκομεία της περιφέρειας για συνέχιση της νοσηλείας τους», για να λάβει την απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων πως «Η αλήθεια είναι ότι η αρχή έγινε με την μετακίνηση ( αλληλεγγύη) των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου μας στο Γ Ν Λαμίας, χωρίς κανείς από τους αρμοδίους, βουλευτής, διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο να μπορούν να το αποτρέψουν. Δεν υπήρξε όμως και καμία πρωτοβουλία από το επιστημονικό συμβούλιο, τον αντιπερειφερειάρχη ή το δήμαρχο. Όχι μόνο δεν προσπάθησαν να το αποτρέψουν αλλά το έκρυβαν μην το μάθει κανείς.

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι άλλες κλινικές πλην της χειρουργικής κλινικής, εφημερεύουν με ένα ή δύο γιατρούς χωρίς την κάλυψη της παθολογικής κλινικής με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι η κάποιοι χαίρονται για την κατάρρευση του νοσοκομείου της Άμφισσας και των δύο κέντρων Υγείας του νομού μας αλλά αυτοί σε καμία περίπτωση δεν είναι οι εργαζόμενοι, που με αίσθημα ευθύνης δίνουν αγώνα σε αντίξοες συνθήκες για να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον πολίτη.


Μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι οι αποχωρήσεις του προσωπικού με αποσπάσεις και τρίμηνες μετακινήσεις ξεπερνούν τις 14 τα τελευταία 2 χρόνια και ο Δεκέμβριος του 2015 παραμένει απλήρωτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου