24/11/16

Θέματα Radically_ Διωκώμενοι καθηγητές ΓΕΛ Ιτέας: Η πολιτική μας στάση είναι αυτή που διώκεται!

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 εκδικάζεται η υπόθεση της δίωξης των 2 εκπαιδευτικών-γονέων, του ΓΕΛ Ιτέας καθώς και των τριών μαθητών του Λυκείου Ιτέας, που έγινε ύστερα από καταγγελία γονέα και αφορά τις κινητοποιήσεις των μαθητών κατά του "Νέου σχολείου" τον Σεπτέμβρη του 2013. Η ΕΛΜΕ Φωκίδας έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας το πρωί της Δευτέρας και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ των εκπαιδευτικών & των διωκώμενων μαθητών.


Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αποποινικοποίηση των αγώνων μαθητών και εκπαιδευτικών, η υπόθεση παραμένει ανοικτή από το 2013, έχοντας πάρει 2 φορές αναβολή, για να καταλήξει να εκδικαστεί τελικά την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το ΔΩΡΙΣ Radical, μίλησε με την κα Κ.Σ. την μία εκ των δύο διωκώμενων καθηγητριών, που μας υπενθυμίζει το περιστατικό, επισημαίνοντας πως "αυτό που διώκουν δεν είναι οι πράξεις μας όπως καταγράφονται στο κατηγορητήριο, γιατί ουδέποτε αυτές τυπικά υπήρξαν, αλλά η πολιτική μας στάση, τόσο ως γονέων, όσο και ως καθηγητριών".

Δ.R. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί τελικώς η υπόθεση της δίωξής σας για τις κινητοποιήσεις σας το 2013 ενάντια στο "Νέο Σχολείο". Τελικά, γιατί κατηγορείστε;

Κ.Σ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατηγορούμαστε για υποκίνηση, οργάνωση και πραγματοποίηση κατάληψης στο ΓΕΛ Ιτέας κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων του 2013. Θεωρούμε το κατηγορητήριο έωλο αφενώς γιατί δεν έχουμε κατανοήσει -τουλάχιστον στο επίπεδο που αφορά εμάς τους δύο ενήλικους κατηγορούμενους- εάν διωκώμαστε ως εκπαιδευτικοί ή ως γονείς, καθώς το διάστημα εκείνο είχαμε τη θέση του Προέδρου και του Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας και εγώ επίσης δίδασκα και στο σχολείο, και αφετέρου γιατί οι κατηγορίες στην πράξη δεν στέκουν.

Δ.R. Προσδιορίστε μας τι εννοείτε. Γιατί δεν στέκουν οι κατηγορίες;

Κ.Σ. Γιατί πολύ απλά, ουδέποτε την περιόδο εκείνη δεν οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε κατάληψη του σχολείου όπως κατηγορούμαστε. Τα παιδιά, απείχαν από τα μαθήματά τους, επιλέγοντας τα ίδια αυτήν τη μορφή διαμαρτυρίας απέναντι σε όσα όριζε το "Νέο Σχολείο". Για την ακρίβεια, κάθε μέρα πραγματοποιούσαν συνέλευση και ονομαστική ψηφοφορία, όπου με ανάταση του χειρός αποφάσιζαν ποιοί και για ποιούς λόγους απείχαν. Τα ονόματά των απεχόντων καταγράφονταν σε λίστα, η οποία παραδιδόταν καθημερινά στον Λυκειάρχη. Τι πιο δημοκρατικό ως διαδικασία μπορούσαν να επιλέξουν τα παιδιά; Άρα δεν στοιχειοθετείται ούτε οργάνωση κατάληψης, ούτε πραγματοποίησή της, ούτε βεβαίως παρεμπόδιση της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας για την οποία κατηγορούμαστε, καθώς η υπηρεσία, εάν το σχολείο θεωρηθεί ως τέτοια, λειτουργούσε κανονικά.

Δ.R. Πώς λοιπόν στοιχειοθοτείται κατηγορία;

Κ.Σ. Υπήρξε ένορκη καταγγελία γονέα, κατόπιν γενικής συνέλευσης στο σχολείο του συλλόγου γονέων και των μαθητών. Το περίεργο είναι ότι ο γονέας που μας κατήγγειλε δεν ήταν παρών στη συνέλευση, αλλά στηρίχθηκε στα λεγόμενα της συζύγου του (που ήταν παρούσα) με βάση τα οποία μας κατηγόρησαν. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας πλημελειοδικών είχε παραπέμψει την υπόθεση στο αρχείο, θεωρώντας ότι δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει δίωξη, αλλά ο εισαγγελέας εφετών έστειλε πίσω την υπόθεση, ζητώντας τη δίωξή μας. 

Δ.R. Θεωρείτε την δίωξη πολιτικής φύσεως;

Κ.Σ. Δεν είναι δυνατόν γονείς που έχουν τη λογική "έξω η πολιτική από τα σχολεία" να καταγγέλουν άλλους γονείς, που τυγχάνει να είναι και εκπαιδευτικοί, επειδή αυτοί επιλέγουν να δείξουν μια άλλη πολιτική στάση ενάντια στο νέο σχολείο που στήνεται, χωρίς κονδύλια με στείρα αναπαραγωγή γνώσης.

Ανακοίνωση υπέρ των διωκώμενων εκπαιδευτικών & μαθητών έχει εκδόσει και η Αριστερή Ενωτική Μετωπική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Φωκίδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: "Εκπαιδευτικοί και μαθητές ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε το αυτονόητο: ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα τσακίζει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τη ζωή μας. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά που δεν θα στοιχίζει πανάκριβα στη λαϊκή οικογένεια. Ένα ασφαλές...
σύγχρονο σχολείο που δεν θα στερείται τα απαραίτητα, που δεν "θα ταΐζει" με πληροφορίες και δεξιότητες μιας χρήσης. Ο αγώνας μας υπερασπιζόταν και υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία. Ένα σχολείο απέναντι στο «Νέο Σχολείο» της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, του Φίλη, του Λιάκου και του Γαβρόγλου, της μαζικής και φτηνής εκπαίδευσης, των «δεξιοτήτων» και της μαθητείας, ενός σχολείου για λίγους που «θα γεμίζει» με ό,τι περισσεύει από υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευτικούς, προκειμένου οι δαπάνες να πάνε για την αποπληρωμή του χρέους σύμφωνα με τα μνημόνια κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ.
«Αγανακτισμένοι» γονείς , υπερασπιστές της φασιστικής λογικής του «έξω η πολιτική από τα σχολεία», καταγγέλλουν μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον κοινό τους αγώνα ενάντια στο «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», σκύβοντας όμως το κεφάλι στην πραγματικότητα των σχολείων που δήθεν «λειτουργούν εύρυθμα» αλλά χωρίς εκπαιδευτικούς, βιβλία, μεταφορά, θέρμανση, κονδύλια… αλλά με στείρα γνώση και με απάνθρωπες, αδιέξοδες και ατελείωτες εξετάσεις.
Ένα βάρβαρο παρόν, ένα σκοτεινό και καταστροφικό μέλλον που χρόνια τώρα προετοιμάζεται με τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Την υλοποίησή τoυς υπηρέτησαν με τις πολιτικές επιλογές τους οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σήμερα η " ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει να υπογράφει νέα διαρκή μνημόνια. Δεν αρκείται στον "κόφτη" μισθών και συντάξεων, φέρνει νέο ασφαλιστικό και φορολογικό Αρμαγεδώνα, εκχωρεί τα "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες, ξεπουλά και ιδιωτικοποιεί τα πάντα και προωθεί το "Νέο Σχολείο " και την συντηρητική αναδιάρθρωση για την παιδεία που αντί να γεννά προσδοκίες, προετοιμάζει υποταγμένους υπηκόους.
Η δίωξη αυτή έχει καθαρά πολιτικό στόχο: Να τρομοκρατήσει και να υποτάξει όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται στις πολιτικές της βαρβαρότητας και της κοινωνικής λεηλασίας. Να καταστείλει με το φόβο οποιονδήποτε αγώνα, οποιαδήποτε κινητοποίηση, οποιαδήποτε αντίδραση σε αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή -αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ως εκπαιδευτικοί και γονείς, αλλά και ως εργαζόμενοι καταδικάζουμε τέτοιες διώξεις, που στρέφονται συνολικά εναντίον των αγώνων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος".

Επιπλέον, κάλεσμα συμπαράστασης προς τους διωκώμενους γονείς - μαθητές εξέδωσε και η δομή αυτοοργάνωσης & αλληλεγγύης για όλους του νομού Φωκίδας "Ουτοπία", αναφέροντας μεταξύ άλλων " ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να σταματήσει η ποινική δίωξη και η τρομοκρατία σε βάρος των εκπαιδευτικών και των τριών μαθητών. Να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να αθωωθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων και την καταστολή τους ΟΧΙ στην καταπάτηση των εργασιακών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας ΟΧΙ στην κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας" ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-11-2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου