21/12/16

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ_Ψέμα 2ο: Είσαι άνεργος; Στο..."ποινολόγιο" του ΟΑΕΔ

Όταν η παρ' ολίγον "αριστερή" κυβερνητική κοινωνική ευαισθησία, μπλέκει με την καρά-δεξιά λογική της προώθησης της "αριστείας", που έχει ταχθεί στην πράξη να υπηρετεί με τις πολιτικές που εφαρμόζει, μόνον... τέρατα μπορούν να γεννηθούν.

Ένα από αυτά, αποκαλύπτει στην ηλεκτρονική του έκδοση ο Ριζοσπάστης (βλέπε αρχικό κείμενο στο link: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9161875) και το ΔΩΡΙΣ Radical αναδημοσιεύει μέρος του παρακάτω... Το δεύτερο ψέμα της ημέρας λοιπόν: η ανεργία μειώνεται -λέει- γιατί αυξάνονται τα επιδοτούμενα προγράμματα προς τις επιχειρήσεις...

Σύμφωνα λοιπόν με την αποκάλυψη του Ριζοσπάστη, "Με την προκλητική απειλή της αφαίρεσης ακόμα και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα για τους επιδοτούμενους ανέργους και τη στέρηση της «κάρτας ανέργου» για τους μη επιδοτούμενους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στη διαμόρφωση μέτρων ασφυκτικού ελέγχου και κυρώσεων σε βάρος των ανέργων, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις «υποχρεώσεις» τους απέναντι στον Οργανισμό.
Το θέμα εισήχθη για γνωμοδότηση προς το υπουργείο Εργασίας (το οποίο θα συντάξει τη σχετική απόφαση), στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ και εγκρίθηκε με μοναδική αρνητική ψήφο από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ. Μάλιστα, η σχετική διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, βάση σχετικού κανονισμού της ΕΕ, προκειμένου ο ΟΑΕΔ να συνεχίσει να έχει «ομαλή χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ» (!) Προς δόξαν, δηλαδή, των «καλών ευρωπαϊκών πρακτικών» που διαφημίζει η κυβέρνηση"...
Και συνεχίζει: Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, ανάλογα με το είδος της «παράβασης» ορίζονται οι «κυρώσεις» για τους επιδοτούμενους ανέργους, με βασική τη «διακοπή της επιδότησης ανεργίας», την «αναστολή της επιδότησης», τη «διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων» και τη «στέρηση δικαιώματος επανεγγραφής σε αυτό» για ένα χρονικό διάστημα το οποίο εξαρτάται από τη «σοβαρότητα» του παραπτώματος στο οποίο υπέπεσε ο άνεργος.
Αντίστοιχα, για τους μη επιδοτούμενους ανέργους η «ποινή τους» συνίσταται στην απώλεια της ιδιότητας του ανέργου και τη μη δυνατότητα επανεγγραφής στο Μητρώο Ανέργων, επίσης για κάποιο διάστημα.
Στον αισχρό «δεκάλογο υποχρεώσεων» που η παραβίασή τους επισείει ποινές, ξεχωρίζει η «αποδοχή κάθε πρότασης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού, η οποία αφορά σε θέση εργασίας (...), σε επαγγελματική κατάρτιση, σε συμβουλευτική υπηρεσία ή σε άλλη συμφωνημένη δράση στο πλαίσιο του Ατομικού Σχεδίου Δράσης...». Δηλαδή, αν ο επιδοτούμενος άνεργος δεν αποδεχτεί να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα «συμβουλευτικής υπηρεσίας», αυτό θα επιφέρει και τις αντίστοιχες ποινές!
Οσον αφορά την αποδοχή «σε θέσεις εργασίας» και τι πραγματικά μπορεί να είναι αυτές, όπως προέκυψε από τη γραπτή εισήγηση και τη συζήτηση που έγινε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, ακόμα και μια σύμβαση ενός μήνα ο άνεργος είναι υποχρεωμένος να τη δεχτεί, διαφορετικά θα επιβάλλεται διακοπή του επιδόματος ανεργίας!
Οπως προκύπτει από την εισήγηση, ο άνεργος δικαιούται να απορρίψει τη θέση απασχόλησης που του προτείνει ο Οργανισμός (πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής), μόνο όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι οικονομικοί ή άλλοι λόγοι (ύψος μισθού, απόσταση από τον τόπο κατοικίας) και σε συνάρτηση με το διάστημα που είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, όσο περισσότερους μήνες επιδοτείται, τόσο χειροτερεύουν οι όροι (μισθολογικοί και άλλοι) με τους οποίους υποχρεούται να αποδεχτεί μια οποιαδήποτε θέση απασχόλησης.
Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η πίεση στον άνεργο να ρίξει ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά του και να αποδεχτεί άθλιους μισθούς και συνθήκες δουλειάς, στο όνομα του να μη χάσει το πενιχρό επίδομα ανεργίας (αν το παίρνει...) και τις άλλες γλίσχρες παροχές που δίνει ακόμα ο Οργανισμός.

Και υπάρχουν και άλλα παραλειπόμενα της τερατώδους αυτής απόφασης. Δείτε σχετικά στο Link της ηλεκτρονικής έκδοσης του Ριζοσπάστη: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9161875

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου