17/12/16

Έργο κομποστοποίησης για τη Φωκίδα στους Δελφούς μέσω ΕΣΠΑ

Ύστερα από πολλά χρόνια, μπήκε σε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ έργο που αφορά στην κομποστοποίηση απορριμμάτων και λυμάτων Φωκίδας.

Στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάσσεται, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έργο κατασκευής μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (εργοστάσιο κομποστοποίησης) και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στο Νομό Φωκίδας. Το συνολικό κόστος της πράξης ανέρχεται σε 8.401.683,03 ευρώ.
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (εργοστάσιο κομποστοποίησης) δυναμικότητας 6.000tn ετησίως, προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων αποβλήτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Ν. Φωκίδας, ετήσιας δυναμικότητας κατά μέσο όρο 20.000 tn/έτος και συνολικής δυναμικότητας 362.487 m3 (Α' ΦΑΣΗ - 13 ΕΤΗ) μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων.
Το γήπεδο χωροθέτησης του έργου βρίσκεται στη θέση «Βαρτός» του Δήμου Δελφών, συνολικής έκτασης 139.500 m2. Το επίσης έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση υφιστάμενης χωμάτινης οδού πρόσβασης μήκους 1,325 km. καθώς και την προμήθεια του σταθερού εξοπλισμού της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.
Σχετικά με τον Χ.Υ.Τ.Υ. Ν. Φωκίδας, προβλέπεται η προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του και περιλαμβάνει: 
- Συμπιεστή απορριμμάτων 
- Ερπυστριοφόρο προωθητή 
- Χωματουργικό φορτηγό 
- Φορτωτή πρόσθιας φόρτωσης 
- Αναστροφέα σειραδιών 
- Δύο containers μεταφοράς υπολειμμάτων
Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αναμένεται το επόμενο διάστημα και η δημοπράτησή του. Δικαιούχος και φορεάς υλοποίησης της πράξης είναι ο Δήμος Δελφών και ο χρονικός στόχος για την ολοκλήρωση της ορίστηκε για την 31/12/2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου