14/12/16

Συνεντεύξεις Radically_ Βασίλης Ζούμπος, περιφερειακός Σύμβουλος. Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα: «Ο προϋπολογισμός Μπακογιάννη μαθαίνει το λαό στη φτώχεια»

Με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να επιχαίρει πριν από λίγες ημέρες για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2017 και την οικονομική επιτροπή να συνεδριάζει στο πλαίσιο αυτό λίγες ημέρες μετά, το ΔΩΡΙΣ Radical ζήτησε τη γνώμη της Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα, παράταξης η οποία καταψήφισε τον εν λόγω προϋπολογισμό και μας αιτιολογεί παρακάτω το γιατί. Μιλήσαμε με τον πολιτικό μηχανικό, Βασίλη Ζούμπο, περιφερειακό  σύμβουλο της Αριστερής Παρέμβασης.


Δ.R. Ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, όπως και κάθε Δεκέμβρη, ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το επόμενο έτος, το 2017. Ποια η γνώμη σας για αυτόν τον Προϋπολογισμό;

B.Z. Όπως και τα δύο τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, είναι ένας ακόμα μνημονιακός Προϋπολογισμός, που συντάχθηκε από την περιφερειακή αρχή του κ. Μπακογιάννη με σκοπό να επιβάλει και στην Περιφέρεια Στερεάς τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των δανειστών και της ντόπιας ολιγαρχίας, που θέλουν να συνθλίψουν τον κόσμο της εργασίας και όλο το λαό.

Δ.R. Συνδέεται ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τα Μνημόνια;

B.Z. Ο προϋπολογισμός είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί συνέχιση και επέκταση της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στις απαιτήσεις των δανειστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, και προσαρμοσμένος στην προσπάθεια βίαιης μεταφοράς του κοινωνικού πλούτου στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ο προϋπολογισμός αυτός θέλει να μάθει το λαό να ζει μέσα στη μιζέρια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που ενδιαφέρει τόσο την περιφερειακή αρχή του κ. Μπακογιάννη όσο και την μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι οι κοινωνικές ανάγκες, αλλά η κατάρτιση ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας των Μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τελικός σκοπός δεν είναι άλλος από την υποταγή της ζωής των ανέργων και της εργαζόμενης πλειοψηφίας, στις ανάγκες εξυπηρέτησης του τοκογλυφικού και παράνομου Δημόσιου Χρέους.

Δ.R. Οπότε τον καταψηφίσατε;

B.Z. Η έγκριση αυτού του Προϋπολογισμού, συνιστά ταυτόχρονα υποταγή και αποδοχή αυτής της βάρβαρης καπιταλιστικής πολιτικής, μετατρέποντας τους περιφερειακούς συμβούλους που τον υπερψήφισαν, σε συνενόχους στο διαρκές έγκλημα εναντίον του λαού μας. 
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Περιφερειακή μας Παράταξη, Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2017, ακριβώς επειδή δεν συντάχθηκε με τα μάτια στραμμένα στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά με κριτήριο τα κέρδη των τοκογλύφων δανειστών και την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δ.R. Τι προτείνει η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, στον αντίποδα αυτού του μνημονιακού Προϋπολογισμού;

B.Z. Η Αριστερή Παρέμβαση παλεύει μαζί με το λαό για έναν Προϋπολογισμό που θα συνταχθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, της νεολαίας και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και της μικρομεσαίας αγροτιάς και των εργατών γης, και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Πέραν αυτού, υπάρχουν μια σειρά από πολιτικοί στόχοι για τους οποίους παλεύουμε ως παράταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β' βαθμού. Στόχοι που συνδέονται με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και την έκβαση του αγώνα των ανέργων, των εργαζόμενων και όλου του λαού ενάντια στα Μνημόνια και τις κυβερνήσεις που τα εφαρμόζουν, ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ και βέβαια ενάντια στην αποπληρωμή του επονείδιστου και τοκογλυφικού Χρέους, που έχει στραγγαλίσει οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλη τη χώρα. Οι στόχοι αυτοί είναι:

1. Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που έχουν περικοπεί. Άμεση απόδοση από το κράτος στους ΟΤΑ των χρεωστούμενων πόρων.
2. Κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» και ανατροπή των βάρβαρων καπιταλιστικών πολιτικών του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
3. Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών. Όχι στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., όχι στο ξεπούλημα δημόσιας γης.
4. Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.
5. Να διαγραφεί το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης, των Δήμων και των Περιφερειών.
6. Εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο για δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα εκατομμύρια των ανέργων, με συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

Δ.R. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της χώρας, μέσα στα Μνημόνια, το Χρέος και την ΕΕ;

B.Z. Η καταψήφιση του Προϋπολογισμού από την Περιφερειακή μας Παράταξη, την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, επιχειρεί να αναδείξει για μια ακόμα φορά, πως ο μόνος δρόμος για να ανασάνει ο λαός, τα εκατομμύρια των ανέργων και η εργαζόμενη πλειοψηφία, είναι η ανατροπή του ασφυκτικού πλαισίου αποπληρωμής του Χρέους, η μονομερής διαγραφή του, η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης, και η μονομερής έξοδος από την Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά το ΔΝΤ.
Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι συνυφασμένο με τον αγώνα του λαού ενάντια στα Μνημόνια. Όσο υπάρχουν Μνημόνια, όσο αποπληρώνουμε το Χρέος στους δανειστές, στην ΕΕ και το ΔΝΤ, τόσο θα συνεχίζεται η δραματική υποχρηματοδότηση του Α' και ο Β' βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τους αγώνες που δίνουμε, μέσα από την Περιφερειακή μας Παράταξη, την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, δεν προσδοκάμε την «ανάπτυξη» του καπιταλιστικού κέρδους, αλλά την ανάπτυξη κοινών αγώνων ρήξης και ανατροπής με στόχο την εργατική – λαϊκή δημοκρατία και την κοινωνική απελευθέρωση. Δεν επιδιώκουμε το καπιταλιστικά εφικτό, αλλά παλεύουμε για το κοινωνικά αναγκαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου