19/12/16

Συμβαίνει ΤΩΡΑ_ Πόσο δυναμιτίζουν το κλίμα οι σφαίρες κατά του Καρλόφ;

«Για να καταλάβεις πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, κοίτα πόσο ψηλά φτάνουν»… έλεγαν κάποτε οι παλιοί εφημεριδάδες στις σχολές δημοσιογραφίας… Και μάλλον τα πράγματα, όσον αφορά στην εν ψυχρώ δολοφονία του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Άγκυρα, νωρίτερα το απόγευμα, από άνδρα που φερόταν να τον συνοδεύει ως αστυνομικός, είναι σοβαρά…
Ο δολοφονηθείς διπλωμάτης σε παλιότερη φωτό με τον Β. Πούτιν
Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν για να τον ενημερώσει για το περιστατικό και την εξέλιξη των ερευνών, χωρίς ούτε οι διπλωμάτες που συνήθως είναι λαλίστατοι, ούτε τα «τσακάλια» των διεθνών δικτύων να καταφέρουν να μάθουν κάτι περισσότερο για τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής συνομιλίας… Το επίσημο ΥΠΕΞ της χώρας εξέφρασε την ελπίδα «να μην επηρεάσει τις εύθραστες ρωσο-τουρκικές σχέσεις» το περιστατικό.
Και είναι μια από τις λίγες φορές στη διεθνή ειδησεογραφία που τα παραλειπόμενα έχουν περισσότερα σημασία από την ίδια την είδηση: ότι δηλαδή σε ένα κράτος που τους τελευταίους μήνες –ειδικά μετά την απόπειρα του θερινού «πραξικοπήματος»- λειτουργεί σαν «αστακός» για τους δημόσιους λειτουργούς, κατάφερε να παρεισφρήσει ένας προφανώς αρνητής της τουρκικής πολιτικής γραμμής, να παραστήσει τον εν ενεργεία αστυνομικό φρουρό και να δολοφονήσει εν ψυχρώ σε δημόσιο χώρο έναν διπλωμάτη… Το θύμα, Αντρέι Καρλόφ, είχε πολύχρονες «περγαμηνές» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο οποίος όπως φαίνεται, με αφορμή την δολοφονία κινδυνεύει να… συνεχιστεί –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.
Ο Πούτιν, σε μια κίνηση ορθολογισμού, φέρνει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα αναγκαστούν να πάρουν θέση φίλοι και «φίλοι», ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου παραλίγο να μείνει… μετέωρος, καθώς η είδηση της δολοφονίας τον βρήκε στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μόσχα, όπου αύριο ήταν προγραμματισμένη –και πιθανώς να γίνει σε μια προσπάθεια κατευνασμού των εντυπώσεων- συνάντησή του με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του.
 Η δολοφονία του Καρλόφ προκαλεί ανησυχία για το αν θα αντέξει η συμφωνία για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου από τους αμάχους, στην οποία κατέληξαν Άγκυρα και Μόσχα, προ λίγων ημερών, παρά τις αντιδράσεις των Ιρανών που είναι πανίσχυροι πλέον στην περιοχή (βλέπε σχετικά θέμα-ανάλυση της Μαρίας Καρχιλάκη στο CNN Greece http://www.cnn.gr/premium/story/59047/xalepi-pos-to-iran-sfragise-ton-epilogo-vid-pics)

Οι διεθνείς ηγέτες, από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Συρία ακόμη κ.λπ., δήλωσαν «συγκλονισμένοι», καταδίκασαν αναφανδόν την δολοφονία «απ’ όπου και εάν προέρχεται» και μένουν με το βλέμμα στραμμένο στον Πούτιν.. Η δική μας κυβέρνηση, δια στόματος Βίτσα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της «στο φίλο ρωσικό λαό», ενώ μόνον από την πλευρά του… Ποταμιού (!) εκφράστηκαν δημοσίως φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου