9/12/16

«Κάρτα του Αγρότη» ή του τραπεζίτη η ανακοίνωση από βουλευτή για ΥΠΑΑΤ;

Φωτογραφήθηκαν, έπαιξαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, έλαμψαν στις κάμερες των 8, ο υπουργός Ανάπτυξης –και παλιός μας γνώριμος- Βαγγ. Αποστόλου και το αφεντικό της Εθνικής Τράπεζας, και έσπευσε να μας ενημερώσει αναπαράγοντας την είδηση και ο τοπικός μας βουλευτής... Μην μας πείτε ότι δεν τα μάθατε… Η κυβέρνηση, λέει, «υλοποίησε μια από τις δεσμεύσεις της για την δημιουργία  της κάρτας του αγρότη», για να τον βγάλει από την «ταμειακή δυσκολία»…

Γιατί βέβαια, στην πορεία για το 4ο Μνημόνιο με την υπογραφή της ίδιας κυβέρνησης, το πρόβλημα του μέσου αγρότη είναι η «ταμειακή δυσκολία» που δημιούργησαν τα capital controls... Γιατί έχει λεφτά ο αγρότης, αλλά δεν μπορεί να τα σηκώσει… Για να δούμε όμως αναλυτικά, ποια προεκλογική της δέσμευση κάνει πραγματικότητα η κυβέρνηση, που κατέκρινε την ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική, που τώρα υπηρετεί, που μίλαγε για κατάργηση του ΦΠΑ των αγροτών, για πετρελαϊκή επάρκεια, για διαχωρισμό των αγροτών σε 4 κατηγορίες με βάση το εισόδημα (ενώ τώρα εξισώνει τις φορολογικές τους κλίμακες στον ΟΓΑ)…

"Η κάρτα αυτή –μας ενημέρωσε ο τοπικός μας βουλευτής αναπαράγοντας το Δελτίο Τύπου του υπ. Ανάπτυξης- θα διατίθεται στους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) - δικαιούχους Βασικής Ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη Τράπεζα, στην οποίαν και θα δηλώνεται ο τηρούμενος στην τράπεζα αυτή καταθετικός λογαριασμός στον οποίον και θα πιστωθεί η Βασική Ενίσχυση.
Με «εγγύηση» της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία θεμελιώνεται με την υποβολή της σχετικής δήλωσης δικαιωμάτων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) μέχρι τέλος Ιουνίου κάθε έτους, ο αγρότης - κάτοχος και χρήστης της «Κάρτας του Αγρότη» θα μπορεί, πριν ακόμα εισπράξει την Βασική Ενίσχυση:
α) να  κάνει αγορές από επιχειρήσεις στις οποίες γίνονται αποδεκτές κάρτες πληρωμών με το σήμα Visa International ή MasterCard Worldwide μέσω POS και οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες επιχειρήσεων που εμπορεύονται προϊόντα που σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων).
β)  να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης.
γ) να εξοφλεί τρέχουσες οφειλές του έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.
δ) να κάνει ανάληψη μετρητών μέχρι ποσοστού 10% του πιστωτικού ορίου του συνδεδεμένου με την κάρτα λογαριασμού, κατά τη διάρκεια ισχύος του εκάστοτε χορηγηθέντος πιστωτικού ορίου.
 Να σημειωθεί πως, το πιστωτικό όριο ( όριο χρηματοδότησης από την Τράπεζα) κάθε αγρότη  θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούται την συγκεκριμένη χρονιά, θα αφορά μόνο στην προεξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό το προϊόν οι οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του αγρότη προς την Τράπεζα".

Και κάπου εδώ αρχίζουν να κρύβονται οι παγίδες που μετατρέπουν αυτό το φοβερό εργαλείο, σε «κάρτα του τραπεζίτη» και όχι του αγρότη… Για να δούμε:
·         Έχει προβλεφθεί όριο αγορών για κάθε αγρότη, το 80% της βασικής ενίσχυσης, εκ των οποίων ποσοστό 10% μπορεί να γίνει ανάληψη σε μετρητά. Τα ποσά αυτά είναι εγγυημένα και συνεπώς οι τράπεζες δεν έχουν κανένα ρίσκο ότι θα χάσουν τα χρήματα, εν τούτοις βάζουν επιτόκιο κοντά στο 5% για την χρησιμοποίηση της κάρτας.
·         Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία στα θησαυροφυλάκια τους τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ευρώ από τους τόκους (αν όλοι οι αγρότες πάρουν την κάρτα).
·         Δηλαδή ένας αγρότης που πχ έπαιρνε επιδότηση 5000€ βασική και θα χρησιμοποιήσει την κάρτα για όλο το ποσό θα παίρνει 4750€ αφού τα υπόλοιπα θα πάνε στις τράπεζες ως τόκοι οδηγώντας σε μείωση ουσιαστικά της βασικής ενίσχυσης του.
Επιπλέον,
1.Το 80% περίπου των αγροτών έχει βασική ενίσχυση κάτω από 5000€ αυτό σημαίνει πως το ποσό που υποτίθεται ότι του καλύπτει η κάρτα του αγρότη φυσικά και δεν του φτάνουν όχι να αγοράσει μέσα και εφόδια για την καλλιέργεια του αλλά ούτε να πληρώσει ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΟΡΙΑ και τα κάθε είδους χαράτσια που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις.
2.Μια από τις χρήσεις της κάρτας του αγρότη θα είναι να «εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης» δηλαδή για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Συνεχίζει η κυβέρνηση το αίσχος να είμαστε η μοναδική χώρα που πληρώνουμε για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ ενώ σε όλες τις άλλες γίνεται δωρεάν.
Να θυμίσουμε την υπόσχεση Αποστόλου (τον Μάρτιο 2015) ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα γίνονταν δωρεάν; Άλλη μια υπόσχεση του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ που την «πήρε ο αέρας», όπως και τις παλιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για μείωση στο κόστους παραγωγής, με μείωση ΦΠΑ στα αγροεφόδια, πετρέλαιο κλπ. που τις σάρωσε η μνημονιακή καταιγίδα που ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ και τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους…
Από αυτά και εκείνα, γίνεται εύκολα κατανοητό κε Αποστόλου και κ. βουλευτά που σπεύδετε να αναδημοσιεύσετε όποιο «πανηγυρικό» Δελτίο Τύπου, εκδίδουν τα υπουργεία του ΣΥΡΙΖΑ πως η «κάρτα του αγρότη» έχει μόνο στόχο να:
1. Να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών και με το ξεζούμισμα των αγροτών.
2. Να πληρώνονται έγκαιρα τα «τρωκτικά» του ΟΣΔΕ (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Συνεταιρισμοί και επιχειρηματίες).
3. Να εισπράττει ο ΕΛΓΑ έγκαιρα τα ασφάλιστρα και οι αγρότες από τις καταστροφές να περιμένουν αν και πότε θα αποζημιωθούν
Κάποια ρευστότητα στους μικρομεσαίους αγρότες θα εξασφαλιζόταν, αν στο σύνολο των επιδοτήσεων, η κάρτα του αγρότη να έχει μηδέν (0%) επιτόκιο, αφού οι τράπεζες θα πάρουν εγγυημένα πίσω τα χρήματα από τις επιδοτήσεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου