2/1/17

Κοινοτικό Κατάστημα Γλυφάδας_ Υπό αμφισβήτηση η κυριότητά του - Σε εκκρεμότητα η λειτουργία του

Λίγο προτού εκπνεύσει ο προηγούμενος χρόνος και λόγω της περιορισμένης κίνησης τις γιορτινές ημέρες στη Γλυφάδα Δωρίδας, επανα-κινήθηκε αναγκαστικά από πολύ κόσμο το ζήτημα της μη-λειτουργίας του Κοινοτικού Καταστήματος στην πλατεία του χωριού, θέμα που το περασμένο καλοκαίρι είχε -δικαίως- ξεσηκώσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Το ΔΩΡΙΣ Radical, θέλοντας να αποτελεί μια χρήσιμη φωνή για την τοπική κοινωνία, αναζήτησε -και συνεχίζει- όλες τις πτυχές του θέματος. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Κτηματική Υπηρεσία της περιοχής, μας έκανε εντύπωση η δική τους τοποθέτηση πως «με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την Δημόσια Περιουσία, τίθεται υπό αμφισβήτηση η δική μας δικαιοδοσία πάνω σε αρκετά ακίνητα του Δημοσίου», αφήνοντας έτσι αναπάντητο το ερώτημα, εάν όντως για το Κοινοτικό Κατάστημα, υπεύθυνη Υπηρεσία είναι η Κτηματική και άρα η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ).

Από το ρεπορτάζ μας προκύπτει πως με τον νόμο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις (Ν. 4389, ΦΕΚ 94/Α/27-5-2016)» προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία του νέου υπέρ-ταμείου με την επωνυμία «Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», στο οποίο μεταβιβάζεται το σύνολο της Δημόσιας περιουσίας. Μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών που υπάγονται σε αυτό είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.

Από το Μάιο του 2016, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος, δεν έχει δημοσιευθεί πλήρης κατάλογος των ακινήτων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ώστε και οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες να γνωρίζουν, τι παραμένει και τι όχι στην δικαιοδοσία τους.  
Πάρα ταύτα, η Κτηματική Υπηρεσία της περιοχής μας, μας δήλωσε ότι έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προς την ΕΤΑΔ, ώστε να εκδοθούν οι αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις για να δημοπρατηθεί η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του χώρου σε ιδιώτες -κάτι που δεν έχει τελεσφορήσει ωστόσο ακόμη.

Σημαντική διευκρίνιση που λάβαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών είναι πως: τόσο οι εκάστοτε Κτηματικές, όσο και η ΕΤΑΔ έχει δικαιοδοσία μόνον για το διαχειριστικό κομμάτι των άλλοτε Δημοτικών Καταστημάτων. Μπορούν δηλαδή μόνον να βγάλουν σε δημοπρασία την διαχείρισή του από ιδιώτες… Ωστόσο, οι… αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες της λίστας του νέου υπερ-ταμείου, παρακωλύουν ως φαίνεται ακόμη και αυτή την απλή διαχειριστική πράξη, για την δημοπρασία ενός χώρου που μπορεί για την ΕΤΑΔ να είναι αμελητέας αξίας, αλλά για την τοπική κοινωνία είναι ζωτικής σημασίας…Το διακύβευμα όμως είναι μόνο στη δημοπρασία και πόσα ευρώ θα πληρώνει ο ιδιώτης επενοικιαστής ή σαν δημότες πρέπει να μας ενδιαφέρει και κάτι παραπάνω;

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου