26/1/17

Στην Περιφέρεια περνούν οι Κοινωνικές Δομές. Σε ένα μήνα η απόφαση για τη Δωρίδα

Την ένταξη κοινωνικών δομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάνης. Σε πρώτη φάση στο επιχειρησιακό ΕΣΠΑ μπαίνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δελφών, αλλά και το Κέντρο Κοινότητας που πρόκειται να δημιουργηθεί. Ο δήμος Δωρίδας δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω τεχνικών προϋποθέσεων, αλλά όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης στο ΔΩΡΙΣ Radical, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για τη β' φάση του προγράμματος, με την σχετική απόφαση να αναμένεται σε περίπου ένα μήνα.

Οι Κοινωνικές Δομές, είναι ένα από τα βασικά "εργαλεία" απάντησης στην οικονομική κρίση, στηρίζουν σε όλη την Ελλάδα υψηλά ποσοστά απόρων οικογενειών και τα Κέντρα Κοινότητας που θα δημιουργηθούν σε όσους δήμους συμμετάσχουν θα αποτελέσουν και ευκαιρία για θέσεις εργασίας.

Ο Γ. Καπεντζώνης μιλώντας στο ΔΩΡΙΣ Radical μας εξήγησε γιατί απουσιάζει η Δωρίδα από την ανακοίνωση της Περιφέρειας, επισημαίνοντας πως: δεν ήταν λειτουργικό να επιλέξουμε το Λιδωρίκι (ως πρωτεύουσα) για έδρα των Κοινωνικών Δομών, καθώς ποσοστιαία θα εξυπηρετούσε μικρό ποσοστό των άπορων οικογενειών που πρέπει να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα. Υπήρχαν τεχνικές λεπτομέρειες που μας άφησαν έξω από την α' φάση του προγράμματος. Ήδη όμως έχει γίνει μέσω ΕΣΠΑ το αντίστοιχο αίτημα για διαφοροποίησή μας (και άλλων δήμων με μεγάλο γεωγραφικό πλάτος όπως ο δικός μας) και αναμένουμε να μπούμε στη β' φάση του προγράμματος, περίπου σε ένα μήνα.

Όπως μας είπε κατά πάσα πιθανότητα η έδρα της Δομής θα είναι στην Ερατεινή, ενώ ανοικτό παραμένει να διερευνηθεί εάν θα μπορεί να πάει και λίγο πιο δυτικά, προς Ευπάλιο.

Να διευκρινίσουμε ότι τα Κέντρα Κοινότητας που θα δημιουργηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, θα είναι σημείο αναφοράς και συντονισμού με την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών κάθε δήμου. Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η υποδοχή, η εξυπηρέτηση και η διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή παρέμβασης. Η τριετής χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινότητας καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου